Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Kayseri Şubesi tarafından yapılan Otomobil görücüye çıktı. İki kişilik elektrikli otomobil, 70 kilometre hıza kadar ulaşabiliyor. Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (TÜLOMSAŞ) bahçesinde bulunan Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim’in önünde tanıtılan MTTB-DAVA, dayanaklılığı ile de dikkat çekiyor. Özellikle 4 kişinin üzerine çıkarak zıplayabildiği otomobilde herhangi bir deforme meydana gelmiyor.

Otomobil ile ilgili bir basın açıklaması yapan MTTB Kayseri İl Başkanı Akın Kaya, kaportayı cam elyaf ve karbon fiberden ürettiklerini anlattı.

Otomobilin tamamının el yapımı olarak ortaya çıkarıldığını belirten Başkan Kaya, "Milli Türk Talebe Birliği olarak tasarımı ve üretimi tamamen bize ait olan, yerli ve milli ’MTTB-Dava’ isimini verdiğimiz elektrikli otomobilimizi ürettik. Bu sene ilk defa katıldığımız TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araçlar Yarışması için ürettiğimiz MTTB-Dava isimli elektrikli otomobilimiz yüzde yüz elektrikli olup, yönetimi, projelendirilmesi ve imalatı Milli Türk Talebe Birliği Kayseri İl Başkanlığımıza, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri ve ekibimize aittir. 4.8 kW nominal güce sahip olan aracımızın motoru 4.8 kW DC fırçasız olup, 10 kW’lık PİC değerine kadar ulaşmaktadır. Aracımızdan 24V-48V arası verimlilik elde edilmektedir. Enerjisini Lityum-İyon pillerden sağlayan aracımız 48V-72V arası 300 amperlik motor sürücüsüne sahiptir. Günlük hayatta kullanmaya uygun olarak tasarlanan aracımız 4 bin 20 milimetre uzunluğunda, bin 80 milimetre genişliğinde ve yerden bin milimetre tavan yüksekliğindedir. Verimlilik esas olan yarışma şartları göz önünde bulundurularak üretilen aracımızda 90-90-21 inc ölçülerinde ince tabanlı tekerlek kullanılmıştır. yine enerjiden verim elde etmek ve aynı zamanda dayanıklılık kıstasları gereği aracımızın kaportası cam elyaf ve karbon fiber malzemelerden el yapımı olarak üretilmiştir. Ayrıca kontrol ve batarya yönetim sistemine sahiptir" dedi.