İngilizlerin efsanevi markalarından Jaguar’ın, tamamen yeni SUV modeli olan F-Pace, 82 bin 500 euro’dan başlayan fiyatlarla Avrupa ile aynı anda Türkiye’de de satışa sunuldu. 

F-Pace modeliyle, Avrupa’nın yanı sıra Amerika’da da satış grafiğini ciddi şekilde artırmayı amaçlayan Jaguar, bununla birlikte bir başka hedef daha koymuş. O da, markaya daha çok genç müşteri kazandırmak. Nitekim Jaguar yetkilileri, F-Pace’in bu anlamda ciddi bir potansiyele sahip olduğunun altını çizerken, markanın en önemli modeli haline geleceği konusunda da iddialı.

Bununla birlikte yine Jaguar’ın iddiasına göre F-Pace, her ne kadar kaslı ve erkeksi gibi görünse de, kadın müşterilerin yoğun ilgisini çekecek. Öyle ki, Jaguar’ın öngörüsü, dünya çapında her 3 F-Pace sahibinden birinin kadın olacağı yönünde. Bu da, Jaguar açısından bir başka “ilk” olacak.

Ayda 30 adet

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, 2.0 lt ve 3.0 litre dizel motorlarla piyasaya sundukları F-Pace modelinin yaklaşık 20 gündür bayilerde olduğunu belirtirken, “Beklediğimizin üzerinde bir talep gördü. Ayda 30 adet satmayı öngörüyoruz” dedi.

Bu yıl toplamda 500 adetlik Jaguar satışı öngördüklerini, bunun 200 adedini F-Pace’in oluşturacağını kaydeden Biryıldız, “İki yıl içinde de 1000’li rakamlara ulaşacağımızı öngörüyoruz. Kısa sürede Jaguar’ın Türkiye’deki satışlarında ciddi bir ivme yaşadık. Türkiye, 2014 yılında dünya çapındaki Jaguar pazarları arasında 37. sıradaydı. Geçen yıl gösterdiği satış performansıyla, 17 basamak birden yükseldik ve 20’nciliğe çıktık” diye konuştu. 

Jaguar modellerinde 1.6 lt motor seçeneği olması için baskı yaptıklarını kaydeden Eşref Biryıldız, “Bu konuda çok ümitli olmasak da, gerçekleşirse, yıllık 5 bin adetli satış rakamlarına ulaşabiliriz” ifadesini kullandı. Jaguar’ın satış noktalarını artırmayı sürdürdüklerini anlatan Biryıldız, dördü İstanbul’da olmak üzere 9 satış noktasına ulaşacaklarını, servis noktalarının ise daha fazla olduğunu hatırlattı.

Anahtarı bilekte taşınabiliyor...

Türkiye’de 180 HP’lik 2.0 lt dizel ve 300 HP’lik 3.0 ltre dizel motor seçenekleriyle satılmaya başlanan F-Pace, “Pure”, “Prestige”, “R-Sport” ve “Portfolio” donanım paketlerine sahip. Ayrıca sınırlı sayıda üretilecek üretim “First Edition” da mevcut.

Markanın süper spor Otomobili F-Type’tan ilham alınarak tasarlanan, bu nedenle söz konusu modelle tasarım anlamında ortak özellikleri bulunan F-Pace, sportifliğiyle ön plana çıkıyor. Ayrıca alüminyum kullanımı yoğun olduğundan, neredeyse sınıfının en hafif modeli.

Bolca özellik

Arazi performansı açısından zorluk çekmeyen, otoyoldaysa konfor sunan F-Pace’in iç mekanı, ferah bir yapıya sahip. Elektrik kontrollü olarak yatırılabilen arka koltukları, dijital gösterge paneli, son dönemdeki Jaguar modellerinden tanıdık düğme şeklinde vites seçici, üç boyutlunavigasyon, bazı bilgileri ön cama yansıtan head-up display, donanım paketlerine göre değişiklik gösteren unsurlar arasında. 

İsteğe bağlı alınabilen “Aktivite Anahtarı”ysa, “su geçirmeyen bileklik” şeklinde. Sportif aktivite sırasında kullanılabilecek bu anahtar, “asıl anahtarı” devreden çıkararak, araçta bırakılabilmesine de olanak tanıyor. 

F-Pace’de yine donanım seçeneklerine bağlı olarak, kar ve buzda çekişe yardımcı olan “All-Surface Progress Control”, 4x4 sistemine yönelik “Akıllı Güç Aktarım Dinamiği”, “Trafik İşareti Tanıma” ve “Hız Sınırlama”, “Adaptif Hız Sabitleyici” gibi sistemler de bulunuyor.