Yandaş medya tarafından haber “Türkiye’de üretim yapan 6 otomotiv markası kredi paketi kapsamından çıkartıldı. Fiyat artışı yaptıkları gerekçesi ile kredi paketi kapsamından çıkartılan Honda, Hyundai, Ford, Fiat, Renault ve Toyota’nın yerli modellerine son 6 ayda yaptığı zammı mercek altına aldık. Tüketici talebi arttırdıkça markaların da fiyat arttırdığı göze çarptı.” diye yorumlanırken muhalif medya tarafından da  “Aslında kamu bankaları, ‘Maliyetleri artık karşılayamıyoruz', ‘Ucuz kredi bitti' demek yerine, ‘Markaları çıkarttık' diyerek sözüm ona halkın gözünde itibar kaybetmeden bu işten sıyrılmış oluyorlar. “ şeklinde verildi. Konuya  Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı ve Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de ; “Ben kamu bankalarının yaptığı açıklamaya katılmıyorum. Hiçbir yerli üretici Euro ve dolar artışının üzerinde zam yapmadı.” Açıklamasıyla müdahil oldu… 

Peki hangisi doğru!

Önce Euro’dan başlayalım. Çünkü otomotivde her maliyetin başlangıç noktası Euro’nun dalgalanmasıyla doğru orantılı. 1 Ocak 2020 tarihinden bu yana Euro yüzde 20 artmış… Peki ya markalar hangi oranda zam yapmışlar. Veri şirketi CARDATA’nın verilerine bakalım. 

Önce Haydar Yenigün’ün açıklamalarına istinaden Ford Tourneo Courier’den başlayalım. En baz modeli Ocak ayında 122.600 TL iken Temmuz ayında 132.500, en donanımlı modeli Ocak ayında 132.200 iken Temmuz ayında 144.400 olmuş. Yani TL/Euro bazında ortalama  yüzde 18.5 zamlanmış… Diğer markalarda hemen hemen birçoğu yüzde 10’la yüzde 30 arasında TL bazlı zam yapmışlar.  Bu açıdan otomotivin zam yapmadığı pek doğru açıklama değil… 

Diğer taraftan da Kamu bankalarının kredi uygulamasından bu markaları çıkartması tüketici açısından pek sorun teşkil etmeyecek. Çünkü zaten özel bankalar da benzer oranlarda kredi veriyorlar. Kamu bankalarının kredi prosedürlerinin yorucu olması da bir başka unsuru oluşturuyor.

Kamu bankaları düşük faizle kredi vereceğini açıkladığında alkış tutanların, kredi musluğu kesilince kamu bankalarını eleştirmesi de bir başka çelişkiyi ortaya seriyor.   

Not: “Fiyatlar markaların ilan ettiği Liste Fiyatlarıdır”