“ Biz geçen sene başında ne hedeflediysek onu tutturduk. Bizim takvimimiz Mart ayından Mart ayına. Bir önceki sene ile satış hedefimiz aynıydı. Yaklaşık 1.420 adet ile  yılı kapatacağız. En iyi satış yaptığımız modeller, Mazda 3, CX3 aynı gibi. Bu sene MX5 ve CX5 tahminimizden daha iyi gitti. Bunda en büyük etken Mazda’nın fiyatının kalitesine oranla çok makul alması önemli rol oynadı. MX5 RF’in gelmesiyle beraber artık 4 mevsim kullanılan bir araç haline geldi.  Yani satışlarımızdan memnunuz.  Biz ve bayilerimiz az adetle kar etmeyi ayakta kalmayı öğrendik. Tabi bu adetler asla yeterli değil. Türkiye Avrupa’da markalar açısından en az kar edilen ülke. Bayiler, müşterilere Avrupa’da en ucuz fiyattan arabayı veriyorlar, ama müşterilere bunu malediş fiyatı Avrupa’daki en yüksek anahtar teslim fiyatına geliyor. Markalar en çok kar ettikleri yerde satmak isterler. Yüksek adetlere ulaşmak için bir takım tavizlerde bulunmak gerekiyor. Örneğin Toyota 13-14 milyon araç üretiyor, dünyada birinci ama niye Türkiye’de birinci değil? Mazda da dünyada 1 milyon 500 bin araç üreten bir marka. SKYActive yatırımı 1.2 milyar dolarlık bir yatırım.  Meksika ve Alabama yatırımları da var. Bütün bunlar Mazda’nın 1,5 milyon aracı satıp elde edeceği kardan finanse edeceği yatırımlar. Bu 1,5 milyon aracı dünya üzerinde en karlı nerede satıyorsan orada satarsın. Avrupa’da biz de bayilerimiz de bu satışlara kanaat etmeyi öğrendik. Memnun değiliz ama belli bir seviyede kar etmeyi öğrendik.”

Filo’da neden yok?

Nurkan Yurdakul Mazda olarak Filo’da olmayış nedenlerini şöyle anlatıyor: “Biz Mazda olarak Filo’da yokuz. Çünkü oralarda inanılmaz destekler, olmaması gerektiği kadar yüksek indirimlerle sırf adet adına giriliyor. Karı olmayan adetin manasını ben anlayamıyorum. Biz bu nedenle filo pazarında olamıyoruz. Bizim o indirim oranlarını sağlamamız mümkün değil.”

Test oranları ne anlama geliyor?

Yeni belirlenen test oranları konusunda Nurkan Yurdakul şu açıklamayı yaptı:  “Yeni test oranları dünyayı değiştirecek. 2018 yılında bir markanın Avrupa pazarında sattığı araçların ortalama emisyonları 130 gr’ı geçemeyecek. Geçerse, 1 gram geçerse gram başına 5 euro çarpı araç adedi; 2 ile 3 gram geçerse 15 euro çarpı araç adedi; daha üstünde geçerse sanıyorum 90 euro çarpı adet ceza ödenecek. Bu da bize prematüre elektriklileri getirecek. Elektrikliler henüz olgunlaşmış değil. Bütün markalar o ortalamaları düşürmek zorundalar.”

1 milyonu geçme sevdası!

Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul genel olarak Türkiue pazarını şöyle değerlendiriyor: “Türkiye pazarında hepimizin kafasında şu 1 milyonu kırmak gibi bir düşünce var. Her seneye bir önceki seneye göre daralma ile başlıyoruz. Kötü bir senaryo yazılıyor. Ondan sonra bir şey oluyor. İlk 4 ayda ya bir önceki yıl ya yakalanıyor ya da daha iyisi oluyor. Sonrası için sektöre gaz veriyor. Beşinci ayda Pazar iyiye gidiyor diye düşünerek 9. ayın siparişini veriliyor. Şimdi iyi gidecek diye düşünüp siparişleri verdiğin anda zaten o araçlar Türkiye’ye gelecek ve ne pahasına olursa olsun satılacak. Bu kadar basit. Onun için de 2. Dönemde oluşacak bir aksilik filoya indirim ve kampanya olarak geri dönüyor. Geçen sene 34 bin lira indirim yapan binek araç markası vardı. 12-14 binleri söylemeyeceğim ama 34 bin lira indirimi olan modeller vardı. Hiçbir marka boşa araç üretmiyor. Bizde de bir çok markada da artık bayiler direkt siparişi fabrikaya veriyorlar. İşte ilk üç ayın iyi gitmesi o bir milyonu kırma sevdası bir araya geldiği zaman böyle oluyor.”

Yeni modeller ve yeni müşteri profili!

“Yeni modellerde Mazda’nın müşteri profili çok değişti. Bayağı bir Premium markadan müşteri aldık. Tabi kendi ölçeğimizde. Dizaynımızdan, malzememizden., işçiliğimize kadar en Premiumlardan daha Premium olduğumuzu düşünüyorum. Bayi ağı olarak 17 bayimiz var. Talep var  ama ben geldiğimde  2008 yılından bu yana 24 bayiden 17’ye ancak indik. 1.400 adet aldığın zaman 17 bayi ortalama 90 satış gayet makul… Ne zaman ki araç adetlerimizi arttırmaya karar veririz o zaman yeni bayi düşünürüz. 2018’de Mazda 6’nın makyajı var. Onun dışında tabi 2019’un başında yeni kasalarıyla Mazda 3 geliyor. “

Epic Drive unutulmaz bir deneyim

Geçen hafta Sibirya Baykal Gölünde gerçekleştirilen ve Epic Drive adı verilen test sürüş için Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul’un görüşleri şöyle: 

“Dünyanın en büyük göllerinden biri donacak. Sen de gelip bunun üzerinden otomobil ile geçeceksin deseler hadi canım sende derdim. İnsan inanamıyor. Hoş bir olay tabi. Bir de aracın ne kadar iyi vs gibi bir şey konuşmadık. Çünkü araba bize olan görevini yerine getirdi. Hiç arabadan konuşulmadı. İşi buydu yaptı. En güzel tarafı da buydu.“