Karsan CEO’su Okan Baş, “ Ülkemizin ticari araç sektöründe gerek değerli uluslararası işbirlikleri ve gerek kendi markasıyla ürettiği modeller ile başarısını ortaya koyan Karsan, bugün 50 yıllık tarihinde yeni bir sayfa daha açmıştır. İtalya’nın köklü otobüs üreticisi IIA’nın % 5’lik hissesini satın alarak Karsan’ın global bir marka olabilme ve büyüme vizyonu çerçevesinde stratejik bir atılım yapmış olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz” açıklamasında bulundu.

1919 yılından bu yana ağırlıklı olarak İtalya pazarına yönelik otobüs üretimi yapan ve Menarinibus markasıyla ağırlıklı olarak faaliyet gösteren IIA’nın (Industria Italiana Autobus)’un % 5 hissesini satın alan Karsan, vizyoner atılımlarına bir yenisini daha ekledi. Doksan yılı aşkın bir süredir ürettiği 30 binin üzerinde otobüs ile İtalya’da toplu taşımacılığın gelişmesine katkıda bulunan köklü otobüs firması IIA ve markası Menarinibus’a ortak olan Karsan, bu stratejik işbirliği sayesinde öncelikle Avrupa’nın önde gelen otobüs üreticilerinden biri olmayı hedeflerken, aynı zamanda ülkemizin zirveye oynayan otobüs ihracatçısı firmalarından biri olmayı amaçlıyor. Karsan CEO’su Okan Baş, “2010 yılından bu yana ülkemizde halihazırda işbirliği içinde bulunduğumuz üretim ve satış sorumluluğunu alarak aynı zamanda Avrupa pazarlarına da ihracat yaptığımız IIA çatısı altındaki Menarinibus markasının artık % 5 hissesini alarak ortak olduk. Bu vesile ile hem Karsan hem de Menarinibus markası olarak gerek Bursa’da yaptığımız üretimde gerekse yapacağımız ihracatta önemli bir sıçrama yapacağımıza inanıyoruz” dedi.

 

Karsan’ın Türkiye’nin sınırlarını aşarak yurt dışında hem kendi markası hem bir üretici olarak boy göstermeye artık daha hazır olduğunu dile getiren Karsan CEO’su Okan Baş, “Türkiye, otomotiv sektörünün her alanında global bir atağa kalktı. Bu dönemde Karsan olarak yaptığımız stratejik ortaklık ile Avrupa’da daha güçlü ve emin adımlar atabileceğiz” dedi. 2013 yılından bu yana Menarinibus markası için 1100 adete yakın sipariş aldıklarını da hatırlatan Baş, 2016 yılında ise bugüne kadar 100’e yakın yeni sipariş aldıklarını da vurguladı.

Karsan Menarinibus’un Türkiye’deki Stratejik Ortağı

İtalyan otobüs üreticisi Menarinibus ile 2 Eylül 2010’da imzaladığı anlaşma neticesinde Karsan, Menarinibus’un bütün ürün gamının Türkiye’de münhasır olarak üretim, pazarlama, satış, satış sonrası hizmetler ve ihracatını sürdürmek üzere sorumluluğu üstlenmişti. İmzalanan stratejik ortaklık anlaşması neticesinde Ekim ayı sonunda Akçalar fabrikasında otobüs üretim hazırlıklarına başlayan Karsan, Ocak 2011’de ilk üretimini hattan indirmiş ve ardından ilk toplu sevkiyatını Roma’da toplu ulaşımda hizmet vermek üzere İtalya’ya gerçekleştirmiştir. İETT’nin 240 adet solo tip (12 m.) doğalgazlı ve 300 adet körüklü (18 m.) dizel otobüs alımı için açtığı ihaleleri kazanan Karsan, Bursa’daki fabrikasında ürettiği Menarinibus markalı otobüsleri İstanbulluların hizmetine sunmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Karsan’ın Bursa fabrikasında ürettiği Menarinibus markalı 181 adet “Doğalgaz Yakıtlı Solo ve Körüklü Tip Otobüsler” de Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ise Menarinibus markalı yerli üretim 240 adet CNG yakıtlı solo otobüsü hizmet için kullanmaktadır.