Citroen’in sınıfında yirmi yılı aşkın süredir kullanıcılarla buluşturduğu Berlingo, yeni yıllar birlikte yepyeni bir jenerasyona kavuşuyor. Günümüze kadar gelen macerasında iki jenerasyon eskiten modelini 2018 model yılıyla birlikte üçüncü jenerasyonuyla karşımıza çıkartan Citroen’in, geliştirme konusunda elindeki tüm imkanları kullandığını görüyoruz. Dış ve iç kısmında yapılan değişimlerin yanı sıra sahip olduğu 19 adetlik elektronik destekle binek modellerden bir farkı bulunmayan yeni Berlingo, ebatlarına göre iki farklı versiyonla satın alınabilecek. İlk kez Cenevre Otomobil Fuarı’nda gösterimi yapılacak olan aracın satışlarının ise 2018’in ikinci yarısından itibaren kademeli olarak başlayacağını da belirterek detayları vermeye başlayalım.

Güncel neyse o!
2018 Citroen Berlingo‘nun dış tasarımına baktığımızda yeni C3 ve C4 Cactus‘teki hemen her parçanın birebir şekilde aktarıldığını görüyoruz. Airbump teknolojisine kadar varan bu detaylar araca ufak da olsa bir crossover havası da katmıyor değil. Arka kısmında da tamamen yeni çizgilerin uygulandığı aracın dış bölümündeki bu radikal değişim, içeride de katlanarak devam ediyor. İçeriye geçmeden önce Berlingo için hayati önem arz edem ebat ve kullanım alanlarından da bahsedelim. Haberimizin başında da bahsettiğimiz gibi yeni jenerasyon ebatlarına göre farklılık gösteren iki farklı versiyonla satın alınabiliyor. Standartta 4,4 metrelik uzunluğa sahip olan aracın XL olarak nitelendirilen uzun versiyonunda ise bu değer 4,75 metreye yükselmekte. Bunların yanı sıra 1,85 metre genişlik ve 1,81 metre yükseklik değerlerine sahip olan 2018 Citroen Berlingo’da bagaj hacmi ise 775 litre ile 1.050 litre olarak değişiklik gösterecek. Kabin içerisindeki 28 farklı eşya gözünün toplamda 86 litrelik ek bir saklama alanı sunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Değişimden nasibini alan en büyük ikinci kısım ise aracın iç dünyası. Burada da binek modellerde gördüğümüz parçalarla güçlendirilen Berlingo’nun konsol merkezinde boyutu 8 inç olan multimedye ekrana yer veriliyor. Apple CarPlay ve Android Auto gibi desteklerin sunulduğu bu ekranda anlık trafik durumunun verildiği üç boyutlu navigasyon sunulması da kullanıcı deneyimini hatırı sayılır oranda yükseltecek. Kullanıcı deneyimi demişken, akıllı telefonlar için kablosuz şarj ve head-up display gibi donanımların dahi Berlingo’ya eklendiğini görmek, Citroen’in ne kadar büyük oynadığını bir kez daha net bir şekilde hissettiriyor. Elektronik destek kısmına geldiğimizde ise karşımıza; adaptif hız sabitleyici, otonom acil frenleme, kör nokta uyarı, park asistanı, beş sürüş modlu Grip Control, akıllı uzun far asistanı, çarpışma sonrası ikincil frenleme, trafik işaretleri algılama ve sürücü yorgunluk algılama gibi önemli parçalar çıkıyor.

Motor seçenekleri
2018 Citroen Berlingo’nun kaputunun altında benzinli ve dizel olmak üzere iki farklı opsiyon sunuluyor. Benzinli ayağında 1,2 litrelik turbo seçeneğe yer veren Citroen, ilk adımda 110 beygirlik manuel şanzımanlı kombinasyonu sunacak. 2019’da ise 130 beygirlik 8 ileri otomatik şanzımana sahip benzinli Berlingo versiyonu satışta olacak. Dizel ayağında ise 1,5 litrelik motorun 75, 100 ve 130 beygirlik üç farklı seçeneği yer alıyor. Citroen zaman içerisinde burada da 8 ileri otomatik şanzımanı tercih seçenekleri arasına ekleyecek. Fiyatıyla ilgili henüz net bir bilginin paylaşılmadığı 2018 Berlingo’nun eksik parçalarını mart ayında görmeyi bekliyoruz.