Dünya Ralli Şampiyonası’nın 30 Temmuz – 2 Ağustos tarihlerinden koşulacak Finlandiya Rallisi’nde Ford Fiesta RS WRC’yle yarışan Robert Kubica ve Pirelli lastik kullanan diğer takımlar, bu zorlu yarışa hazırlanıyor.

Jyvaskyla’daki açılış töreni ve Harju’da gerçekleşecek özel etkinlikle başlayacak Finlandiya Rallisi, yine Jyvaskyla’da Pazar günü öğle vakti sona erecek.

Kubica’nın yanı sıra bu yıl birçok başka yarışta Pirelli ürünlerinin gücünü ve hızını ortaya koyan takım ve birçok bireysel pilot da bu yarışta yer alacak. Estonya Ralli’sinde son yıllarda büyük hakimiyet kuran ve Pirelli lastikleriyle donatılmış bir Group N Mitsubishi kullanarak tüm rakiplerini geride bırakan Alexey Lukyanuk ise, Finlandiya Rallisi’nde bir Ford Fiesta RS WRC’nin koltuğuna oturacak.

Finlandiya’da Pirelli kullanacak yarışçılar arasında, 2014 WRC2 Production’ın şampiyonu Max Rendina ve bu yıl ilk defa bir WRC araçla tüm sezon boyunca yarışmakta olan Lorenzo Bertelli de yer alıyor.

Rallinin anavatanı

Hem pilot hem de Co-pilot’un yüksek hızda mükemmel bir hassasiyete sahip olmalarını gerektiren, hızlı, çakıllı yol etaplarının karakterize ettiği Finlandiya, rallinin anavatanı olarak biliniyor. “Fin Grant Prix’i’ olarak da tanınan ve oldukça sıkı olan çakıllı yollarda neredeyse sadece yüzey taşları ve toz bulunuyor. Yolun uzmanı olan yerli pilotlar geçmiş yarışları domine ederken, son yıllarda Avrupalı yıldızlar da İskandinavlara karşı başarılı sonuçlar almaya başladı.

Yumuşak hamurlu Pirelli Scorpion KS Reinforced, Finlandiya için ana lastik olarak seçilirken, Pirelli Scorpion KH Reinforced sert versiyonu ise (daha sıcak veya daha sert zeminli etaplar için) seçenek olarak belirlendi. Bu lastiklerin her ikisi için geçen yılın K ürününün esas alınması, bu lastikleri Finlandiya’nın 20 etaptan oluşan toplam 320 kilometrelik zorlu rekabet koşullarında daha istikrarlı ve dayanıklı hale getirdi. En yeni WRC yönetmeliklerine göre, lastik değişikliği olanaklarının sınırlanması, lastiklerin hamurlarının dayanıklılığın yanı sıra hem hızlı hem de delinmeye dirençli olmalarını gerektiriyor.

Yılın en zorlu mücadelelerinden biri olacak Finlandiya’da lastiklerinin yüksek hızın yanı sıra önemli darbelerle de başa çıkması gerektiğini belirten Pirelli Ürün Müdürü Terenzio Testoni, yolun karakteristik özelliğinde, havalanan otomobiller sert düşüşler yaşadığını söyledi. Testoni şöyle devam etti: “Hassasiyet çok önemli olduğu için lastiklerimizin toparlanma ve yön belirleme özelliklerinin çok güçlü olması ve pilotlara maksimumu zorlamak için güven vermesi gerekiyor. Finlandiya Rallisi’nde üst düzey bir sonuç elde etmenin tek yolu da bu. Her zamanki gibi bu etkinliğin de starı olması beklenen Robert Kubica’nın kendi hızı bu hızlı etaplara doğal bir uyum gösteriyor. Estonya’daki yarışları bir Group N otomobille domine eden Alexey Lukyanuk’un bir WRC aracıyla lastiklerimizi yeniden kullanmaya başlamasından da büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu yarışta Pirelli lastikli otomobiller podyumu tekeline almıştı. Estonya yollarının Finlandiya’daki etaplara oldukça benzediğini dikkate alarak bu hafta sonu da çok iyi bir performans göstereceğimizden eminiz.”

Kullanılabilecek lastikler ve kurallar:

WRC1 pilotları, en yeni kurallara göre tüm ralli boyunca 24 lastik kullanabiliyor. (her lastik değiştirme fırsatında dört lastik artı dört yedek lastik). 24 adet birinci kalite 205/65-15 KS Reinforced ve 16 adet opsiyon 205/65-15 KH Reinforced arasında tercih yapılabiliyor. Çok yönlülüğüyle tanınan K deseni, hem gevşek çakıllı hem de kuru yüzeylere uygun. Bu asimetrik sırt deseninin iç kısmı hızlanma ve frenlemeye yardımcı olurken dış kısmı yanal yol tutuşu ön plana çıkarıyor. Hızlı ve çok istikrarlı bir ürüne eklenen bu özellikler Finlandiya’da çok büyük önem taşıyor.

Finlandiya’daki önde gelen Pirelli pilotları:

Robert Kubica, Martin Prokop ve Lorenzo Bertelli, önde gelen WRC1 sınıfında Pirelli’yi temsil edecek, Alexey Lukyanuk da en üst kategoriye Finlandiya’da katılacak. WRC2 serisinde, Karl Kruuda Pirelli takımına liderlik ederken en son Rally d’Italia-Sardinia’nın kategori galibi Yuri Protasov da onunla birlikte yarışacak.

İtalya motor sporları federasyonu tarafından seçilen ACI Team Italia da iki adet Peugeot 208 R2 otomobilinde Pirelli lastikleri kullanıyor.