İş makinası pazarında dünyanın önde gelen markalarından biri olan ve ASCENDUM Makina ile birlikteliği neticesinde Türkiye pazarında tozu dumana katan SANY, İstanbul’da çalışmaları büyük bir hızla devam eden Kuzey Marmara Otoyolu (KMO) projesinde fore kazık makinaları ve paletli vinçleri ile boy gösteriyor. Projede görevli çok sayıda farklı firmanın ilk tercihi olan ve görev aldığı hemen her işi layıkıyla yerine getiren fore kazık makinaları ve paletli vinçler gerek işgücü gerekse fiyat-performans avantajı ile sektör temsilcilerinin takdirini kazanmayı başarmış durumda.

 

Dev proje, dev işbirliği

 

 

İstanbul trafiğinde büyük bir dönüşüm yaratması planlanan ve 452 kilometrelik bir güzergahı kapsayan KMO, Sakarya-Akyazı’dan başlayarak İstanbul-Kınalı’ya ulaşıyor. Yap-İşlet-Devret kuralları ile İdare Karayolları Genel Müdürlüğü Müşavir Yüksel Proje nezaretinde, Görevli Şirket Marmara Otoyolu İşletme A.Ş sorumluluğunda; Kalyon-KRP, Limak, Cengiz, Kolin İnşaat firmalarına ayrılan 7 ad kesimde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Projede 1. ve 2. Kesim’deki çalışmalardan sorumlu olan Kalyon-KRP ortaklığında Kontrol Güvence Geoteknik İşler Müdürü olarak görev yapan Eftal Gökçe, projenin İstanbul için bir mihenk taşı olacağını düşünüyor.

 

“Otoyolun 1. Kesimi’nde; Km 0+000/39+500’deki Tayakadın’a kadar 4 kavşak, 4 viyadük, 16 köprü, 20 alt geçitli sanat yapılarının yanı sıra Çatalca ormanlarına zarar verilmemesi adına 2145 m + 593 m’lik 2 adet tünel ile Çatalca yerleşimine teğet devam ediyor. 2. Kesim güzergahında ise 5 kavşak, 4 viyadük, 20 köprü, 7 alt geçit, 20 menfezli sanat yapıları inşaatı sürüyor. Bölgedeki eski kömür çukurlarının doldurulması ve zemin iyileştirme çalışmaları da projenin temel ayaklarını oluşturuyor. Tüm bu çalışmalar muazzam miktarda işgücünü de gerekli kılıyor” diyerek projenin büyüklüğü hakkında bilgi veren Gökçe, çalışmaların ayrıntılarını şu şekilde ifade ediyor: “KMO Avrupa bölümü 1’inci, 2’nci ve 7’nci kesimler otoyol inşaatı kapsamında yaklaşık 200 bin m fore kazık imalatı yapıldı. Çoğunlukla çapları 120 cm, 165 cm ve kısmen 100 cm’lik olan fore kazıkların boyu viyadük ayaklarında 30-50 m’ye ulaşırken, İBB eski moloz döküm alanında ise 56 m kazık yapmayı gerektirdi. Böylesi büyük bir projede birçok firma görev alırken, SANY tüm bu iş alanlarında kendi farkını belli etti.”

 

KMO’ya SANY imzası

 

Devasa olarak nitelendirilebilecek bu projede yer alan çok sayıda firma, altından kalkması en güç işlerde bile en başta SANY’i tercih etmekten çekinmiyor. 2. Kesim’de çalışmaları devam eden K25 köprülerinin yaklaşık 6 bin 250 metre 120’lik fore kazıkları imal eden Arkatek Zemin firmasında koordinatörlük görevini yürüten Suat Güner de SANY ile ilişkilerinin iş sahasında yaratılan farktan ileri geldiğini ifade ediyor. “Bugün firmamızın makina parkındaki sorunların yüzde 90’ı SANY iş makinaları ile çözüm buldu. Devam eden projemizde SANY’nin SR280RII ve SR365RC10 model fore kazık makinalarını ve SCC900E model paletli vincini kullanıyoruz. Elde ettiğimiz çok sayıda başarıda SANY’nin imzası olduğunu söyleyebilirim” diyen Güner, 20 yıllık meslek yaşamı boyunca çok sayıda marka ile çalışsa da SANY’nin fiyat ve performans bakımından rakip tanımadığını aktarıyor.

 

KMO’nun 2. Kesim’inde çalışmalarını yürüten HNM Zemin de SANY’den destek alan firmalardan. Projede şantiye şefi olarak görev olan Ersin Erkut, 11 aydır devam eden çalışmayla 2 viyadüğün bittiğini, 3’üncüsünde de sona yaklaşıldığını belirtiyor. Böylesi büyük bir projede ilk tercihlerinin SANY olduğunu kaydeden Erkut, “SANY ile çalışmaya karar vermemizde sektörden gelen referansların ve fiyat performans açısından da kendini kanıtlamış olmasının büyük payı oldu. Bugün KMO’da 50 metre 165’lik kazık yapıyoruz. 100 metreküp beton döküyoruz, 18 ton demir indiriyoruz. Tüm bu süreçlerde SANY’den eksiksiz destek gördük. SCC600E model paletli vinç ile tonlarca demiri sorunsuz bir şekilde indirdik. Bu tip büyük projelerde bizler için en önemli kavram hız oluyor. Bizler de ne zaman bir problemle karşılaşsak SANY’den en ufak bir gecikme olmaksızın yardım aldık” diyerek, SANY iş makinalarının görece yeni girdiği pazarda yoluna emin adımlarla devam ettiğini ifade ediyor.

 

Büyük projelerin yüz akı

 

Kuzey Marmara Otoyolu gibi Türkiye’nin önde gelen projelerinde SANY iş makinaları kullanımının büyük bir gurur olduğunun altını çizen SANY Satış Müdürü Yardımcısı Ali Çeliker, SANY’nin iş makinaları sektöründe yakaladığı eşine güç rastlanır başarı hikayesini şöyle aktarıyor: “SANY, Türkiye pazarında uzun süredir var olsa da asıl atılımı 2013’ün Aralık ayında ASCENDUM Makina farkıyla gerçekleştirdi. 4 yıl gibi kısa bir sürede paletli vinçte önde gelen bir tercih olan marka, 2016’da fore kazık makinalarının da pazara sunulmasıyla birlikte siparişlerini 1 yıl içerisinde 10’a katladı. Bugün satılan makinaların görev aldığı projelere bakıldığında da büyük projelerin yüz akı olduğu görülüyor.” Sektörde en çok referans alan markalarından biri olan SANY’nin ilerleyen yıllarda pazarı domine edecek güce kavuşması pek de uzak değil.