İlk tamamen elektrikli Lamborghini, 2028'de gelecek yepyeni, radikal bir stile sahip 2+2 crossover olacak ve İtalyan firma elektrikli aracı önümüzdeki hafta Monterey Car Week'te bir konseptle tanıtacağını açıkladı.
Bu yeni konsept, Lamborghini'nin son 60 yılda ortaya çıkardığı geleceğe dönük şov otomobillerinin sonuncusu olacak.
Açıklamada şöyle denildi: "1963'teki kuruluşundan bu yana Automobili Lamborghini, şirketin yakın gelecekte alacağı teknik ve stilistik yönü işaret eden tek seferlik modeller üretmiştir. Bunlar, gelecekteki Lamborghini'lerin geliştirilmesine yardımcı olacak tasarım veya teknik prototipler ya da yeni konsept denemeleridir. 1960'larda bu tek seferlik modeller genellikle otomobil fuarlarında sergilenmek üzere üretilen gösteri otomobilleriydi.
"Son yıllarda bu tanımlama " tek seferlik" yerine Lamborghini tarafından özel olarak oluşturulan bir kategoriye dönüştü: esasen en sadık müşteriler için sınırlı sayıda üretilen ve daha sonraki yıllarda üretim araçlarında kullanılacak en gelişmiş teknik çözümleri önceleyen veya geliştiren otomobiller. Aynı formül birkaç gün sonra Kaliforniya'daki Monterey Otomobil Haftasında da tekrarlanacak ve Automobili Lamborghini ilk %100 elektrikli otomobilinin prototipini tanıtacak."
Lamborghini konseptten ne beklenebileceğine dair daha fazla ayrıntı vermedi ancak Autocar tarafından daha önce bildirildiği gibi, şirketin uzun zamandır beklenen dördüncü model serisi yüksek sürüşlü, dört koltuklu bir süper GT olacak. Bunu 2029 yılında Urus'un elektrikli halefi takip edecek ve Lamborghini on yılın sonunda dört güçlü elektrikli spor otomobil serisine sahip olacak; Aventador'un yerini alacak Revuelto Hibrit Sant'Agata'da üretime başladı ve Huracán'ın hibrit halefi önümüzdeki yılın sonuna doğru piyasaya sürülecek.
Yeni 2+2 crossover'ın 2008 yılında ortaya çıkan ancak hiçbir zaman üretime geçmeyen Lamborghini Estoque sedan konseptinden ilham alması bekleniyor.
Lamborghini yetkilileri o dönemde otomobil için önemli bir müşteri desteği olduğunu, ancak geliştirme maliyetinin öngörülen satışlarla karşılaştırıldığında Volkswagen Grubu'nun öncelik listesinden üretime geçemediğini öne sürdü. Bunun yerine fonlar, geçen yıl 5367 örneği satılan ultra başarılı Urus da dahil olmak üzere SUV araçlarının hızlı bir şekilde geliştirilmesine odaklandı.
Bununla birlikte, dört kapılı bir sedan silueti etrafında tasarlanmak yerine, elektrikli araç zemine monte edilmiş batarya paketinin bir sonucu olarak daha yüksekte oturacak ve güç aktarım sisteminin onu diğer Lamborghini'lerden ayırdığını vurgulamak için önemli ölçüde daha dramatik bir stile sahip olacak.
Bir crossover olarak tanımlansa da, CEO Stefan Winkelmann bir elektrikli aracın farklı paketleme gereksinimlerinin nihai tasarım açısından "ilginç yollar açtığını" vurguladı.
Lamborghini tasarım patronu Mitja Borkert kısa süre önce firmanın gelecekteki tüm araçlarının "uzay gemisi gibi görüneceğini" iddia etti.
2+2 yerine iki kapılı da olabilir; süper lüks dört kapılı sedanların popülaritesi son yıllarda azaldı. Pazar analisti Jato Dynamics'in verilerine göre 2010 yılında sektördeki satışların %21,6'sını oluşturan bu araçlar 2022 yılında sadece %9,1'e düşecek.
 
Winkelmann, 2+2 ve ardından yeni Lamborghini Urus'u piyasaya sürme stratejisinin, aile odaklı müşterilerin elektrik kullanımına daha açık olmasının bir sonucu olduğunu doğruladı.
"Şimdilik elektrifikasyon bu tür araçlara uygun," diye ekliyor. "Bu gelişecektir, ancak bugün en iyi neyin işe yarayacağını bildiğimize göre plan yapmalıyız. Sektörümüzdeki hiçbir elektrikli otomobilin henüz yeterince çözemediğini düşündüğüm tanımlar var: sadece hızlanma ve yol tutuş  değil, aynı zamanda tepkisellik, frenleme hissi ve çoklu hızlanma protokolleri. Bunlar yüksek performanslı elektrikli araçlarda henüz kanıtlanmamış ve önümüzdeki yılları üzerinde çalışarak geçirmemiz gereken konular."