Yamaha sürücüsü Razgatlıoğlu Çek pistine Imola'daki galibiyetinin ivmesiyle geldi ve hafta sonunun ıslak açılış yarışında Jonathan Rea'nın arkasında ikinci olurken Bautista 12. sırada kaldı.
Temsilcimiz daha sonra Superpole yarışını Rea ve Bautista'nın önünde kazanarak şampiyona farkını 49 puana indirdi ve bitime altı tur kala 2. Viraj'dan çıkarken yüksek bir kaza geçirene kadar finali kazanma yolunda görünüyordu.
Daha sonra yapılan analizler, Razgatlıoğlu'nun Pirelli arka lastiğinin nadir görülen bir patlamaya maruz kaldığını ve Yamaha'sının üzerinde kalmasının mümkün olmadığını gösterdi.
Razgatlıoğlu, "Lastiğe baktık ve lastiğin hasar gördüğü iki alan gördük," dedi. "18. ve 19. virajlarda bazı titreşimler hissettim ama bunun normal olduğunu düşündüm. Daha önce hiç böyle bir kaza yaşamamıştım.
"Geçen yıl SC0 lastiğiyle yarışmıştım ve yarış mesafesi aynıydı ve hiçbir sorun yoktu. Bu sefer daha sert olan SC1 lastiğini kullandık çünkü Pirelli endişeliydi."
Pirelli'nin motosiklet yarışları direktörü Giorgio Barbier yaptığı açıklamada Rea ve Remy Gardner'ın GRT Yamaha'sının da arka lastikleriyle ilgili sorunlar yaşadığını belirtti ve sorunun kaynağına inme sözü verdi.
"WorldSBK 2. Yarışında, yeni C0567 arka spesifikasyonuyla, üç kabarma vakası kaydettik: Rea, Gardner ve Razgatlıoğlu," dedi Barbier.
"İlk ikisi için kabarcıklar son derece küçüktü ve performans ve yarış sonucu üzerinde hiçbir etkisi yoktu, oysa Razgatlioglu'nun durumunda lastikte iki tane daha belirgin kabarcık vardı ve telemetri verileri lastiğin aniden söndüğünü gösteriyor.
"Yamaha sürücüsünün yarış temposu son derece yüksek olsa ve diğer sürücülerin lastiklerinde herhangi bir stres veya aşınma belirtisi görülmese bile, bu tür olayların meydana gelmemesi gerektiği açıktır, bu nedenle buna neyin neden olmuş olabileceğini anlamak için kabarma olan üç lastik üzerinde derinlemesine bir laboratuvar analizi yapacağız."
Altıncı olarak sezonun en iyi finişini yapan Gardner şunları söyledi: "Toprak'a benzer bir sorun yaşadım ama yarışı bitirebildim. Arka lastikte büyük delikler vardı. Arka lastik patlamadığı için şanslıydık. Bir tur daha atsaydık lastik muhtemelen patlayacaktı."
Razgatlıoğlu, lastiği patlayana kadar, Bautista'nın Ducati'sine karşı son hız avantajıyla sıkı bir savunma yapmak zorundaydı, ancak rakibini uzak tutmak için bir strateji geliştirmişti.
Razgatlıoğlu, "Ducati düzlüklerde çok hızlı olduğu için son virajdan lider çıkmam gerekiyordu, yoksa ilk virajda onu geçemezdim" dedi. "Planım düzlükte ilk olmak ve ilk viraja ilk girmekti ve bu iyi işliyordu.
"0.4s önde olduğumu gördüğümde daha sakin sürdüm ve iyi tur zamanları yapmaya konsantre oldum. Bence gerçekten iyi sürdüm ama ne yazık ki yarış erken bitti."
Kaza, Razgatlıoğlu'nun dört tur kala 74 puana gerileyen Bautista'dan daha fazla puan almak için çok önemli bir fırsatı kaçırdığı anlamına geliyordu.
2021 şampiyonu, "Üzgünüm ama takımıma ya da kendime değil, sadece sorun olan lastiğe üzüldüm," dedi. "Ancak Pirelli'yi suçlamıyorum çünkü sorunla başa çıkmak için zaten daha sert lastikler tedarik ettiler. Pirelli hakkında kötü bir şey söylemek istemiyorum; sadece şanssızdım.
"Şampiyonluğu düşünmüyorum, sadece yarış kazanmak istiyorum. Görünüşe göre şampiyonluk kolay olmayacak ama her hafta sonu elimden gelenin en iyisini yapacağım."
Bu arada Rea, Cumartesi günü ıslak koşullarda sezonun ilk galibiyetini alarak geçen yılki Phillip Island turuna kadar uzanan mağlubiyet serisine son verdi.
Kawasaki sürücüsü, ıslak ama kuruyan pistte ara lastikleri kullanan birkaç sürücüden biriydi ve lastik değiştirmek için pite girmeden mesafeyi tamamlamayı başardı. Sonunda Rea, aynı stratejiyi tercih eden Razgatlıoğlu ve Danilo Petrucci'ye karşı galip geldi.
Kawasaki ekibini sezonun ilk galibiyeti ile ödüllendirmekten mutluluk duyan Rea, herhangi bir performans atılımından ziyade ekibinin teşekkür etmesi gereken unsurlar olduğunun altını çizdi.
"Dikkatli olmalıyız" diyen Rea'nın Kawasaki'deki geleceği, 2024'te Yamaha'ya geçebileceği spekülasyonları arasında belirsizliğini koruyor. "Bugün kazandım çünkü koşullar garipti. Lastik seçiminin çok önemli olduğu bir yarıştı ve biz doğru seçimi yaptık.
"Anın tadını çıkarmalıyız ama bunun gerçek olmadığını da anlamalıyız."
Islak zeminde başlayanlar pist kurudukça acı çekti ve ilk lider Axel Bassani pite girdikten sonra ancak yedinci olabildi. Bautista ise daha da kötü bir performans sergileyerek, ilk etaplarda Bassani ve Gardner'ın arkasında üçüncü sıraya kadar yükselmesine rağmen 12. sırada kaldı.
Bautista, Superpole'deki her iki atak turunun da önündeki sürücülerin kaza yapması nedeniyle iptal edilmesinin ardından yarışa 14. sırada başladı. Son şampiyon, yağmur lastiklerinden slick lastiklere geçtikten sonra yavaş bir pitstop ile daha fazla zaman kaybetti, çünkü fren balataları yerinden çıktı ve yerine geri itilmesi gerekti, bu da ona yaklaşık 20 saniyeye mal oldu.
Ancak kötü finişinin ana nedeni, genellikle kaçınmaya çalıştığını itiraf ettiği bir lastik olan ara lastiklerle başlamamasıydı.
Bautista, "Çok çabuk kurudu, ancak ara lastiklerle ıslak zeminde genellikle hızlı değilim," dedi. "Kuru zeminde de hızlı değilim, bu yüzden genellikle sadece ıslak ve kuru lastikler arasında karar veriyorum. Ara lastiği hazırlayıp hazırlamadığımızdan bile emin değilim çünkü onu sevmiyorum.
"Jonathan'ın ara lastikle bu kadar hızlı olması etkileyiciydi. Her şeyi riske mi attı yoksa gerçekten hızlı mıydı bilmiyorum. Bu beni şaşırttı. Bu lastiğe çok güveniyor, ki bende bu yok."
Bautista final yarışında Petrucci'nin önünde Ducati 1-2'sine liderlik ederken, podyum Rea tarafından üçüncü sırada tamamlandı.