“Kış lastiği yenileme pazarı için son derece önemli. Pazarın ve portföyün gelişimine de katkı veriyor.  2017 yılında yenileme pazarında kış lastiği segmenti, yaklaşık yüzde 35 oranında bir büyüme kaydederek, yaklaşık 5 milyon adetlik bir büyüklüğe ulaştı. Hafif ticari araç kış lastiği pazarına bakacak olursak, pazarın yaklaşık yarısı kadar bir pay alarak 1,1 milyon adet olarak gerçekleşti. Toplamda 22,5 milyon adet araç olan pazarda, 12 milyon otomobil 3,5 milyon adet de minibüs & kamyonet mevcut. 1 Aralık tarihinde başlayan kış lastiği zorunluluğu dönemi ile, bu 3,5 milyon adet araçtan şehirlerarası kullanımda olanlar için zorunluluk söz konusu olacak. Öte yandan 11,5 milyon otomobilin kış lastiği geçişini gerçekleştirmesi, zorunluluk kapsamına dahil olmasa da, trafikteki yoğunluğu sebebiyle kış döneminde yol güvenliği ve sürüş emniyeti için büyük önem teşkil ediyor. 2018 yılı için de önemli bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. 

2019 lastik pazarı hakkında

Brisa Pazarlama Direktörü Evren Güzel 2019 yılı hakkındaki görüşlerini de şöyle özetledi. 2019 yılına küresel lastik endüstrisi açısından baktığımızda ise; yenileme pazarının büyüme kaydedeceği öngörülüyor. Türkiye’de ise güçlü araç parkı sayesinde, yenileme lastik pazarının potansiyeline inanıyoruz. Bu çerçevede planlarımızı ve yatırımlarımızı kısa dönemdeki gelişmeleri de gözeterek uzun dönemdeki potansiyele göre şekillendiriyoruz.Sektörümüzde bahsettiğimiz potansiyelin gerçeğe dönüşmesi için de katma değerli üretim ve müşteri memnuniyetini en üst seviyelere taşıyacak benzersiz hizmetlere odaklanıyoruz.

2 otomobil boyu duruş mesafesi insanı hayata bağlar

“Araçlarımız sadece 4 avuç içi kadar alandan yere tutunuyor ve kış koşullarında lastiklerin yere tutuş, ıslak zeminde sürüş emniyeti, çekiş gücü, kısa fren mesafesi gibi özellikleri can güvenliğiyle ilgili konulara doğrudan etki ediyor. ETRMA (Avrupa Lastik ve Kauçuk Üreticileri Derneği) verilerine göre; 50 km hızla giderken soğuk yol yüzeyinde kış lastiğinin fren mesafesi yaz lastiğine göre %18 daha kısa (2 binek araç boyu). Bu veriler de gösteriyor ki, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, kış lastiği kullanılması sürüş emniyeti açısından son derece önemli.Kış lastiği yönetmeliği ile birlikte emniyetli sürüşle ilgili konular ve tabii ki lastiğin önemi de gündeme taşınmış oldu. Yalnız biliyoruz ki halen, bir kısım araç sahipleri kış lastiğini sadece kar ile özdeşleştirip, kar yağdığında araçlarını kullanmayacaklarını planlayıp, bu yüzden de kış lastiğine ihtiyaçları olmadığına inanıyorlar. 2012’de kış lastiğiyle ilgili yönetmeliğin ticari araç lastikleri için hayata geçmesiyle araç sahiplerinin farkındalıklarının önemli oranda arttığını ve zorunluluk getirilmeyen segmentlerde de kış lastiği kullanımının olduğunu görüyoruz. Bu doğrultuda, 2012’de yüzde  15-18 aralığında olan binek ve hafif ticari araç segmenti içinde kış lastiği kullanım oranı yüzde 30’lar seviyesinin üzerine taşındı. Ancak halen emniyetli sürüş için gidecek çok yolumuz olduğunu düşünüyoruz.  Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı kapsamında Bridgestone ve Lassa markalı Türkiye’de üretilen tüm binek kış lastiği ürünlerimizde de %10 indirim yaparak, araç sürücülerinin kış lastiğini deneyimlemeleri için destek oluyoruz.