65 farklı ülkeden 1.548 tasarımcının arasından finale kalan 6 tasarımın prototipi, Milano Tasarım Haftası’yla birlikte sergilendi. İnsan odaklı yaklaşımıyla tasarımın, daha iyi bir geleceği şekillendirebileceğine inanan Lexus’un, yedi yıldır gerçekleştirdiği bu yarışmanın finalinde, prestijli Büyük Ödül’ün sahibi ise “Algoritmik Dantel” tasarımıyla Lisa Marks oldu. 

2019 Lexus Tasarım Ödülleri, bu yıl “Daha İyi Yarınlar İçin Tasarım” teması altında gerçekleştirildi. Sergilenen prototipte tasarımcılar, hayatları değiştirecek şekilde pratik tasarım çözümleriyle teknolojiyi yaratıcı şekilde kullandılar.

Büyük Ödülü kazanan endüstriyel tasarımcı Lisa Marks’ın “Algoritmik Dantel” prototipi, üç boyutlu bir dantel örgüsüne sahip farklı bir algoritma ile tasarlandı. Böylece kadınların meme kanseri gibi hastalıkların sebep olduğu operasyonların ardından yaşadıkları rahatsızlıkların önüne geçerek, onlara yeni bir başlangıç için kendilerine güvenmelerine yardımcı oluyor.

Altı finalistin biri Türk

Milano Tasarım Haftası’nda Lexus’un final organizasyonunda prototip tasarımı sergilenen tasarımcılardan biri de “Arenofil” isimli çalışmasıyla Razzan Hasoğlu oldu. Bu proje, çöl kumundan farklı ürünler üretmeyi amaçlıyor. Doğada bolca bulunan bu malzemeyi verimli bir şekilde kullanmayı amaçlayan Razzan Hasoğlu, ürün tasarımcısı olarak birçok sıra dışı çalışmaya imza atıyor.

Kraliyet Sanat Koleji mezunu olan Razzan Hasoğlu, tasarımlarında dijital araçları kullansa da uygulamalarını elle yaparak fark yaratıyor. Araştırmalarını ve denemelerini doğal olaylardan ilham alarak gerçekleştiren Hasoğlu, süreçleri ve malzemeleri keşfederek kültürlerarası geçişlerin yollarını arıyor. Arenofil isimli çalışması, çöl kumu için farklı kullanım alanlarını araştırıyor. Doğada çokça bulunan ama geniş bir kullanım alanı olmayan çöl kumu ve toksik olmayan birleştiricilerle kompozit materyaller yapılıyor. Bu sayede yeni ürünlerin ortaya çıkması amaçlanıyor.

Doğa ve sanatın buluştuğu tasarımlar

Dünyaca isimlerin mentörlüğünde oluşturulan ve sergilenen diğer prototipler de büyük ilgi çekti. Doğadan ilham alan tasarımların da yer aldığı prototipler arasında Jeffrey E. Dela Cruz’un Baluto isimli modüler ev projesi, su seviyesinin aniden yükseldiği bölgeler için tasarlandı. Aynı zamanda depreme de dayanıklı bir yapıya sahip. 

Yeşil Rüzgar Jet Enerjisi’yle uçakların jet motorlarından çıkan havayı havalimanındaki farklı operasyonlarda kullanılacak şekilde tasarım yapan Dmitriy Balashov, açık deniz petrol sızıntıları için acil durum arıtma sistemi olan Suyılanı çalışmasıyla Shuzhan Yuan ve Solgami isimli çalışmasıyla elektrik ve iç aydınlatmayı artıran bir cam perdesiyle Avustralya’dan Ben Berwick de finalde yer alan diğer prototiplerin sahibiydi.