Genel bir 6 ay değerlendirmesi yapar mısınız? Sene başında öngördüğünüz şekilde mi ilerliyor pazar?

ODD verilerine göre Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2017 yılı altı aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,58 azalarak 401.158 adet olarak gerçekleşti. 2016 yılı altı aylık dönemdeyse bu adet 438.817’di. Bu sebeple bazı segmentlerde ve markalardaki sert düşüş ve daralma, pazarın kan kaybetmesinde etkili oldu. Bu yıl başında söylediğimiz ve beklentilerimiz arasında olan yüzde 10’luk düşüşe uygun bir daralma. Bu daralmanın en büyük nedenleri arasında ÖTV ve kur artışları yer alıyor. Tüketicilerin bir kısmı ilerleyen dönemlerde fiyatların daha da zamlanacağı endişesiyle vakit kaybetmeden satın alım süreçlerini hızlandırırken bir kesim de yükselen fiyatlar sebebiyle bekleyişlerini sürdürüyor ya da kararları ertelemiş durumdalar. Özellikle premium markaların gözle görülür düşüşleri de toplam satışlara etki ediyor. Bu sebeple genel anlamda bakacak olursak otomotiv sektörü tüm segmentler ve markalar olmak üzere bir bütündür ve satışları bir zincirin halkası olarak değerlendirmek daha doğru olacaktır.

Peki siz bu altı ayı nasıl geçirdiniz, yine hedefleriniz doğrultusunda mı ilerliyorsunuz?

Hyundai olarak çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Yılın ilk altı ayında 23.990 adet araç satışı gerçekleştirerek bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 satışlarımızı artırdık. Pazar kan kaybetmesine rağmen Hyundai olarak payımızı artırdık ve şu an toplam satışlarda yüzde 6.1 pazar payı ile beşinci sırada bulunuyoruz. Fakat sadece binek otomobil satışları olarak değerlendirirsek yüzde 7.4 pazar payımız var ve dördüncü sırada yer alıyoruz. Kısacası beklentilerimiz ve hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz. Mart ayının sonunda Yeni i30 modelimizi piyasaya sunduk ve geçtiğimiz hafta da yepyeni teknolojisiyle öne çıkan hibrit modelimiz IONIQ’i 123.900 TL’den satışa sunduk. Her iki yeni modelimizin satışlarımıza olumlu bir şekilde katkı etmesini hedefliyoruz.

Önümüzdeki dönemde  Türkiye’de üretilecek yeni SUV modelinizin dışında başka bir çalışmanız  var mı? Bu konudaki çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Türkiye’deki fabrikamızda üretilmesi kesinleşen veya yakın zamanda plananlanan herhangi bir SUV veya yeni bir model çalışmamız yok. Gelişmeler olduğu taktirde sizleri zaten bilgilendirmiş olacağız.

2. Fabrikanın açılması söz konusu mu?

Yeni bir fabrikanın açılması gündemimizde bulunmuyor.

2017 yılının ilk altı ayında modelleriniz satış performansları neler? 

Hyundai Assan olarak yılın ilk 6 ayında 118 bin adetlik üretim gerçekleştirdik ve bu rakamın 108.569 adetini de 40’tan fazla ülkeye ihraç ettik. İç pazardaki satışlarımıza baktığımızdaysa, 10 bin adetten fazla satılan i20 ve onu 5.087 adetle takip eden Accent Blue modelimizin en çok satıldığını söyleyebiliriz. Bir diğer popüler modelimiz ise sadece 1.6 litre turbo benzinli motorla satışa sunduğumuz Tucson ve satış adeti ise ilk 6 ayda 3.711.

Yeni modelleriniz, değişen tasarım ve motorlarınızla müşteri profilinizde ne gibi değişiklikler oldu? Müşteri profilinizi özetler misiniz, artık kimler Hyundai tercih ediyor?

Hyundai son yıllarda global anlamda bir değişim gösteriyor. Sadece Türkiye’de değil dünyanın bir çok ülkesinde satışlarını ve Pazar payını artırıyor. Böylelikle yeni müşteriler kazanırken marka imajını da artırmış oluyor. Ülkemizde de benzer bir durum söz konusu ve müşteri profilimiz her geçen gün değişim gösteriyor. Özellikle son zamanlarda premium markalardan bize doğru yönelen çok müşterimiz var. Burada kalitesi sürekli artan ve son teknoloji ışığıyla üretilen modellerimizin etkisi çok büyük. Aynı zamanda satış ve satış sonrası, pazarlama alanında yapmış olduğumıuz stratejik çalışmalarımızın da meyvelerini toplamaya başladık. Aramıza son olarak Yeni i30 ve IONIQ Hybrid modeli de katıldı. Özellikle teknolojik trendlerini yakın takip eden müşterilerin ilgisini çeken modeller. Her modelimiz sayesinde hedeflerimizi yüksek tutmaya devam ediyoruz. Ayrıca bu son iki modelimiz bizlere farklı profillerden müşteriler kazandırmaya devam ediyor.

YENİ BİRLİK GAZETESİ'NDEN ALINMIŞTIR