Yeni nesil RX modelinde kullanılmak üzere Wankel motoru üzerinde hummalı bir geliştirme süreci yürüten Mazda, standart modellerinde sunduğu SKYACTIV teknolojisini de pas geçmiş değil. İkinci jenerasyonuyla kullanıcıların karşısına 2018 yılının son çeyreğinde çıkması beklenen yeni motorun yapılan geliştirmeler sonucu halihazırda sunulandan tüketim bazında yüzde 30 oranında daha verimli olacağı ifade ediliyor.

Uzak doğunun önemli haber kaynaklarından Nikkei’de yer alan habere göre bu verimliliği elde etmek konusunda yakıt/hava karşımının basıncından faydalanacak olan Mazda, bu sayede geleneksel motorlarda kullanılan bujilerden çok daha verimli sonuç elde etmeyi planlıyor. İlk olarak Mazda 3’e entegre edilmesi beklenen yeni motorun bir litrelik yakıtla yaklaşık 30 kilometrelik mesafe kat edebileceği de bu yöntemin karbon salınımda daha düşük değerlerin elde edilmesinde rol oynadığı kaynaklardan gelen bilgiler arasında. Elektrikli otomobillerin üretimine 2019 yılında başlayacak olan Mazda’nın 2021 yılındaysa yeni nesil içten yanmalı motor ve elektrik motor kombinasyonlu hibrit modelleri sunması bekleniyor.

Bu teknolojiyle birlikte Mazda’nın homojen dolgulu sıkıştırma ateşlemesine sahip motorlara (HCCI) geçiş sürecinin pratiği yaptığı ifade edilirken, dizel motorun çalışma prensibiyle benzinli motorun avantajlarının tek noktada buluştuğu bu motorlar tüketim değerleriyle gelecekte çok daha verimli bir yapıyla karşımıza çıkacak. Geçtiğimiz süreçte Mercedes’te HCCI motoru üzerinde geliştirme süreci yürüttüğünü açıklayan markalar arasındaydı.