Pek çok şirketin yatırımlarını arttırdığı ve bir an önce ticari kullanıma sunmak üzere bir an önce seri üretime başlamak istediği elektrikli otomobiller konusunda Alman otomobil devi Mercedes-Benz, öncesinde bununla ilgili ağır ancak emin adımlarla ilerlemek istediğini iafde etmişti. Son olarak geçtiğimiz yıl Mercedes-Benz’in iştiraklarından olduğu Daimler Grubu’nun CEO’su Dieter Zetsche, Paris Otomobil Fuarı’nda Mercedes-Benz'in ilk elektrikli otomobil modeli olan EQ Serisini tanıtmış ve şirketin 2025’e kadar en az 6 elektrikli otomobilinin yollarda olacağını ve Tesla’yla ciddi bir rekabet içerisine girmek istediklerini duyurmuştu.

Elbette ki Mercedes-Benz her ne kadar bu seriye ait ilk modeli 2018 sonlarında ya da 2019 başında satışa sunacağını açıklasa da 10 yıllık uzun bir süreci hedef olarak göstermesi şirketin elektrikli otomobil alanında bir süre daha rakiplerini seyretmekle yetineceği iddialarına geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile adeta tokat gibi bir yanıt verdi. Bu sefer çıtayı daha da yükselten şirketin yeni hedefi 2022 yılına kadar 10 elektrikli otomobil modelinin seri üretimine başlamış olmak.

Bu hedefe ulaşmak için büyük bir çaba göstereceğini açıklayan şirket, elektrikli otomobil üretimine 10.8 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurdu. Şirketin bu ani ve bir o kadar da agresif olan kararının arkasında ise çeşitli sebepler yatıyor. Bunlardan ilki olarak Tesla’nın lüks otomobillerinin ardından temmuz ayında üretime başlanacağını duyurduğu ucuz sedan otomobili Model 3 ile birlikte elektrikli otomobil pazarındaki yerinin iyice sağlamlaşacağı ve bir daha liderliği kolay kolay kimseye kaptırmayacağı düşüncesi Mercedes-Benz açısından bir tehdit oluşturmuş gibi görünüyor.

Pazar faktörü dışında son zamanlarda emisyon skandallarının iyice artması ve Alman yetkililerin; otomobil üreticilerinin, dizel/benzinli araç üretimlerini sınırlandırmak için baskı uyguluyor oluşu da bu ani kararın nedenleri arasında gösteriliyor. Sonuç olarak elektrikli otomobil üretmenin avantajlarının, dezavantajlarından fazla olduğunu gören şirket böyle bir kanaate varmışlar. Şirketin otomobillerini kendisine hedef koyduğu yaklaşık dört buçuk yıllık süreç içinde ne zaman satışa sunacağı ve satışa sunulan modellerden müşterilerin ve otomobil camiasının tepkilerinin ne olacağı merak konusu.