Yakıt skandalıyla zor bir dönem geçiren Japon otomotiv devine ortak geldi. 

Japon otomotiv üreticisi Nissan Motor yakıt tüketimi skandalıyla boğuşan Mitsubishi Motors'un yüzde 34'ünü 2.2 milyar dolara satın almak için anlaşarak hem rakibini iflastan kurtardı hem de şirketin fiili kontrolünü ele aldı.

Son yirmi yıl içinde üçüncü defa skandal ile karşı karşıya kalan Mitsubishi'nin satın alınması Çin dışında Asya pazarlarına girmekte zorlanan Nissan'ın işine yarayabilir. Mitsubishi'nin otomobilleri Tayland ve Filipinler gibi pazarlarda son derece popüler.

PİYASA DEĞERİ 3 MİLYAR DOLAR ERİDİ

Mitsubishi geçen ay Japonya pazarı için ürettiği en az dört otomobilin yakıt tüketim değerlerini usulsüz şekilde olduğundan daha düşük gösterdiğini kabul etti. Bununla birlikte şirketin piyasa değeri 3 milyar dolar düşerken, pazar payı kaybeden markanın itibarı da darbe aldı.

Yapılan açıklamaya göre iki şirket Mitsubishi'nin "güveni tekrar kazanması" için çaba harcayacak. Mitsubishi Motors, Nissan adına dünkü kapanış fiyatına yüzde 5.3 iskonto anlamına gelen 2.18 milyar dolar değerinde yeni hisse çıkartacak. Nissan böylece Mitsubishi sermayesinde Japon yasalarına göre kontrol hakkı veren üçte bir paya sahip olacak.

NİSSAN'IN YÜZDE 43'Ü RENAULT'UN

Mitsubishi'de yüzde 34 pay alan Nissan'ın yüzde 43.4'ünün sahibi ise Fransız otomobil üreticisi Renault. Üç markanın satışları birlikte alındığında toplam yıllık 9.3 milyon adet ile Toyota ve Volkswagen'in ardından üçüncü sırada yer alıyor.