Hem ÖTV düzenlemesi hem de döviz kurlarındaki artış nedeniyle fiyatların ciddi anlamda artma ihtimali olduğunu belirten KPMG Türkiye Vergi Şirket Ortağı Emrah Akın uyarıyor: Otomotiv ÖTV’sinde motor hacmine göre her kademede bir artış yaşanması kuvvetli ihtimal. Artan döviz kurları da düşünüldüğünde otomobil almak isteyenlerin geç kalmaması gerekiyor.

Otomotiv sektöründe nefesler tutuldu, kapıdaki yeni ÖTV düzenlemesi bekleniyor. Yakın zamanda mecliste kabul edilen kanun, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlanmadığı için henüz resmi olarak yürürlüğe girmedi. Ancak ilgili kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte otomotiv sektöründe tam anlamıyla taşlar yerinden oynayacak. KPMG Türkiye Vergi Ortağı Emrah Akın otomobil almayı düşünenlerin elini çabuk tutması gerektiğini söyledi.

Otomobil fiyatları artacak

Akın, “Otomobil almak isteyenler için olumlu tablo çizmek oldukça zor. Yeni düzenlemede fiyatı düşük otomobillerde vergi indirimi yapılmayacağı anlaşılıyor. Bu da otomotiv ÖTV’sinde her kademede bir parça artış olacağını gösteriyor. Bunun yanı sıra ÖTV, KDV’nin de matrahına giriyor. Yani artan ÖTV tutarının yüzde 18’i kadar da bir KDV artışı yaşanacak. Ayrıca artan döviz kurları sonucunda otomobil zamları da kapıda… Tüm bu gelişmeleri değerlendirdiğimizde otomobil almak isteyenlerin acele etmesi gerektiğini söyleyebiliriz” dedi.

2017 Bütçe Tasarısı’nda gelecek yıl “motorlu taşıt araçları” üzerinden yaklaşık 19,9 milyar TL ÖTV tahsil edilmesinin planlandığına dikkat çeken Akın, “Otomobil piyasası canlılığını yitirmez ve satışlar normal seyrinde giderse toplam ÖTV tahsilatı içinde otomobillerin payı artabilir. Ancak fiyatlardaki artışlar, satışları engellerse bütçe adına karşımıza karamsar bir tablo da çıkabilir. Satın alınmayan her otomobilin sadece ÖTV değil; yüzde 18 KDV kaybı olduğunu da hatırlatmak gerekiyor. Bu nedenle otomotiv piyasasını hareketlendirecek “hurda indirimi” gibi vergisel teşviklerin tekrar gündeme alınması yararlı olabilir” dedi.

Yeni düzenlemede aracın fiyatı dikkate alınacak

Bakanlar Kurulu’nun tamamen yetki sahibi olduğu yeni düzenlemede motor silindir hacmi eskiden olduğu dikkate alınmaya devam edecek. Bunun yanında “otomobilin fiyatı” da ÖTV vergilemesinde göz önünde bulundurulacak. Yeni ÖTV düzenlemesinde şu noktalar ön plana çıkıyor: