TEB Cetelem Araştırma Merkezi'nin desteğiyle hazırlanan "Otomobilimi Seviyorum" başlıklı rapor TEB Cetelem Genel Müdürü Didier Engelhard'ın katılımıyla düzenlenen toplantıda açıklandı.

Türkiye'nin de içinde yer aldığı "Cetelem Gözlemevi Sonuçları 2017", bu yıl 15 ülkeden 8 bin 500'den fazla otomobil sahibinin görüşüne başvurularak hazırlandı. Her yıl dünya otomotiv endüstrisinin ve otomobil pazarının 'röntgen'ini çeken ve pazarın trendleri hakkında önemli ipuçları elde eden Cetelem Gözlemevi raporunda Türkiye ile ilgili çarpıcı sonuçları da yer aldı.

Rapor sonuçları çevreci politikaların otomobiller üzerindeki baskısına ve otomobil dışı ulaşım seçeneklerinin artmasına rağmen dünyanın pek çok ülkesinde sürücülerin otomobillerine olan sevgisinin azalmadığını ortaya koydu. Dikkat çeken bir başka sonuç ise binek otomobil pazarının dünyanın pek çok ülkesinde lüks araçlar ve SUV'lar sayesinde büyümesi oldu

- "SUV pazarının potansiyeli en yüksek ülkesi Türkiye"

Rapora göre, Avrupa'da SUV'ların pazar payı giderek yükseliyor. Cetelem Gözlemevi Sonuçları 2017 raporunda, SUV segmentinin büyük bir hızla büyüdüğü ortaya kondu. ABD'de pick-up'lar dahil tüm binek araç satışlarının yüzde 50'sini oluşturan bu segment Avrupa'da da güç kazandı.

Avrupa'daki SUV'ların pazar payı 2010 yılında yüzde 8 seviyesindeyken, 2015'te yüzde 20'ye yükseldi. Toplam binek otomobil satışları içinde en fazla SUV payına sahip olan ülkeler yüzde 25 oranıyla İspanya ve Polonya olarak dikkati çekerken, bu ülkeleri yüzde 24'lük paylarıyla İngiltere ve İtalya izledi. Bu oran Avrupa'daki diğer ülkelerde de ortalama oran olan yüzde 20'nin altına inmedi.

Rapora göre SUV pazarının potansiyeli en yüksek ülkesi ise Türkiye. 2010 yılında sadece yüzde 8'lik bir SUV payı olan Türkiye binek otomobil pazarının bu sınıftaki payı 2015 yılından itibaren yüzde 14'ü aştı. Yaklaşık iki katına çıkmış olmasına rağmen, rapora göre Türkiye SUV pazarı hala doymayı bekleyen ve Avrupa'da büyüme potansiyeli en yüksek pazar olarak öne çıkıyor.

- "100 sürücüden 73'ü otomobili statü simgesi olarak görüyor"

Raporda yer alan bilgilere göre, gelişmekte olan ülkelerdeki sürücülerin yüzde 70'i otomobilin hayat standardı ve sosyal statüyü de yansıtan önemli bir araç olduğuna inanıyor. Çin'de bu tip araçların taşıdıkları toplumsal statü de önemseniyor. Böyle düşünenlerin 15 Avrupa ülkesindeki oranı ortalama yüzde 52 iken, Çin'deki oran yüzde 82 olarak öne çıkıyor. Türkiye'de ise bu oran yüzde 73 olarak göze çarpıyor.

Cetelem Gözlemevi araştırma sonuçları otomobillerin günümüzde hala çok popüler olduğunu, hatta gelişmekte olan ülkelerde eskisinden çok daha fazla ilgi çektiğini gösteriyor.

Otomobiller hakkında görüşleri sorulan katılımcıların yüzde 67'si olumlu görüş belirtirken, bu rakam Fransa'da yüzde 85,9'a yükseliyor. Gelişmekte olan ülkelerde hızla yükselen araç sahipliği oranları ile tüketicilerin büyük çoğunluğunun otomobillerin 20 yıl öncesine göre 'en azından önemli' (yüzde 95) olduğuna inanmaları sürpriz olarak görülmüyor.

- "Otomobillerin rakibi artık akıllı telefonlar"

Araştırmaya katılanlara önem sıralaması sorulduğunda, otomobil gelişmiş ülkelerde 10 üzerinden 6,7 ile en yüksek puanı alırken, cep telefonu 6,3 televizyon ise 5,9'da kalıyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise cep telefonu 7,3 puanla, çok küçük bir farkla otomobilin (7,2 puan) önünde yer alıyor. Türkiye'de bu oran akıllı telefon ve otomobilde yüzde 7 ile aynı seviyede bulunuyor.

Ortalamaya bakıldığında erkekler cep telefonundan daha çok otomobillerine bağlıyken, kadınlarda bu ikisi başa baş gidiyor. Ancak genç kuşaklar için otomobil finansal olarak ulaşımı daha zor olduğu ve natif ulaşım opsiyonları daha çekici olduğu için cep telefonunun biraz gerisine düşüyor.

Genel olarak otomobiller, araştırmaya katılan tüm ülkelerdeki katılımcılar tarafından sevilen bir arzu nesnesi olarak görülüyor. Rapora göre Türkiye'de otomobiller ulaşım aracı olarak değerlendirilmesinin yanında önemli bir prestij ve itibar simgesi olarak kabul ediliyor.

Türkiye'de yakıt tüketimi otomobil alırken dikkat edilen özelliklerden biri olmakla birlikte tüketiciler gelişmiş teknolojilere sahip otomobillere ulaşmayı arzuluyorlar.

- "Otomobiller günümüzde hala çok popüler"

TEB Cetelem Genel Müdürü Didier Engelhard rapora yönelik yaptığı değerlendirmede, araştırmanın Avrupa ülkeleriyle birlikte, Brezilya, Çin, Güney Afrika, Japonya ve ABD gibi sektöre yön veren ülkeleri kapsadığını ve 2012'den bu yana Türkiye'nin de çalışmaya dahil edildiğini belirtti.

Cetelem Gözlemevi'nin, 30 yılı aşkın süredir dünya otomotiv endüstrisi ve otomobil pazarına ilişkin önemli sonuçlar ortaya koyduğunu, pazar trendleri hakkında önemli ipuçları sunduğunu belirten Engelhard, şunları kaydetti:

"Otomobilleri en yakından deneyimleyen ve keyfini süren otomobil kullanıcılarının görüşleri doğrultusunda hazırlanan bu kapsamlı araştırmanın sonuçları, dünya çapında tüm sürücülerin otomobillerini çok sevdiği konusunda hemfikir olduğunu ortaya koyuyor. Geçen yüzyıldan bir kalıntı olduğunu iddia edenlerin aksine, otomobiller günümüzde hala çok popüler ve hatta gelişmekte olan ülkelerde eskisinden çok daha fazla ilgi çekiyor.

SUV segmenti en hızlı güç kazanan sınıf olarak dikkati çekerken, raporda yaklaşık iki katına yükselmiş olmasına rağmen, Türkiye SUV pazarı hala doymayı bekleyen ve Avrupa'da büyüme potansiyeli en yüksek pazar olarak öne çıkıyor."

Toplantı kapsamında Gazeteci Hakan Özenen ve TEB Cetelem Pazarlama ve İş Ortaklıkları Genel Müdür Yardımcısı Olca Kanber de rapor sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.