Merhabalar, 
6 Şubat 2023 pazartesi sabahı erken saatlerden itibaren yaşadığımız deprem felaketinin etkileri irili ufaklı artçılarla halen sürüyor. Maalesef şimdiye kadar 44 binin üzerinde can kaybımız oldu ve henüz kesin bilanço netleşmedi. Yaşadığımız bu büyük felaket dolayısıyla, deprem gerçeği içinde güvenli yaşamak için gerekeni tavizsiz yapmayı başarmak zorunda olduğumuzu bir kez daha söylemek istiyorum. 
Elbette bir yandan da hayat devam ediyor. Bu yazımda sizlere GlobalData tarafından yayınlanan bir araştırma sonucundan söz etmek istedim. Araştırma; otomotiv endüstrisinde 2023 yılı boyunca izlenmesi gereken yeni eğilimleri aktarıyor. İnsanların öncelikle sosyal medya yorumlarında paylaştıkları bu eğilimlere kısaca değinelim:
1. Yük Bisikletleri : Son iki yıldır insanların sosyal medyada yük bisikletleri hakkında giderek artan oranda bilgi ve fiyat sordukları, özellikle kargo bisikletleri üzerinde durdukları görülüyor. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar 2022 yılında % 183 artmış durumda. 
2. Yollarda yürüyebilme: Bu konu üzerinde sosyal medya paylaşımları 2022 yılında % 254 artış gösteriyor. Yerleşim alanlarındaki yolların sadece motorlu taşıtlara uygun olarak geliştirilmesine tepkiler büyüyor. Şehirlerin yürünebilir, mikro mobiliteye uygun yollara kavuşturulması isteği artıyor. Toplu taşımanın önemsenmesi ve şehirlerde daha güvenli yaşam olması isteniyor. 
3.  Yakıt Pilleri: Sosyal medyadaki paylaşımlar, yakıt pillerinin yeniden şarj ihtiyacı olmaksızın batarya gibi kullanılmasının faydalarını insanların önemsediğini gösteriyor. Yakıt pili, giderek popülaritesi artan bir enerji dönüşüm teknolojisi olarak ilgi çekiyor. 2022 yılında bu konuda yapılan sosyal medya paylaşımları %156 arttı. 
4. Hava taksi uygulaması: Özellikle ABD içinde sosyal medya kullanıcılarının hava taksi üretimine giderek artan ilgisi dikkat çekiyor. İnsanlar özellikle ayaklarını yerden kesecek elektrikli hava taksilerine ilgi duyuyorlar. Hem çevreyi koruyan, hem de trafik sıkışıklığından arınmış daha uygun şehir içi ulaşımı isteği artıyor. Sosyal medyada bu konuda yapılan yorumlar geçen yıl %122 artış gösterdi.
5. Araç Paylaşımı: Sık sık dile getiriyoruz; sahip olduğumuz motorlu taşıtları güne ortalama bir saat kullanıp bir yerlerde park ediyoruz. Büyük bir verimsizlik söz konusu. Özellikle sürücüsüz taşıt çağına hızla yaklaşırken insanlar bu verimsizliğe daha çok dikkat çeken paylaşımlar yapıyorlar. Sosyal medyada artık kendi taşıtını kullanmayı bırakan insanların birbirlerini teşvik ettikleri görülüyor. 2022 yılında bu yöndeki paylaşımlar % 45 artmış durumda. 
6. Grafit: batarya yapımında hayati önemi olan grafit hakkında sosyal medya paylaşımları artıyor. Paylaşım yapanların önemli bir bölümü elektrik motorlu taşıt sahibi olanlar. Özellikle Çin’in grafit pazarında da monopol hale gelmesini eleştiriyorlar. Kabaca 450 kg ağırlığındaki bir bataryada 11 kg lityum, 14 kg kobalt, 27 kg nikel, 40 kg üzerinde bakır, 50 kg kadar da grafit bulunuyor. Geri kalan ise çelik, plastik ve alüminyum malzeme. Aslında bataryadaki tüm bu hammaddeler stratejik önemde ve Çin bunların bazıları üzerinde söz sahibi durumda. Yapılan sosyal medya paylaşımları 2022 yılında % 35 artışla bu konuya dikkat çekiyor.