Avrupa’da SUV çılgınlığı büyüyor. Yılın ilk yarısında SUV’ların pazar payı yüzde 33.7’ye yükselerek rekor kırdı. Böylelikle Avrupa’da satılan her 3 otomobilden biri SUV’lar oldu. JATO’nun verilerine göre, ilk 6 ayda SUV satışları yüzde 24 artarak 2.92 milyon adede ulaştı. Ocak-Haziran döneminde 1.24 milyon adet kompakt SUV, 455 bin 400 adet orta ölçekli SUV satıldı. 

Küçükler pazarı tetikledi
 
Özellikle Bsınıfı küçük SUV sınıfındaki büyüme dikkati çekti. Küçük crossoverların satışı yüzde 35 artış göstererek, 1.08 milyon adetle tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı. Sedan ve hatchback satışları kan kaybederken, tüketicilerin yoğun ilgi gösterdiği SUV’ların son kurbanı aile otomobili olarak bilinen MPV segmenti oldu. Yılın ilk yarısında MPV satışları son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. MPV satışları yüzde 23 düşüşle 532 bin adede indi. SUV’lardaki patlama nedeniyle station wagon satışlarının durma noktasına geldiğini hatırlatalım.    
 
Hibrit ve elektriklide rekor
 
Alternatif yakıtlı otomobillerin satışı tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Yılın ilk 6 ayında elektrikli, hibrit ve plug in hibrit satışları yüzde 30 artışla 450 bin 200 seviyesine ulaştı. Avrupa’da çevreci otomobillerin pazar payı yüzde 4.3’ten yüzde 5.4’e yükseldi. Alternatif yakıtlı araçların pazar payı Norveç’te yüzde 56 gibi yüksek seviyeye çıktı. Dizeldeki kan kaybı devam etti ve pazar payı yüzde 37 ile 2001’den sonraki en düşük düzeye indi. Dizel oto satışları Norveç’te yüzde 32, İngiltere’de yüzde 30, Slovenya’da yüzde 28, Finlandiya ile Belçika’da yüzde 20 geriledi. Hibritte Toyota Yaris, plug in hibritte Mitsubishi Outlander ve elektriklide Nissan Leaf ilk sırayı aldı. 
 
Türkiye’de satılan 5 otodan biri SUV
 
Türkiye otomotiv pazarındaki daralmaya karşın SUV’ların satışının arttığı görülüyor. 

7 aylık dönemde SUV satışları yüzde 2.2 artışla 62 bin 875 adede yükseldi. Binek otomobil pazarında SUV araçların payı yüzde 19.77’ye ulaştı. 2017’nin aynı döneminde bu oran yüzde 16.7’ydi. Türk tüketiciler en çok C sınıfı SUV’ları tercih etti.