Cardata, 2.el otomobil piyasasında aracın fiyat bilgisini 8 saniye gibi kısa bir zamanda vermesiyle adını duyurmuştu. 2.El piyasasında büyük bir kargaşa ve bilinmezliklerin yaşandığı ortamda Cardata uygulaması “dijital bir devrim” olarak da değerlendirildi. Şimdi aradan 6 ay geçti. İşte bu 6 ayı Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın ile konuştuk. Yalçın 6 aylık çalışmalarını ve sistemin yeniliklerini şöyle anlattı:

“ 54 Markanın toplam 11.204 adet model tipini 100 km’den 200 km’ye kadar 2. el’de fiyatlandırıyoruz. Bu çok önemli. Şu anda 260 bayi ağı ile çalışıyoruz. Hedefimiz şu; Türkiye’de otomobil satışlarının yüzde 90’ını  oluşturan 14 markanın 14’üyle de çalışabilmek. Bunun da bayilik adeti 700-800’e geliyor. Türkiye pazarında toplam 1000 tane bayi var. Biz şu anda dörtte biriyle çalışıyoruz. Bu işin lansmanını Haziran ayında yaptık, 5 ayda buralara geldik. Yıllık 5 milyon TL’lik bir hedefimiz var.”

Sistem ilk önce markalara ve bayilere açıkdı. Paki ya tüketiciler? İşte Yalçın’ın tüketiciler için de bir sürprizi var:

“Tüketiciler  bu uygulama ile araçlarının sıfır fiyatlarını öğrenecekler. Tüketiciye yeni ulaşıyoruz… Daha sonra 2. el’de de kısıtlı bir sorgu yapabilecekler. Çeşitli paketler olacak o paketleri hayata geçireceğiz. Bayi sınırsız sorgu yapabiliyor. Tüketiciler kontür alır gibi paketlerimizden istediklerini alabilecekler. “

Cardata’nın bu 5 aydaki çalışmalarını anlatan Yalçın şu bilgileri verdi:

“4-5 ay gibi kısa bir süre içinde Türkiye’nin en büyük markaları ve bayileri ile çalışmaya başladık. Opel, Hyundai, Avis, Otokoç, Birmot, Jaguar, Land Rover, Renault ile çalışıyoruz. FIAT, Toyota, Ford ve Honda da testte.  Şu an uygulamamızın 1. fazı hizmette. 2. faz uygulama da da örneğin “70 bin liram var hangi otomobili alabilirim? Sıfır mı alayım,  2.el mi?” gibi sorularaın yanıtlatını veriyor olacağız.  Bu uygulamada da Sıfır ve 2.el otomobillerin listesi gelecek önümüze.  Bunun üçüncü fazı da bu araçları alabileceği bayiye yönlendirmek. Tüketici ile bayiyi bu ortamda bir araya getireceğiz.  Bizim en önem verdiğim konuların başında güncellik geliyor. Ekibimiz her gün sahada. Sürekli 2. el araçları güncel.

Cardata otomotiv sektöründe dijitalleştirmeye ön ayak oluyor. Dijitalleşmenin ilk adımlarından bir tanesi. Sektör artık dijitalleşmek zorunda.  Bir bayi elemanı Cardata sayesinde çok rahat işini yapabilecek. Artık bu işler için çakal olmaya gerek yok. “