KPMG Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Murat Palaoğlu’nun değerlendirmesine göre, başta Uzakdoğu ülkeleri olmak üzere Türkiye ile serbest ticaret anlaşması bulunmayan ülkelerden lastik ithal eden şirketlerin karşılaşacağı vergi artışı yüzde 25,7’yi bulacak. Bu düzenleme gaza basan otomotiv sektörünü frenleyebilir.

KPMG Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Murat Palaoğlu, Türkiye’de otomotiv sektöründe uygulanan teşvik politikaları ile bu alandaki yatırımların desteklendiğini, bazı yeni uygulamaların da sektörde faaliyet gösteren şirketleri olumsuz etkilediğini söyledi. Palaoğlu, otomobil lastiklerine getirilen ilave gümrük vergisi düzenlemesinde olduğu gibi özellikle ithalat kanalı ile tedarik edilen girdilerdeki vergi yükü artışının üretim maliyetlerini yükselttiğini ve rekabet gücünü azalttığını kaydetti.

Palaoğlu, 7 Eylül 2016 günlü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

-Kararın yayımlandığı gün otomobillerde kullanılan lastiklerde yüzde 21,8 oranında ilave gümrük vergisi tahsil edilmesine ilişkin düzenlenme hayata geçti. Karar kapsamında Avrupa Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması yapmış olduğumuz ülkelerden yapılacak ithalatlarda ilave gümrük vergisi tahsil edilmeyecek. Burada önemli olan husus bu verginin menşe odaklı tahsil edilmesidir. Ancak, başta Uzakdoğu ülkeleri olmak üzere, ülkemiz ile serbest ticaret anlaşması bulunmayan ülkelerden yapılacak ithalatlarda bu vergi tahsil edilmektedir.

-Yapılan düzenleme ile otomobil lastiği ithal eden şirketlerin maliyetlerinde ciddi bir artış söz konusu oldu. İthalde tahsil edilecek ilave gümrük vergisinin, aynı zamanda ithalde tahsil edilen katma değer vergisinin matrahına dâhil olacağı da dikkate alındığında, bu eşyaları ithal eden şirketlerin karşılaşacağı toplam vergi artışının yüzde 25,7 oranında olduğunu söyleyebiliriz.

-Gerek üretim gerek ticari amaçla otomobil lastiği ithal eden şirketlerin maliyetlerindeki artışları azaltabilmeleri için yeni strateji ve tedarik süreçleri geliştirmeleri gerekecek gibi görünüyor. Özellikle ihracat yapan şirketlerin dâhilde işleme rejiminden istifade ederek bu vergi yüküne maruz kalmadan üretime devam etmeleri söz konusu olabilir.

-Otomobil lastiği ithalatında uygulanan ilave gümrük vergisi, tam da otomotiv sektöründe yeni teşvik düzenlemeleri, ticari araç satışlarında ÖTV muafiyeti gibi tedbirlerle gaza basıldığı bir dönemde önemli bir fren etkisi yaratacak gibi görünüyor.