Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş:
Satışlar sayesinde devletin vergi kaybı önlenmiş oldu!
“Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın açıklamaları ile 31 Mart  2019'a kadar uzatılan ÖTV indiriminin devam etmesini sektör olarak büyük bir memnuniyetle karşıladık. İndirimin sürmesi, sektör oyuncularına olduğu gibi tüketiciye de verilen önemli bir destektir. Hükümetimize teşekkürü bir borç biliriz. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden otomotivde, Kasım - Aralık aylarında, tam zamanında yapılan ÖTV ve KDV indirimi ile sektörün çarkları dönmeye devam etti. Bu iki ayda verilen destek ile gerçekleşen ek satışlar sayesinde devletin vergi kaybı da önlenmiş oldu.  Enflasyonla topyekün mücadele kapsamında katkımızı 2019 yılında da sürdüreceğiz. En uygun fiyatlar ile müşterilerimize otomobil sahibi olma imkanı sunmaya devam edeceğiz. Güçlü ekonomi ve güçlü bir Türkiye için, sektörün öncü şirketlerinden biri Renault Mais olarak ülkemiz yararına üzerimize düşeni yapmak en büyük önceliğimiz. Hükümetimizin ekonomik istikrar ve güven ortamına yönelik aldığı her karara destek vermekten gurur duyacağız.

 
Ali Haydar Bozkurt
CEO
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.
 
Hatırı sayılır bir canlanma yaşandı.
ÖTV ve KDV düzenlemesinin 2019 yılının ilk 3 ayında da devam edecek olması sektörümüze olan olumlu katkıyı devam ettirecektir. 2019 yılının sadece bizim için değil tüm sektör için çok hassas bir sene olmasını bekliyoruz. Sektör olarak bugüne kadar her zaman bardağın dolu tarafına bakmaya gayret gösteren bir yaklaşım içinde olduk. 2018 yılının son aylarına geldiğimizde pazarın gidişatını öngörmekte zorluk çekiyorduk ve bazı önlemler alma gerekliliği ortaya çıkmış durumdaydı. Bunları düşünürken ÖTV ve KDV ile ilgili düzenleme tam zamanında geldi. Otomobil piyasasının hareket beklediği Kasım ve Aralık aylarında, bu indirimlerin çok olumlu katkısı oldu ve hatırı sayılır bir canlanma yaşandı. Şimdi bu düzenlemenin 3 ay daha devam edecek olmasıyla birlikte sektörümüzdeki bu canlanmayı 2019 yılının ilk çeyreğinde de görmeyi bekliyoruz. Bu düzenlemeleri kalıcı hale getirecek bir vergi sisteminin gelmesi ise hem sektörü hem de müşterileri rahatlatacak bir gelişme olacaktır.
 
Murat Şahsuvaroğlu
OYDER Yönetim Kurulu Başkanı
 
Bu destek için teşekkür ediyoruz…
 
Ekonomimizin en büyük sektörlerinden biri olan otomotiv sektöründe uygulanan bu ÖTV ve KDV düzenlemesinin 3 ay daha uzatılması tüm sektör oyuncularının arzu ettiği bir destekti. Bu durum ise sektörümüzü temsil eden tüm derneklerimizin gösterdiği yoğun çabaların hükümetimiz nezdinde karşılık bulmasıdır.  ÖTV düzenlemesi sonucu ilgili araçlara modele bağlı olarak 20 bin TL’nin üzerinde indirim yansımasının sürecek olması tüketiciler lehine olumlu havanın devam etmesi anlamına geliyor. Bu durum yeni araç almak isteyenler için de önemli bir teşvik olacaktır. Buna bir de markaların düzenlediği kampanyalar eklenince avantajlar katlanacaktır. Sektörümüzün taleplerini dinleyen ve desteklerini esirgemeyen başta Hazine ve Maliye Bakanımız Dr. Berat Albayrak’a, Bakan Yardımcılarımıza ve tüm Bürokratlarımıza sektörümüz adına bu çok değerli destek için teşekkür ediyoruz.
 

Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan
 
Sektörde çarkların tekrar dönmesini sağladı
 
“2018 Ekim ayında, 2017 yılı Ekim satışlarına göre % 76 daralma yaşayan sektör Ekimdeki 21.571 adet satıştan ÖTV indirimi sayesinde Kasım ayında 58.204 adede ulaştı. Aralık ayında da 2017 Aralık satışlarının oldukça altında kaldı. Pazardaki daralmanın üretime etkisi daha fazla olmadan ÖTV’deki indirim ihracatın  yüzde 19’luk kısmını tek başına yapan sektörde çarkların tekrar dönmesini sağladı. 2019 yılında da büyümedeki daralma nedeni ile zorlanacak satışların ÖTV indiriminin uzatılması ile daha fazla daralmasının önüne geçilmiş olacağını ve kurlarda sakinlik ve taşıt kredi faiz oranlarının aşağı gelmesi ile pazarın dengesini bulmasını temenni ediyoruz.”
 
 
 
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün
 
Otomotiv Sektörü Nefes Almaya Devam Edecek!
 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2018 yılının son günü verdiği müjdeyle otomotiv sektörünü de kapsayan KDV ve ÖTV indirimlerinin 2019 yılının ilk çeyreğinde de süreceğini açıkladı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), yılın ilk 3 ayında da devam edeceği belirtilen söz konusu düzenlemeleri, 2019’un ilk çeyreğine damgasını vuracak, özellikle ulusal pazar odaklı satışlara etkisiyle Türk otomotiv sanayinin üretim ve istihdam sürekliliğine derin nefes aldırmaya devam ettirecek çok pozitif bir gelişme olarak karşılandı. OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, “2018 yılının son 2 ayını Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak ve bizi can kulağıyla dinleyip büyük bir özveriyle destekleyen Bakan Yardımcılarımızın otomotiv sektörü için attıkları hayati destekle tamamladık. Şimdi Hazine ve Maliye Bakanımızın verdiği müjdeyle sektöre yaşam enerjisi veren düzenlemelerin, 2019 yılının ilk 3 ayında da uygulanmaya devam edecek olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Bu noktada özellikle bakan yardımcılarımıza KDV indirimindeki mağduriyeti giderdikleri için ayrıca teşekkür ediyoruz” açıklamasında bulundu…
 

Suzuki Genel Müdürü Ümit Karaarslan
 
Sektörel Teşvikler ve İndirim İyi ki Olmuş!
 
Otomotiv sektöründe 2019 yılının ilk 3 ayında da devam edecek olan ÖTV ve KDV indirimleriyle ilgili görüşlerini paylaşan Suzuki Genel Müdürü Ümit Karaarslan, indirimin 2018 yılının son 2 ayında olduğu gibi yeni yılın ilk 3 ayında da etkili bir momentum kazandıracağını belirtti. Ümit Karaarslan, “2018 yılının son 2 ayına olumlu etki eden bu sektörel indirim ve teşvikler iyi ki olmuş diyoruz. Böylece pazarın ve sektörün daha fazla negatif etkilenmesinin kesinlikle önüne geçildi. Yeni yılda 3 ay daha bu teşviklerin devam edecek olması özellikle yeni bir araç almayı düşünen herkes için fırsatların devam edeceğinin net göstergesidir. Motosiklette ise 250 cc altı modeller için ÖTV indirim teşviği ayrıca sektöre canlılık katacaktır. Bununla birlikte 250 cc üzeri modellerde yapılacak kalıcı bir ÖTV indirimi pazarın büyümesiyle Türkiye’ye yatırım getirir düşüncesindeyiz” Motosiklette de yeni yılla birlikte 250 cc altı motorlu modellerde ÖTV’nin tamamen kaldırılmasını çok olumlu karşıladıklarını belirten Suzuki ve Trend Motor Genel Müdürü Ümit Karaarslan, 250 cc altı modellerin Türkiye’de pazarın % 80’inini oluşturduğuna dikkat çekti. Bu olumlu adımın 250 cc üstü motorlu modellerde de uygulanmasının önemi dikkat çeken Karaarslan, “Türk milleti yüksek hacimli iyi motorlara da binmeyi hak ediyor. Buradaki %35 olan ÖTV’nin belli bir miktar teşvikle düşürülmesi, pazarın daha da büyümesine vesile olacağı gibi motosiklet alanında ülkemize yeni yatırımların gelmesine de vesile olur” açıklamasında bulundu.
 
 
Otomotiv Distribütörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu:
"Otomotivdeki düzenleme pazarı canlandıracak"
 
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, ÖTV ve KDV indirimlerinin uzatılmasına ilişkin olarak, "Bu düzenlemenin devam ettirilmesi, ülke ekonomisinde lokomotif sektörlerden otomotiv ekosisteminin korunarak geliştirilmesi, küresel otomotiv arenasında sektörümüzün rekabet gücünün devamlılığı ve desteklenmesi adına çok önemli bir gelişmedir." ifadesini kullandı.   Sektörün içerisinde bulunduğu durum ve ihtiyaçların ODD tarafından tüm platformlarda dile getirildiğini anımsatan Bilaloğlu,  söz konusu süreç içerisinde sektör temsilcilerinin, ekonomiye ve beraberinde sektöre fayda sağlayacak düzenlemeleri dile getirmesi ve ihtiyaçları aktarmasına imkanı tanındığını kaydetti. ÖTV ve KDV indirimlerinin 31 Mart'a kadar devam ettirilmesi yönündeki kararı, büyük bir memnuniyetle öğrendiklerini vurgulayan Bilaloğlu, şunları kaydetti:
 
"Bu düzenlemenin devam ettirilmesi ülke ekonomisinde lokomotif sektörlerden otomotiv ekosisteminin korunarak geliştirilmesi, küresel otomotiv arenasında sektörümüzün rekabet gücünün devamlılığı ve desteklenmesi adına çok önemli bir gelişmedir. “

 
TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici Yanıtları
2019 yılı bir toparlanma yılı olacaktır.
 
“2019 yılı sonuna doğru operasyonel kiralama sektöründe büyüme trendinin başlayacağını ve 2020 yılı sonunda yine 375 bin civarındaki filo büyüklüğüne ulaşacağımızı tahmin ediyorum.  Son dönemde kurların biraz düşmüş olması ve bundan sonrası için araç kiralamalarının TL bazında yapılacak olmasından kaynaklı bir rahatlama var. Dolayısıyla, Kasım ayından itibaren talep tarafında bir artış yaşamaya başladık. İleriye pozitif bakmakla birlikte, elbette her daralmanın doğuracağı değişimler sektörümüzde de olacaktır. Ülkemizde uzun bir süredir devam eden büyüme trendi, pek çok sektörde olduğu gibi krize karşı olan duyarlılık tarafında algı azalmasına yol açtı. Ancak, artık tüm işletmeler, operasyonel verimliliğe odaklanarak daha dengeli ve sağlam bir finansal sistem için tekrar yapılanacaklar. Devletin de kurumlarıyla birlikte bazı önlemler aldığını görüyoruz.  2019 yılında, kısa dönem araç kiralama sektörünün çok fazla araç yatırımı yapmayacağı kanaatindeyim. Bu sebeple kısa dönem araç kiralamada araçları elde tutma süreleri 7 – 8 aylardan 12 ay ve üzerine çıkacaktır. Dolayısıyla 2019 yılında toplam parkın 33 binler civarında olacağını öngörüyorum. Turizmde beklenen yüksek artışlar ve talep göz önüne alındığında, 2019’u, verimlilik tabanına oturtulmuş kârlı ve dengeli yönetim için bir fırsat yılı olarak değerlendiriyoruz. 2019’da kısa dönem kiralama, var olan işi kaçırmamaya ve verimliliğe odaklanacak.