Geçen hafta tüm otomotiv medyası olarak gelen DFSK Türkiye’de “bültenini” haber yaptık. Haber kısaca şöyleydi; “Çin’in büyük otomotiv üreticilerinden biri olan DFSK Motor, SHS distribütörlüğünde yeniden Türkiye pazarına giriyor. Hakan Şahsuvaroğlu ve Yunus Şahsuvaroğlu yönetimindeki SHS, DFSK Motor’un, 3 benzinli SUV, 4 benzinli ticari ve 3 elektrikli ticari araçtan oluşan modellerinin satışına Ekim ayından itibaren başlayacak.”
 
Bu haberi bu şekilde verdikten sonra bu şirket ağını bildiğimizden haberin sıradan bir “Çinli markanın babadan oğula geçiş haberi” olmadığını anladık. Kısaca olayı bilenlere, bilmeyenlere, bilip de yazamayanlara ya da yazmayanlara anlatalım.
Bizim bildiğimiz ve yaptığımız gerçek gazetecilik bunu gerektiriyor.
 
Nihat Şahsuvaroğlu’nun başkanlığındaki Şahsuvaroğlu  Grup’un en önemli iş kollarından biri olan otomotiv iş kolunda,  2007 yılından bugüne Ssangyong ve 2016 yılından itibaren de Çinli DFSK markasının distribütörü olarak faaliyet gösteriyor. Geçen hafta çıkan haberlerde DFSK’nın artık Nihat Şahsuvaroğlu’nun oğlu Yunus Şahsuvaroğlu’nun yeğeniyle (Hakan Şahsuvaroğlu) ile birlikte yeni kurdukları SHS Şirketine geçtiği duyuruldu. Ama bu durum şirketin sıradan bir “babadan oğula geçme”  işlemi değildi. Çünkü 2012-2019’a kadar Şahsuvaroğlu Otomotiv’de babası Nihat Şahsuvaroğlu’nun yanında çalışan Yunus Şahsuvaroğlu, 2022 yılının Mart ayında radikal bir kararla “baba işi”nden ayrılmıştı. Ayrılık “ihtilaflı” bir ayrılık olmuştu. Yunus Şahsuvaroğlu ile birlikte kardeşi de baba şirketinden ayrılıyor ve kendi kanatlarıyla uçmaya karar veriyorlardı.
Önce 2.el, sonra da filo kiralama işlerine giren Yunus Şahsuvaroğlu bu yılın başında yeğeni Hakan Şahsuvaroğlu ile SHS isimli şirketi kurdu. Bu süreçte SHS bünyesinde filo kiralama işleri sürerken,  DFSK'nın da bağlı olduğu Çinli Seres Group bünyesinde ayrı bir marka olan Seres'in Türkiye temsilciliği ise Şahsuvaroğlu Grup bünyesinde devam ediyordu. Ancak DFSK Türkiye’de yeni bir distribütör arayışı içine giriyordu. DFSK, Şahsuvaroğlu Otomotiv ile anlaşmalarını Mayıs ayında tek taraflı feshettikten sonra Haziran ayında SHS Şirketi ile anlaşıyorlardı. Yani şirket babadan oğula bu şekilde geçmiş oluyor. Bu durum ortaya çıkınca da baba şirketi Şahsuvaroğlu ile Yunus Şahsuvaroğlu arasındaki uçurum daha da büyüyordu. Bu ay başında Yunus Şahsuvaroğlu’nun Ssanyong’un da içinde olduğu 3 şirketi “Bu ortamda küçülmeyi başardıkları için” kutluyorum diyerek yayınlanan rakamsal raporları yayınlayarak yazdığı yazı da gerginliğe gerginlik katıyordu. Baba şirketi Şahsuvaroğlu, bu yazının kaldırılması için Yunus Şahsuvaroğlu’na resmi yollardan ihtarname yolluyor. Kısaca “yazı kaldırılmazsa mahkemeye baş vuracağız” deniyordu. Yunus Şahsuvaroğlu Linedin’deki yazısını kaldırtmış değil.
Bu arada Nihat Şahsuvaroğlu’nun başında olduğu Şahsuvaroğlu Otomotiv tarafında da uzun zamandır aldığımız duyumlara göre kazan sürekli kaynıyordu. Sürekli bir çalışan sirkülasyonunun yaşandığı şirketin “iyi yönetilmediği” iddia ediliyordu. Zaten rakamlar da bunu gösteriyor. Tabi işin iç yüzünü Nihat Şahsuvaroğlu’na ulaşarak, onunla konuşarak ilerleyen süreçte aktarabiliriz.
Şimdi konumuza dönelim. Otomotiv sektörümüzde pek de alışık olmadığımız baba-oğul anlaşmazlığından kaynaklanan rekabete bu süreçte hep birlikte tanık olacağız. Bir tarafta yılların tecrübesi baba Şahsuvaroğlu, diğer tarafta da işi onun yanında öğrenmiş ama iş yapış şekli daha değişik olan oğlu Yunus Şahsuvaroğlu Koreli ve Çinli otomobil markalarıyla kıran kırana bir rekabete girecekler.
İşte  Yunus Şahsuvaroğlu’nun açıklaması: 

“Yapmış olduğum bilgilendirme ve paylaşım nedeniyle tarafıma resimlerini paylaştığım ihtarname gönderilmiştir. İhtarname içeriğinde rekabet kurallarını ihlal ettiğim belirtilerek hakkımda haksız rekabet hükümleri gereği hukuki ve cezai işlem yapılacağı belirtilmiştir. Yapmış olduğum bilgilendirme ve paylaşımda 2023 yılı sıfır otomobil satış rakamları belirtilmiştir. Söz konusu listede belirtilen rakam ve miktarlar Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneğine (ODMD) ait veriler olup veriler bizzat şirketlerin kendileri tarafından ODMD’ye sunulan verilerdir. Söz konusu veriler üzerinde herhangi bir değişiklik veya oynama yapılmadan yayınlanmıştır. Bu nedenle yapmış olduğum bilgilendirme ve paylaşım nedeniyle hiçbir haksız rekabet hükmünü ihlal etmiş değilim. 

Paylaşmış olduğum ve doğruluğu hususunda tereddüt duymadığım 2023 yılı otomobil satış rakamları karşılığında tarafıma ihtarname gönderen şirket yetkililerini benim gibi otomobil piyasası ile yakından ilgilenen kişiler ve özellikle gazetecilerle uğraşmak yerine, satış rakamlarını nasıl artırırız şeklinde çalışmaya davet ediyorum. Zira mesailerini yanlış konulara ayırdıkları takdirde başarılı olmaları mümkün görünmemektedir. Paylaşmış olduğum 2023 yılı otomotiv satış rakamlarının yanlış ve eksik olduğu yönünde bir iddiaları varsa, gerçek satış rakamlarını tarafıma gönderdikleri takdirde gerekli tetkik ve doğrulama yapıldıktan sonra verileri burada paylaşabileceğimi açıkça belirtmek isterim. “