Periyodik bakım süreleri üretici firmalar tarafından çeşitli testler sonucunda araç motorlarının en uzun süre sağlıklı çalışmaları temel alınarak belirlenir. Bundan dolayı, araç sahiplerinin bu süre veya kilometreleri geçirmeden araba bakımlarını yaptırmaları önemlidir. Araç periyodik bakımında, her markanın araç tipi ve modeline uygun bir çizelgesi bulunur. Aracınızı götürdüğünüz servis bu periyodik bakım çizelgesini baz alarak işlemlerinizi yapmalıdır. Bu çizelgeler hazırlanırken genel olarak aracın kilometresi, markası ve modeli baz alınır. 

Değişen parçalar genellikle benzer olmakla birlikte, bakımı yapılan parçalar aracın modeline ve markasına göre değişiklik göstermektedir. Aşağıda belirtmiş olduğumuz değişen parçalara özellikle belli bakımlarda (100 bin km bakımı gibi) ek olarak çeşitli parçalarda dâhil olabiliyor.

Aracın periyodik bakımlarda başlıca değişenleri

Motor Yağı,
Yağ filtresi, 
Hava filtresi,
Polen filtresi, (Klimalı araçlarda)
Yakıt filtresi,
Aracın periyodik bakımlarda başlıca bakım ve kontrolü yapılan parçaları

Frenlerin bakımı ve kontrolü,
Soğutma suyu kontrolü, (antifriz ölçümü yapılır, gerekliyse yenilenir)
Far ayarı,
Ön takım kontrol,
Lastiklerin hava basıncı ve diş kontrolü, 
Şase ve kaportanın gözle kontrolü,
Aracınızın 10 yıllık maliyetini enflasyon oranlarına göre hesaplamak için Otomobil Sahibi Olmanın Yıllık Maliyeti hesaplama aracımıza bakabilirsiniz. Araç sıvılarının kontrolünün nasıl yapıldığını öğrenmek için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dizel Araç Bakımı

Periyodik araç bakımı tüm otomobiller için bir zorunluluk olmakla birlikte, aracın benzin türevine göre bakım süreleri farklılık gösterir. Bu bağlamda benzinli otomobiller için 15 bin km’de yapılması gereken periyodik bakımın, dizel otomobillerde 10 bin km tamamlandığında yapılması gerekiyor.

Bunun yanında araç güvenlik ekipmlarının en önemlilerinden olan hava yastığının, benzinli araçlarda 30 bin km’de kontrol edilmesi gerekirken dizel araçlar için bu süre 20 bin km olarak olmalıdır.