PEUGEOT CEO’su Linda Jackson geçen hafta Türkiye’deydi ve bir grup gazeteci ile sohbet toplantısı gerçekleştirdi. İşte Jackson’un bu toplantıda öne çıkan açıklamaları.
 
PEUGEOT markası çok önemli bir role sahip

“PEUGEOT’nun dünya CEO’suyum. Yani 140’tan fazla ülkede PEUGEOT markasından sorumlu CEO’yum. Ben, dün ve bugün burada vaktimi geçirdim ve şunu özellikle vurgulamak istedim, güvenim ve desteğim sonsuz. Türkiye’nin hem hedeflerine hem mevcut çalışmalarına güven ve desteğimi göstermek adına buradayım. Ben burada her şeyden önce stratejimizi, stratejik uygulamalarımızı size anlatmak istiyorum. PEUGEOT’nun değerlerinden size bahsetmek istiyorum. Elektrikli araçlara geçişten, yeni 408’in öneminden bahsedeceğim. Ayrıca bizim birçok alanda, teknolojik alanda lider bir marka, önde giden bir marka olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu konulara odaklanmak istiyorum. Burada Stellantis Grubu’ndan bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi Stellantis olarak 14 markamız var dünya çapında. PEUGEOT markası bu anlamda çok önemli bir role sahip. “
 
Peugeot neyi temsil ediyor?

“Avrupa’daki toplam Stellantis markalarının hacimlerinin 3’te 1’ini, dünya hacminin ise 5’te 1’ini PEUGEOT markası gerçekleştiriyor. Bu 14 marka, bir markalar piramidi oluşturuyor ve çok keskin bir şekilde her markanın temsil ettiği değerler tanımlanmış durumda. Şimdi izin verirseniz PEUGEOT’nun neyi temsil ettiğini sizlere anlatmak isterim. Biz burada tek bir kelime seçtik. Tabii ki nerde bulunduğumuza bağlı olarak farklı şekillerde tercüme edilen “Allure” kelimesi ile bunu tanımlıyoruz. Allure kelimesini “göz alıcı” olarak kullanıyoruz ve bizim için büyük bir gücü, büyüklüğü, “vaov efekti” denilen faktörü ifade ediyor.”
 
Elektrikli araçlara geçişte önde giden marka olmak istiyoruz

“Şimdi PEUGEOT’nun amacından bahsedelim. PEUGEOT, elektrikli araçlara geçişte önde giden marka olmak istiyor. Örneğin Ekim ayında E-2008’in Türkiye lansmanı yapılacak. Türkiye’de gerekli müşteri deneyimini oluşturmak, bunun birikimini sağlamak istiyoruz. Önümüzdeki sene de E-308 gelecek. . 2023’ün ilk yarısı itibariyle bütün araçlarımızda elektrikliye geçiş olduğunu görüyorsunuz. Yani çok geniş bir yelpazede mobilite özgürlüğü sağlıyoruz. “
 
Türkiye için bir rekor olacak
“Türkiye’ye odaklanacak olursak; şu an itibariyle yüzde 4’lük bir pazar payımız olduğunu söyleyelim. Tüm diğer OEM’ler gibi bizler de tedarik sıkıntısından muzdaripiz. Pazarda sonuçta bir tedarik yoksunluğu var. Orta vadede bu yüzde 4’lük pazar payını yüzde 8’e çıkarmayı planlıyoruz. Ben dün, tüm öğleden önceyi, ekibimle beraber, planları üzerinden geçerek geçirdim.  Bu planları sonuna kadar destekliyorum. Türkiye ekibimizle beraber çok güzel bir analiz yaptık. Önümüzdeki sene PEUGEOT markası olarak Türkiye’de 57 bin adetlik bir satış gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.  Bu markamız adına Türkiye için bir rekor olacak. Şu anda gelecek sene tüm pazarın boyutunu bilmiyoruz ama 780 bin adetle kapanacağı varsayımıyla hareket edersek markamız için yüzde 7.3’lük bir pazar payı anlamına geliyor. Yani yüzde 8’e doğru giden yolda, yolumuzda ilerliyoruz. Tabii ki bir tedarik sorunu yaşamazsak...  Biz aynı zamanda Türkiye’deki pazarın özelliklerine de baktık. Her zaman olduğu gibi geleceğe yatırım yapmakta devam ediyoruz. Türk pazarında SUV’ların önemini de görüyoruz. Satışlarımızın Türkiye’de yüzde 56’sı SUV satışlarından geliyor. Bu nedenle de ekim ayında öncelikle E-2008 lansmanına karar verdik. Hafif ticari araçlar da satışlarımızın yüzde 29’unu oluşturuyor.
 
Filolarda büyümemiz lazım

“Biz Türkiye’deki ekibimizle beraber yüzde 8’lik pazar payı hedefine nasıl ulaşacağımızı planlarken belirli spesifik alanlara odaklanmaya karar verdik. Bunlardan ilkini filo konusu oluşturuyor. Buna odaklanmamız, artırmamız gerekiyor. Ama burada 301 modeli olmak zorunda değil. Çünkü biz filo satacaksak tabii ki belli müşterileri hedeflememiz lazım ama daha seçici bir müşteri grubunu hedefleyebiliriz. Ben bugüne kadar birden fazla marka oluşturdum. Bildiğiniz gibi her şey sadece hacimle değil karlılıkla da açıklanır. Pazarı satın alabilirsiniz, pazar payını artırabilirsiniz ama sürdürülebilir olmaz. Tabii ki katılıyorum, filolarda büyümemiz lazım ama bu yüzde 8’e ulaşma konusunda asıl hafif ticari araçların çok büyük rolü olacak. Çünkü satışlarımızın büyük bir kısmını oluşturuyor. Bir diğer önemli konu da C segmenti olacak. Çünkü o biraz daha üst segmenti oluşturuyor. Bu anlamda 308 ve 408 bu noktada çok önemli. Orada da büyüme olacak.

Türkiye bugün 140 ülke içinde 7. sırada yer alıyor

“Citroen, DS, Opel ve PEUGEOT yöneticileri geldi Türkiye’ye. Türkiye önemli olduğu için geldiler. Ben PEUGEOT CEO’su olarak 140 ülkeden sorumlu olduğumu söylemiştim. PEUGEOT dünyası içinde Türkiye bugün 140 ülke içinde 7. sırada yer alıyor. Fakat geçmişte 5. sıradaydı. Yani ben Türkiye’nin bu 7.’liğini tekrar 5.’liğe yükseltmek istiyorum. Bugün PEUGEOT markası aslında Avrupa’da biraz yerelleşti. Bir yerel marka haline gelmeye başladık ve ben de yönetici olarak markayı uluslararası bir konuma getirerek denge sağlamak istiyorum. Bu hedefte de bizim için 2 tane önemli bölge var. Güney Amerika bölgesi ve Türkiye’nin de bağlı olduğu Ortadoğu ve Afrika bölgesi olarak bunu vurgulamak isterim. Bu iki bölgede PEUGEOT’nun satışlarını artırarak uluslararasılaştırmada bir denge sağlayabiliriz.