Sonunda geri sayım başladı. Hafta başında Arjantin’in başkenti Buenos Aires’e gelen Peugeot Total Ekibinin 95 üyesi şimdiden “komando” moduna geçmiş durumdalar.

Haşin makineler uçaktan indirilir indirilmez Buenos Aires’in kuzeybatısındaki Arawak test merkezinde kısa bir nihai deneme yaptılar. Dört ekibin her biri nihayet üzerlerinde yarış numaraları yazılı otomobillerinin direksiyonuna geçtiler. Böylece, Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret (n°302 / sarı tavan hava girişli), Carlos Sainz/Lucas Cruz (n°303 / mavi), Sébastien Loeb/Daniel Elena (n°314 / beyaz) ve Cyril Despres/David Castera (n°321 / kırmızı)  kendi Peugeot 2008 DKR’larının son ayarlarını yapma şansına sahip oldular.

Pazar günü ilk etapta start almadan önce ekiplerin hala yapacakları çok iş var. Nitekim 1 Ocak Cuma günü saat 10:30’da teknik ve idari kontrolden geçmeleri gerekecek; bu zorunlu formalite sonunda dört 2008 DKR yarışa katılmak için organizatörün resmi onayını almış olacaklar.

O andan itibaren, dört 2008 DKR16’nın V6 turbo dizel motorları kükremeye başlayacaklar. 2 Ocak Cumartesi  günü start alanındaki başlangıç töreninin ardından, ekipler 11 kilometrelik prologda sahne alacak. Bu etap bir ısınma turundan  daha fazlası, çünkü bu genel klasman için puan verecek ve daha önemlisi 3 Ocak günü yapılacak birinci etabın start sıralamasını belirleyecek. Ardından, 38’nci Dakar tam gaz başlamış olacak.

Stéphane Peterhansel (n° 302)
"Geçen yıl da güzel bir atmosfer vardı ama ekip bu yıl daha da güçlendi. Hepimiz iyi bir potansiyele ve güzel bir ekibe sahip olduğumuzu biliyoruz. Tabii ki şu anda hepimiz biraz gerginiz, ancak genel hava şartları nedeniyle shakedown turunu iptal etmek zorunda kaldığımız geçen yıla göre çok daha iyi durumdayız. Bugün yaptığımız son shakedown ile arabaya olan güvenimiz daha da arttı, bu nedenle ralli güzergahı başlangıçta beklediğimiz gibi olmasa da yarışa biraz daha sakin ve inançlı olarak başlayacağız."

Carlos Sainz (n° 303)
"Şuana kadar her şey iyi gidiyor. Hepimiz sadece yarışmanın ilk gününü bekliyoruz. Biz geçen yıl aldığımız dersleri dikkate aldık ve otomobil bu yıl çok daha iyi. Tabii bunun sonuç bakımından hiçbir garantisi yok, ama bizim daha hazırlıklı olduğumuzu gösteriyor. Güvenilirlik Dakar rallisinde çok önemli, bu yüzden bu konuda nerede olduğumuzu şimdi göreceğiz. Testler iyi gitti ama dikkatli olmak zorundayız, çünkü güzergahın ilk bölümü bizim 2008 DKR’lerimiz gibi iki tekerlekten çekişli arabalar için ideal değil. "

Sébastien Loeb (n° 314)
"Bu benim ilk Dakar’ım, bu sebeple kendimi çok rahat hissettiğimi söyleyemem. Daniel ile birlikte bu yarışa sıfır tecrübe ile başladığımızın farkındayız. Bu kolay olmayacak, ama biz her şeyden önce öğrenmek için buradayız. Ve ben bundan dolayı kendimi çok fazla baskı altına sokmamaya çalışıyorum. Biz sadece bir şeyleri zorlamadan koşullara adapte olmaya çalışacağız ve nereye kadar gidebileceğimizi göreceğiz. Ama benim için yeni bir şey denemek, bir şeylere tekrar sıfırdan başlamak gerçekten eğlenceli. İnsan kendini devamlı sınamalı. Otomobil ile aramda güzel bir duygu var ve onunla birlikte bu sıcakta ve zorlu yol şartlarında 500 km’lik özel etapların ve  1000 kilometrelik uzun yarış günlerinin neye benzediğini görmek için ve bütün bunları keşfetmek için sabırsızlanıyorum."

Cyril Despres (n° 321)
"Ben kendimi gerçekten rahat hissediyorum: Eskiden motosikletim üzerinde birinciliğimi korumak zorunda kaldığım günlerdeki gerilimden çok uzağım. Shakedown testi gerçekten iyi gitti. Cumartesi günü prolog bizim için çok önemli olacak. Çünkü start başlangıç sırasını belirleyecek. Ben gerçekten dört tekerlek  üzerindeki ilk yarışımda geçen sene o kadar çok toz yuttum ki  aynı şeyi artık yeniden yaşamak istemiyorum. Ayrıca, yeni 2008 DKR’ı kullanmayı gerçekten kolay buluyorum. Bu arabanın direksiyonunda benim ilk yarışım olacak ve ben sadece arkamda kilometreleri bırakmak istiyorum. "