Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, cari açığa çok ciddi katkıda bulunabileceklerini belirterek, "Burada yapılacak tek şey; Ar-Ge teşviklerinde olduğu gibi yerlileşmeyi sağlayan parçalarla ilgili bir takım teşvik mekanizmalarını özellikle yan sanayiciler açısından getirmek. Böyle bir teşvik olursa yerlilik oranı diğer araçlardaki gibi yüzde 50'nin üzerine çıkar." dedi. Arıkan, yerli otomobili üretecek konsorsiyumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, ortak girişim grubu içinde yer alan Anadolu Grubu'nun çelik motordan başlayan ve kendileri ile devam eden otomotiv kimliği geçmişine sahip olduğunu ifade etti. Otomobili üretmek kadar, işin dağıtım, kiralama, pazarlama ve Ar-Ge tarafının da olduğunu belirten Arıkan, "Bu dinamikler çok önemli. Olayın bu tarafında Anadolu Grubunun çok ciddi deneyimi var. Bu 5 firma konsorsiyum kuracak. Kurulduktan sonra bizim üzerimize düşen bir vazife varsa yapacağız, o anlamda bekliyoruz. Önemli bir proje ve çok ciddi takip ediliyor. Herkesin gözü projenin üzerinde." diye konuştu.

Pick-up pazarı!

Pick-up’ın Türkiye'de hala hak ettiği yerde olmadığını vurgulayan Arıkan, bununla birlikte son yıllarda yeni çıkan modeller ile pikapta tanınmışlık ve farkındalığın arttığına dikkati çekti. Arıkan, pick-up’ta bugün "rekor kırdı" denilen noktada bile 19-20 binlik adetlerden bahsedildiğini aktararak, "Bu rakam birçok ülkeye göre bence hiçbir şey değil. Burada bizim üzerimize düşen; pikapı sadece ikinci, üçüncü arabası olan segmente değil, KOBİ tarafına da daha çok tanıtmamız lazım. Çünkü hem gündüz işte, hem de akşam aile ile kullanılabilecek çok uygun bir araç. Pikapta 2-3 yıl içinde 25 binleri konuşabiliriz." şeklinde konuştu.

- "Tüketiciye iyi bir maliyet yaratacağımıza inanıyorum"

Arıkan, gelecek yıla ilişkin D-Max satış öngörülerine yönelik de değerlendirmelerde bulunarak, gelecek yılın ocak ayından itibaren yeni model ve versiyonları sunacaklarını bildirdi. Bir versiyonu da gelecek yılın ortasında çıkaracaklarını aktaran Arıkan, "Bütün bunları düşününce satışlarda minimum yüzde 20-30 arasında artış bekliyorum. Yeni motorla maliyette MTV'nin ciddi bir önemi olmaya başladı. Özellikle kiralamalarda ciddi anlamda önemli. Tüketiciye iyi bir maliyet yaratacağımıza inanıyorum. Ben yüzde 20-30 derken bunu çok temkinli söylüyorum, daha da iyi olabilir." dedi.