Dün otomotiv basınında çıkan haberlerin farklılığından yola çıkarak “hangisi doğru” sorusunu soruyor yorumu okurlarımıza bırakıyoruz. Haberin öne çıkması, polemik yaratmamak adına gazete isimlerini değil sadece haberlerini  derledik. Amacımız hangisi doğru sorusunun yanıtın bulmak. 

Dün bir gazetede  “Koronavirüs Türkiye otomotiv sanayisini olumsuz etkiledi. Ford Otosan, Toyota, Honda, Mercedes- Benz ve MAN üretimlerini durdurdu. Üretimi askıya alan fabrika sayısı 8’e çıkarken, 36 bin çalışan izne çıkarıldı” konulu bir raştırma haber yayınlandı. Haber sonra şöyle devam etti. 
 
TÜRKİYE'DE 8 FABRİKADA ÜRETİM DURDU: 

Türkiye’de  5 firma, toplamda 8 fabrikasında üretimi durdurma kararı aldı. Ford Otosan Kocaeli ve Eskişehir fabrikalarında iki hafta boyunca şalterleri kapattı. Şirketin Gölcük Fabrikası'nda Custom hatlarında üretim 19 Mart'da durdu. Gölcük'teki Transit hatları ile Yeniköy ve Eskişehir Fabrikası'nda ise 21 Mart Cumartesi gün sonu itibariyle üretime ara verildi. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Sakarya'da bulunan fabrikada üretim faaliyetini 21 Mart ile 5 Nisan tarihleri arasında durdurdu. Honda Türkiye Şekerpınar'daki üretim operasyonlarını 23 Mart-6 Nisan tarihleri arasında askıya aldı. Mercedes-Benz Türkiye, İstanbul Hoşdere Otobüs Fabrikası'nda 23 Mart-5 Nisan tarihleri arasında üretime ara veridi. Şirketin Aksaray Kamyon Fabrikası'nda ise üretim 28 Mart-10 Nisan tarihleri arasında duracak. MAN ise Ankara'daki otobüs üretimini 23 Mart itibarıyla durdurdu.

İKİ HAFTALIK ÜRETİM KAYBI 27 BİN ARAÇ
Fabrikaların ara vermesiyle birlikte iki haftalık üretim kaybı yaklaşık 27 bin adedi geçecek. Beş firmanın 2019'da gerçekleştirdiği üretim adetlerinden yola çıkarak yapılan tahmine göre, en büyük kayıp Ford Otosan ve Toyota'da yaşanacak. Ford Otosan, bu dönemde 14 bin adet, Toyota 11 bin adet araç üretimi gerçekleştiremeyecek. Honda'nın üretim kaybı 1.500 araç, Mercedes-Benz'in kaybı 153 otobüs, 460 kamyon, MAN'ın üretim kaybı 112 otobüs olacak. 
 
HAYDAR YENİGÜN 60 BİN DİYOR!..
 
Ancak bir başka gazetede ise bu durum OSD Başkanı Haydar Yenigün’ün açıklamasıyla verildi. Haber şöyle yayınlandı. “Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün 60 bin adetlik üretim kaybının olabileceğini belirterek, “Kayıp diye tarif edilen şey, çalışılamayan günler nedeniyle üretim yapılamaması. Ancak dönüşte bu kaybın geri kazanılması için her şirket hazırlık yapıyor. Ancak tabii ki tüm bunlar salgının ne zaman kontrol altına alınıp, hayatın ne zaman normale döneceği ile alakalı. Kimse önünü göremiyor. Biraz zamana ihtiyaç var” diye konuştu.”

Şimdi bu haberler tüketicilerin ve sektörün kafasını karıştırdı. 27 bin mi? yoksa 60 bin mi doğru? 
 
SÖZCÜ TEPKİLER ÜZERİNE BAŞLIK DEĞİŞTİRDİ!

Bu arada dün yaşanan bir başlık değişimi de gözlerden kaçmadı. Sözcü Gazetesi’nde yer alan “60 bin araca virüs girdi” haberi yaklaşık 1,5 milyon takipçisi olan T24 sitesinin twitter hesabından yayınlanınca tepki yağdı. Haberin başlığını eleştiren okurların tepkisi üzerine Sözcü’deki haberin başlığı Gazetede aynı kaldı ama sitede başlık  “60 bin araçta virüs kaybı” olarak değiştirildi.