Üst düzey bir yönetici, Porsche'nin 2030 yılına kadar elektrikli araçların satışların yüzde 80'ini oluşturması için otomobil serisini kademeli olarak elektrikli hale getirme planı olduğunu ve ikonik 911'i ayakta kalan tek içten yanmalı motorlu model haline getirmeyi hedeflediğini söyledi.
Alman lüks otomobil üreticisinin planları, e-yakıtlara yaptığı yatırım ve AB'nin 2035'ten sonra bu tür araçların satışına izin vermesi için yaptığı baskı nedeniyle çevreciler de dahil olmak üzere yakından izlendi.
Daha önce tek bir içten yanmalı motorlu modele sahip olma planlarını açıklamayan Porsche, Şilili enerji şirketi HIF Global'e yaptığı yatırım nedeniyle e-yakıtlarla yakından ilişkili görülüyor.
Porsche e-yakıt ekip lideri Karl Dums, otomobil üreticisinin Macan kompakt SUV'unu, ardından 718 Cayman ve Boxster spor otomobillerini ve daha sonra Cayenne SUV'u elektrikli hale getireceğini söyledi.
2022'deki satışların yüzde 13'ünü oluşturan 911 ise bir istisna. "İlk etapta stratejimiz elektrikli mobiliteye geçmek ve 911'i mümkün olduğunca uzun süre içten yanmalı motorla üreteceğiz," dedi Dums.
Porsche'nin elektrikli araç planları ile e-yakıt yatırımlarının birbirinden ayrı olduğunu söyledi.
Dums, HIF Global'in e-yakıtının daha çok havacılık sektörüne ve ağır vasıtalara yönelik olduğunu, binek araçların neredeyse tamamının elektrikli olacağını söyledi.
Otomotiv ve iş dünyası uzmanları, e-yakıtların sadece niş, üst düzey modellerde kullanılacağını söyledi. Büyük otomobil üreticileri, elektrifikasyon için halihazırda 1,2 trilyon dolar taahhüt etmiş olduklarından, 2035'ten sonra yeni e-yakıt modellerinden muhtemelen kaçınacaklardır.
Pitchbook'a göre, çoğunlukla havacılık yakıtına odaklanan e-yakıt girişimleri 1 milyar dolardan daha az yatırım çekti.
Porsche gibi Ferrari de henüz sonuçlanmamış olan AB e-yakıt muafiyeti için mücadele etti, ancak yine de 2030 yılına kadar modellerinin yüzde 80'inin elektrikli veya hibrit olacağını söylüyor.
Bazı küçük otomobil üreticileri de, bugün litresi 10 sterline kadar çıkabilen pahalı yakıtı karşılayabilecek kadar zengin müşterilere lüks, yüksek performanslı e-yakıt modelleri satmak istiyor.
Morgan Motor'un üç ve dört tekerlekli otomobilleri Malvern, İngiltere'de elle üretiliyor ve 100.000 doların üzerinde satılan otomobillerde İkinci Dünya döneminden bu yana çok az değişiklik oldu.
CEO Massimo Fumarola, Avrupalı özel sermaye şirketi Investindustrial'in sahibi olduğu Morgan'ın geçen yıl yaklaşık 600 otomobil ürettiğini ve ABD pazarına doğru genişlediğini söyledi.
Fumarola, Morgan'ın bu on yıl içinde elektrikli bir model piyasaya süreceğini, ancak birçok müşterinin 2035'ten çok sonra bile e-yakıtla çalışan içten yanmalı motorlu modeller isteyeceğini söyledi.