Türkiye pazarındaki başarımızdan önce Alman otomotiv üreticisi Opel’in dünya çapındaki büyüme ivmesini 2023 yılında da sürdürdüğünü vurgulamak isterim. Birbirinden iddialı modelleriyle geçtiğimiz yıl satışlarını dünya genelinde yüzde 15 artıran Opel, globalde 670 bin adetlik satış rakamına ulaştı ve bu rakamla son 4 yılın en yüksek araç satışına ulaşmış oldu. Yani özetlemek gerekirse Opel, değişen ürünleri ve marka imajıyla beraber globalde de sağlam bir şekilde büyümeye devam etmektedir.
 
Pazar payı olarak baktığınızda en büyük 3 ülkesini değerlendirecek olduğumuzda İngiltere’yle beraber Türkiye, Opel'in yer aldığı global ülkeler arasında yüzde 6 pazar payına erişerek kendi pazarı içinde en yüksek sonuca ulaşmış ilk 2 ülkesinden biridir. Bunu yüzde 5,3 ile Almanya takip etmektedir. Bu yüzde 15’lik global büyümenin en önemli unsurlarından biri Avrupa dışında da atılımda bulunan Opel markasının bu bölgede büyüme oranının yüzde 62’ye ulaşmış olmasıdır. Keza global anlamda hafif ticari araçlarda 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 26’lık bir büyüme gerçekleştirmiştir. Astra ve Grandland modellerinde yüzde 57’lik bir büyüme gerçekleştirmiştir. Bu sunumda da çokça bahsedeceğimiz şekilde, elektrikli satış adedinde ise yüzde 22 oranında büyümeyle global anlamda 90 bin adede ulaşılmıştır.
 
Özetlemek gerekirse, 2023 yılı Opel için rekorlar yılı oldu. Yeni ürünlere atılımları, marka ve kurumsal kimliğini değiştirmesiyle beraber de 2024 yılının Opel için rekorlar yılı olarak devam edeceğine inancımız sonsuz. Türkiye'ye gelecek olursak; sadece bir hatırlatma yapmakta fayda var. Seneye başladığımızda pazarı iyimser olarak benimseyen ve 2023 yılının pazarını yüksek olarak belirleyen birkaç gruptan ve markadan bir tanesiydik. Geçen seneye başladığımızda Opel olarak 50 bin adetlik bir pazar hedefimiz vardı. Daha sonra sene içerisinde önce bunu 60 bin adede, daha sonra da sene sonunda 73.865 adede kadar çıkardık diyebiliriz. Bu gerçekten Stellantis Grubu’nun esnek olması ve Opel markasına sağladığı imkanlar açısından bizim için çok önemli bir sonuca varmamıza neden oldu. Almanya ve İngiltere’den sonra Opel dünyasında Opel'in tüm pazarları arasında satış adedi olarak en yüksek üçüncü satış adedini gerçekleştirdik. Bu tabii ki de Almanya ve İngiltere’yi dikkate aldığınızda bu iki ülkede üretim de yapılıyor. Yani üretimin bulunmadığı bir noktada aslında bütün global pazarlar içerisinde en yüksek satış adedine ulaşan ülke olduk. Bu gerçekten gurur verici bir sonuç. 2023’ün ilk çeyreğindeki başarımız da belki hatırlarsınız Opel CEO’su Florian Huettle Türkiye’ye gelmişti ve ziyareti esnasında gerçekleştirdiğimiz geçmiş yıllar ve 2023’ün ilk çeyreğindeki başarımızla beraber ana üç pazardan biri olarak Türkiye’yi konumlandırmak istediğini iletmiş ve bize ek sorumluluklar vermişti ve bu sayede de hem bu adedi hem de bu başarıyı elde ettik. Ayrıca geçen sene globalde Opel’in toplam satışlarının yüzde 11’i Türkiye’de gerçekleşmiştir. Bu da dünyada satılan her 9 araçtan bir tanesi geçtiğimiz yıl Türkiye’de satılmış anlamına geliyor.
 
Biraz daha detaya girecek olursak toplamda geçen yılı marka olarak kendi pazarımızda altıncı sırada tamamladık. 73.865 adetlik satışla yüzde 6 pazar payına ulaştık. Bir yıl önceye göre neredeyse toplam satış adedinde yüzde yüzün üzerinde bir büyümeyle tamamladık. Pazar payımızı da yüzde 4,7’den yüzde 6’ya çıkarmış olduk. Büyüyen pazarla birlikte sadece adedimiz değil pazar payımızı da bu şekilde büyütmüş olduk. Şimdi en önemli noktalardan biri, genelde markalara bakıp alt kırılımlara girdiğinizde her alanda bu başarının eşit şekilde büyümediğini görüyorsunuz. Opel’in önemli özelliklerinden biri pazarı  binek ve ticari olmak üzere  ana iki kategoriye ayırdığımızda geçtiğimiz yıla kıyasla hem binek kategorisinde hem de ticari kategoride segment olarak satışlarını yüzde 100 artırmış olmasıdır. Bu da 2022 yılından başlayacak olursak, binekte 30.378 adetlik ve yüzde 5 segment payıyla, pazar payıyla başladığımız bir noktada 61 bin adede ulaşmamız ve yüzde 6,3’lük bir pay almamız anlamına geliyor. Binek kategorisinde dördüncü olduk, sıralamamızı da yükselttik. Keza ticaride de baktığımızda, yani sadece binekte değil, 2022 yılında 6.347 adetlik bir satışla yüzde 3,3 pay alırken, 12.808 adetle yine yüzde 100’ün üzerinde bir büyümeyle 4,8’lik paya kadar ulaştık. Ticarideki konumumuzu da sekizinci sıraya kadar yükseltmiş olduk.
 
Tabii burada en önemli noktalardan biri 2023’te kuvvetli bir satış adedine ulaştığımız Zafira modelimizle 1.853 adetlik satış ile segmentinde yüzde 13,4’lük pay aldık ve podyumda da ikinci sırada yer aldık. Combo Life modelimizde de satışlarımızın yüzde 56’sını gerçekleştirerek 7 bin civarında bir satışa ulaştık. Binek performansıyla birlikte detaylandırmak gerekirse B-Hatchback’te Corsa satışlarımızla birlikte yılı üçüncü sırada tamamladık. Türkiye'de lokal üretim, lokal üretici markaları bu sıralamadan çıkartırsak aslında ithal edilen ve B-Hatchback kategorisi araçlarında birinci sırada tamamladık. SUV bizim için çok önemli. Bundan 2 yıl önce her alanda ilk beşte yer almak hedefini marka olarak koymuştuk. Geçtiğimiz yılla beraber SUV satışlarında, toplam satışlarda pozisyon olarak dördüncü sıraya kadar yükseldik. Burada Mokka ve Crossland modelimizle beraber Grandland modelimizin sağlamış olduğu imkân çok yüksektir. Burada ana başarımızın B- SUV’den geldiğini görüyoruz. Bildiğiniz üzere iki modelimizle birlikte bu segmentte yer alıyoruz; Mokka ve Crossland. Mokka geçtiğimiz yıl 15.982, yaklaşık 16 bin adetlik bir satış elde etti. Yüzde 8,5’lik segment payıyla dördüncü sırada yer aldı. Keza Crossland de 13 bin civarında bir satışla yüzde 7 segment payı alarak altıncı sırada tamamladı. Böylece ilk altıya iki modelimizi sokarak B-SUV’de başarımızı da perçinlemiş olduk. Toplamda da B-SUV’de Mokka ve Crossland’de 16 bin adede ulaştık. Yüzde 15,5 segment payıyla da ikinci sırada kapadık.
 
Şimdi bizim için en önemli konulardan biri, son zamanların da önemli konularından, bolca konuşulan elektrikli araçlar. 2023 yılında 2 modelimizle başladık serüvenimize; elektrikli Mokka ve Corsa modellerimizin satışı sene başı itibarıyla tüm yıl boyunca yer aldı. Daha sonra elektrikli Astra, eylül ayıyla birlikte satışa sunuldu. O yüzden etkisi biraz daha bunun payı içerisinde düşük gibi düşünebilirsiniz. Elektrikli araç pazarında ilk yılımız yani ilk olarak 2 modelimizle yer aldığımız tüm yıl hizmet verdiğimiz, satış yaptığımız ilk yılımızda yüzde 5,7 pazar payı alarak marka sıralamasında sadece bir adet ile rekabette olan markalardan birine geçilerek altıncı sırada tamamladık. Bu tam performans verdiğimiz bir yıl için, ilk yıl için gerçekten de güzel bir sonuç. Bunu daha da geliştirmek istiyoruz. Toplam satış adedimiz 3.745’e ulaştı. Niye bu çok önemli? Çünkü toplam binek satışlarımızın içerisinde yüzde 6,1’lik paya ulaştık ki, model ve versiyon olarak çok daha sınırlı olan bir araç gamında bu payı elde etmek gerçekten başarı diyebiliriz.
 
Burada da detaylandırmak gerekirse eşit ağırlık olması ve hem Corsa hem de Mokka’nın benzer adetler satmış olması çok önemli, çünkü müşteri kesimi olarak her iki aracımıza da talep olduğunu gösteriyor. Elektrikli Corsa’da 1.777 adetlik satışla beraber yüzde 44,1 pay elde ettik ki bu segmentinde her iki araçtan birinin elektrikli Corsa olduğu anlamına geliyor B-HB’de. Mokka modelimizde ise 1.757 adetlik satışla yüzde 65,1 segment payı elde ettik. Yani B-SUV’de elektrikli satılan her 2 araçtan biri Mokka elektrik oldu. Bu da bizim için bir başarı göstergesi. Peki toplamda burada elde edilen 3.500’lük adet B segmentinde ne anlama geliyor derseniz, yüzde 45’in üzerinde bir segment payımız var ve bu segment payını korumak daha da geliştirmek istiyoruz. Lider durumdayız. Elektrikli B segmentinde satılan her 2 araçtan biri Opel markalı oldu. 2024 yılında da belirttiğim gibi bu pozisyonu korumak ve daha da geliştirmek istiyoruz.
 
Değişim ve gelişimin bulunduğu bir markayız. Daha da gelişmek ve daha da değişmek istiyoruz. Bunu sadece ürün yapımızla veya markamızın içerisindeki Türkiye yapılanmasıyla değil, bayi ağıyla da gerçekleştirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Sadece 4 yıl içerisinde 6 şehirde ve 9 yeni bayilikle yüzde 92,2 pazar kapsama oranına kadar ulaştık. Planlamamız bunu yakın süre içerisinde daha da yukarıya çıkarmaktır. Şu an 38 şehirde ve 62 satış ve servis, bayi lokasyonu ile hizmet vermekteyiz. Sadece danışman olarak yani karşılama, müşteri hizmetleri veya müdür değil, 250 kişinin üzerinde müşterilerimize hizmet veren bayilerimizde yer alan danışmanımız bulunmaktadır.