Reuters’in haberine göre yaz tatili öncesi gerçekleştirilen bir toplantıda açıklanan değerler, VW emisyon skandalının Avrupalı otomotiv üreticilerinin gelecek stratejik planlarını nasıl şekillendirdiğini gösteriyor.

Dizel motorları ile dünya çapında büyük kullanıcı kitlesine sahip Renault ve yine Fransız rakibi Peugeot, skandalın ardından dizel motorların gelecekteki önemine değinerek üretimini savunan bir politika izlemişti.

Ancak Temmuz ayında düzenlenen toplantıya katılan iki kişinin verdiği bilgiye göre, Renault’nun rekabetten sorumlu ve en kıdemli yöneticisi Therry Bollore dizel teknolojisine yatırım görünümünün son derece bozulduğunu dile getirdi.

Toplantıya katılan bir diğer kaynaktan alınan bilgi ise “acaba artık dizel varlığını sürdürebilecek mi” diye düşündüklerini ve bu gibi soruların yılın başında akıllarına bile gelmediğinin belirtildiğini söyledi.

Kaynak Bollore’nin yaptığı değerlendirmeyi, "Daha sıkı standartlar ve test yöntemleri teknolojinin maliyetini dizelin piyasadan çıkmasını gerektirecek kadar yükseltecek" şeklinde özetledi.

Renault şirket sözcüsü konu hakkında açıklama yapmadı.

Dizel motorlar benzinli motorlardan daha az yakıt tüketiyor, ancak daha yüksek fiyata mal oluyor. VW emisyon skandalından önce yakıt tüketiminde yarattığı düşüş fiyat artışını telafi edemediği için piyasadaki en küçükarabalardan oluşan A segmentinde ortadan kalkmaya başlamıştı. 

Renault, kaynakların verdiği bilgiye göre Euro 6 emisyon kurallarının sıkılaştırılması nedeniyle 2020 itibariyle Clio modelinin yer aldığı B segmentinde ve Megane hatchback modelinin yer aldığı C segmentinde birçok araçta dizel motorların ortadan kalkacağını öngörüyor. Bu üç segment geçen yıl 1.6 milyon adet olan Renault'nun Avrupa satışlarının çoğunluğu oluşturuyordu. Bu segmentlerdeki araçların da yüzde 60'tan fazlası dizel motorlarla satılıyordu.

KAYNAK: REUTERS