Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren trafik sigotasında yasal düzenlemenin ardından gözler astronomik primlere çevrildi. Hazine Müsteşarlığı, sahaya inerek trafik sigortasındaki göstermelik indirimleri takibe aldı, sürücüleri mağdur eden şirketlere yönelik yeni yaptırımlar devreye girecek. Hazine, gerekirse Sigortacılık Kanunu'nun 12'nci maddesindeki yetkisini kullanarak fiyatlara müdahale edecek. Kötü niyetli davranıp fiyatları aşağı çekmeyen sigorta şirketleri resmi olarak uyarılacak, gerekirse yazılı savunma istenecek. Ortak hareket edip kartel oluşturan şirketler için de Rekabet Kurumu devreye girecek, acentelik sözleşmelerinden, uygunluk belgelerinin gözden geçirilmesine kadar tüm yetkiler kullanabilecek.

PRİM FİYATLARI DÜŞMEYE BAŞLADI

Fahiş fiyatlar vatandaşı mağdur edince düzenleme yapılmıştı. Sigorta şirketleri temmuz ayından itibaren prim fiyatlarını düşürmeye başladı. Ay sonuna kadar prim fiyatlarındaki düşüşün yüzde 20'yi bulması bekleniyor. Son bir ayda bazı sigorta şirketlerinde son 3-4 yılda kaza yapmayan 5 yaşındaki araç için sigorta priminin 300 liranın altına düştüğünü belirten uzmanlar, buna karşın aynı araç için üç katı fiyat talep eden şirketler de olduğuna dikkat çekiyor. 15 aylık sürede, sürücülerden fazla alınan primlerin iadesine de 31 Temmuz'da başlanacak. Şirketler, belirledikleri sigortalıları, TC kimlik numaraları ile birlikte hem kendi hem de Sigorta Bilgi Merkezi'nin internet sitesinden duyuracak.

BAKANIN BELİRLEDİĞİ TARİFE UYGULANACAK

Fiyatı düşürmeyen sigorta şirketlerine yaptırımlar geleceğini ifade eden Hazine yetkilileri, "Sigortacılık Kanunu'nun 12. maddesinde zorunlu trafik sigortasında ilgili bakana tarifeyi belirleme yetkisi veriliyor. 2008 yılına kadar bu şekilde uygulandı. Yani bakan isterse yeniden fiyatı belirleyebilir. Böylece bugün sigorta şirketinin bin lira aldığı bir trafik sigortası primini 200 liraya çekebilir" değerlendirmesini yaptı. Vatandaşı zora sokan aracılarla ilgili acentelik sözleşmeleri, yetkileri, uygunluk belgeleri başta olmak üzere birçok alanda Hazine'nin yetki kullanabileceğini belirten yetkililer, "Faaliyetlerin durdurulması da seçenekler arasında" dedi