Vaclav Laurin ve Vaclav Klement’in o dönemde Laurin&Klement adıyla kurduğu şirket, 29 Ekim 1905’te ilk otomobili olan “Voiturette A” modelini bantlardan indirirken, dünyanın en önemli ve köklü otomotiv üreticilerinden biri olan Skoda’nın da temelini atmıştı.

110 yıldır otomobil üretimi yapan Skoda’nın ürettiği otomobiller ise bugün tüm dünyada inanılmaz başarılara imza attı. L&K bisiklet fabrikasının kuruluşundan yaklaşık 10 yıl sonra, ilk L&K markalı motosikletin üretilmesinin üzerinden henüz 6 yıl geçmişken, 1905 yılında şirket, 7 beygir gücündeki araçla otomobil üretimine de başladı. Fransızca’da “küçük otomobil” anlamına gelen Voiturette, uzun test sürüşlerinin ardından satışa sunulmuştu. 

1905’te satışa sunulan bu küçük otomobil, Skoda’nın bugüne kadar 40 farklı model ve 17 milyondan fazla araç üreten önemli bir otomotiv firması haline gelmesine öncülük etti. Skoda bugün, Çek Cumhuriyeti’ndeki Bohemia yani Mlada Boleslav’ın yanı sıra aralarında Çin, Hindistan ve Rusya’nın da bulunduğu çeşitli coğrafyalarda üretim yapan bir şirket haline geldi.

1905: Tam bir milat

Voiturette A sadece Skoda’nın ilk otomobili olmakla da kalmadı. Aynı zamanda otomotiv dünyasında halen kullanılan pek çok yeniliği de armağan etti.

Nitekim bu 1005 cm3 hacimli iki silindirli motora sahip otomobilin radyatörü, ilk kez motorun önüne yerleştirilmişti. Araçta, o güne kadar dik olarak konumlandırılan direksiyon sistemi, ilk kez yatay yerleştirilmişti. Sadece 44 adet üretilen Voiturette A, 3 ileri 1 geri vites kutusuna sahipti ve yaklaşık 40 km/s hız yapabiliyordu.

1905 yılında Prag Otomobil Fuarı’nda tanıtılan L&K şirketinin ilk otomobili, aynı zamanda iki silindirli V-motoru ile de büyük ses getirmeyi başarmıştı. Bu yenilik, Alman otomobil dergisinin 29 Ekim tarihli sayısında fotoğraflarıyla yer alırken 1905 yılının sonlarında haftalık yayınlanan bir Çek dergisinin kapağından da duyurulmuştu. İlk günkü heyecanı bugün de taşıyan Skoda markası, farklı, yenilikçi ve pratik özelliklere sahip modelleriyle adından söz ettirmeye devam ediyor.