Çanakkale Gelibolu’da her biri farklı zorluk seviyesi, eğim ve irtifaya sahip 5 yarış gerçekleşti. Yaklaşık 600 km’lik yolculuğumuzda bizlere SKODA FABIA eşlik etti. 1915 Çanakkale köprüsünden  2022 yılında yerli ve yabancı seçkin triatletleri bir araya getiren 1915 Çanakkale Köprüsü Gelibolu Triatlonu Uzun Mesafe (Yüzme 2100m, Bisiklet 105km, Koşu 23km) Türkiye Şampiyonası, bölgenin tarihi ağırlığı nedeniyle çok özel bir yere sahip. Tarihi anıtların ve 1915 Çanakkale Köprüsü'nden geçen, uzun mesafe olarak koşulan yarış, Türkiye'nin uluslararası alanda en prestijli triatlon yarışlarından biri. Bizler için de hem tarihi duygu hem de heyecan dolu bir yarış seyri oldu. Ekibimizden Altekin Işıkalp de Triatlon’da yarıştı. 

İstanbul’dan başladığımız yolculuğumuzda, SKODA FABIA modelini yakında tanıma fırsatımız oldu. Direksiyona oturduğunuz andan itibaren FABIA’nın kaliteli sürüşünü hissedebiliyorsunuz. Şehir içinde boyutları sayesinde pratik bir şehir otomobili, otoyolda ise boyutların ötesinde güven, keyif ve performans sunan bir yol arkadaşı. Test ettiğimiz FABIA’da 1.0 TSI benzinli motor görev alıyor. 110 HP güç ve 200 Nm tork üreten bu ünite, 7 ileri DSG şanzımanla kombine ediliyor. 9.9 saniyelik memnun edici bir 0-100 km/s hızlanması sunan FABIA, 100 km’de 4,6 litrelik yakıt tüketimi ile artan akaryakıt fiyatlarına adeta meydan okuyor. Yolculuğumuzun neredeyse tamamı asfaltta gerçekleşti. Özellikle dikkatimizi çeken iki nokta oldu. Yüksek hızlarda yol tutuşu oldukça iyi olan model, viraj kabiliyeti ve rüzgar direnciyle sınıf standartlarını oldukça yukarıya taşıyan bir yapıya sahip. Diğer taraftan orta sertlikteki süspansiyonlar, hızlı ve sarsıntısız vites geçişleri ile hissiyatlı direksiyon altyapısı sürüş keyfini zirveye taşıyor. FABIA, bu sınıfta bir otomobil tercih etmeden önce kesinlikle test edilmesi gereken bir model.

Dördüncü nesli ile dikkat çekici tasarımını daha da ileriye taşıyan SKODA FABIA, atletik oranları ile oldukça ilgi çekiyor. FABIA’nın ön tasarımında göz alıcı altıgen ön panjur ve daralan keskin ön farlar öne çıkıyor. Profilde ise aerodinamik tasarlanan jantlar, ayna kapakları ve ayarlanabilir soğutma panjuru 0,28 cd’lik sınıfının rekor rüzgar direncine katkı sağlıyor. Yeniliker arka bölümde de kendini gösteriyor. Bagaj kapağına uzanan yatay formlu arka far grubu tasarımı, modelin dinamik ve geniş görünmesini sağlıyor. Ayrıca yeni nesil MQB-A0 platformu üzerinde yükselen FABIA’nın ağırlığı hemen hemen aynı kalsa da boyutları değişti. Önceki nesline göre 94 mm artan aks mesafesi ve 48 mm artan genişliği sayesinde içeride daha geniş bir yaşam alanına imkan tanıyor. 50 litre artan bagaj hacmi ise 380 litreyle sınıfının en büyük yükleme alanına ulaştı. Yolculuğumuza çıkarken pek çok çanta ve eşyamızı bu alana rahatlıkla yerleştirdik. Arka koltuklar katlandığında 1,190 litreye ulaşan yükleme alanı sayesinde çanta, bavul ve bisikletimizi taşıyabileceğimiz bir alan alan da oluştu. 

FABIA’nın içinde tam anlamıyla otomobille bütünleşik hissedebiliyorsunuz. Ergonomik iç mekânda yeni renk temaları ve serbest duran bilgi-eğlence sistemi yolculuğu keyifli hale getiriyor. Fabia’nın içerisinde yer alan 16 saklama gözü pek çok küçük eşya için fonksiyonellik sunuyor. İçeride toplamda 108 litrelik saklama alanı bulunuyor. Bu da FABIA’nın günlük sürüşlerde ve uzun yolculuklarda vazgeçilmez bir yol arkadaşı olmasını sağlıyor.

FABIA’yı Elite ve Premium olmak üzere iki farklı donanım seçeneği ile tercih edebiliyorsunuz. FABIA Premium donanım seviyesinde 8 inç dokunmatik ekran, 6 hoparlör, ŠKODA Surround sistemi, çift bölgeli otomatik klima, 15 inç alaşım jantlar, ambiyans aydınlatması, krom cam dekoru, yükseklik ve bel destek ayarlı ön koltuklar, ön sis farları ve görsel destekli arka park mesafe sensörleri gibi donanımlar yer alıyor. Yeni FABIA, isteğe bağlı olarak Anahtarsız Giriş Sistemi, 10,25’’ dijital gösterge paneli, 18’’ boyuta erişen jant seçenekleri, Adaptif Hız Sabitleyici, Şerit Değiştirme Asistanı gibi tasarım, güvenlik ve konfor odaklı ekipmanlarla da tercih edilebiliyor. Colour Concept Siyah veya Colour Concept Gri’den birisi tercih edildiğinde gövde rengi, tavan, A sütunu, ayna kapakları ve jantlar tercih edilen Colour Concept renginde geliyor. Bu özel versiyonda aynı zamanda renkli jantlar 17 inç olarak tercih edilebilerek otomobilin dinamik duruşu desteklenebiliyor.

 

MOTOR SEÇENEKLERİ

FABIA, düşük tüketim yakıt tüketimine sahip 1,0 TSI motor seçeneğini iki farklı güç çıkışı ile sunuyor.  95 PS gücündeki versiyon, 5 ileri manuel şanzımana sahip ve 175 NM tork üretiyor. Yalnızca 7 ileri DSG şanzımanla tercih edilebilen 1,0 TSI motorun üst versiyonu ise 110 PS güç ve 200 Nm tork üretiyor. 

AKILCI SİMPLY CLEVER ÇÖZÜMLERİ

Yeni FABIA, geniş iç hacmini, markanın olmazsa olmazı “Simply Clever” çözümleriyle birleştirmeye devam ediyor. Günlük hayatı kolaylaştıran ve sürüş keyfini artıran sayısız pratik çözüm, otomobilin fonksiyonelliğini de üst seviyeye çıkarıyor. Yakıt depo kapağındaki lastik derinlik ölçerli buz kazıyıcı, A sütununda otopark bileti tutucu, sürücü kapısının içerisinde şemsiye gibi detayların yanı sıra tamamen yeni Simply Clever özellikler de yer alıyor.

FABIA GÜVENLİKTEN ÖDÜN VERMİYOR

Yeni FABIA, modüler MQB-A0 platformu üzerine inşa edilmesiyle birlikte aktif ve pasif güvenlik özellikleriyle standartları daha ileriye taşıyor. Tüm donanımlarda standart sunulan 6 adet hava yastığının yanı sıra Ön Bölge Frenleme Asistanı ve Uzun Far Asistanı gibi otomobili tehlikeli durumlara karşı proaktif olarak koruyan sistemler standart donanımda yer alıyor.

İsteğe bağlı olarak sunulan Adaptif Hız Sabitleyici, Şerit Takip Asistanı, Şerit Değiştirme Asistanı gibi özellikler de FABIA’nın teknolojik altyapısına uygun sistemler olarak öne çıkıyor.