Markanın gerek yeni pazarlara gerekse de daha geniş müşteri kitlesine ulaşmasında önemli bir rol oynayacak Kodiaq, 2017 yılında Türkiye’de de satışa sunulacak. Tüm modellerinde olduğu gibi sınıfının standartlarını yeniden belirleyecek Kodiaq, Skoda’nın özellikle yeni nesil Superb’de kullandığı etkileyici tasarım dilinin SUV sınıfındaki yansıması durumunda. Çekiciliğin yanı sıra olağanüstü pratikliği de bir arada sunan Kodiaq, 5 koltuklu veya 7 koltuklu olarak tercih edilebilecek. Kodiaq, Skoda’ya özgü “akıllıca” donanımların yanı sıra en son teknolojiye sahip eğlence ve güvenlik sistemleriyle de satın alınabilecek.

“Yepyeni bir sayfa”

Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel, Kodiaq’ın, her anlamda farklı bir ürün olduğuna dikkat çekerken, marka açısından gerek Türkiye gerekse de dünya pazarlarında yeni bir sayfa açacağını belirtti. Senyücel, “Skoda’nın ilk büyük SUV modeli olan Kodiaq, markanın bu sınıfta hedeflediği yeni açılımın en önemli halkası. Skoda açısından yepyeni bir dönemi işaret eden Kodiaq’la, Türkiye’de de markaya yeni hayranlar katacağımıza eminiz” dedi.

Kodiaq’ın, Skoda’nın tüm marka değerlerini taşıdığını, tasarımından donanımlarına, motor seçeneklerinden kullanılan teknolojilere ve pratik unsurlara kadar eksiksiz bir ürün olduğuna dikkat çeken Senyücel, “Aracı Türkiye’de farklı güçlerdeki 1.4 lt TSI benzinli ve 2.0 lt TDI dizel motorlarla sunmayı planlıyoruz. Ancak Türkiye’deki kesin pazara sunulma tarihini, yakın bir zamanda paylaşacağız” diye konuştu. Senyücel, “Kodiaq’ın, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızlı çıkış gösteren SUV sınıfında büyük heyecan yaratacağına ve Türk kullanıcısı tarafından beğeniyle karşılanacağına inanıyoruz. Octavia ve Superb’le yakaladığımız ivme ve değişim, Kodiaq’la sürecek” ifadesini kullandı.

Farklı bir segmente atılan adım

Markanın, daha önce hiç yer almadığı büyük boyutlu SUV segmentine girişi anlamına gelen Kodiaq, tamamen farklı bir müşteri kitlesine hitap edecek. Skoda’nın daha çekici bir marka haline gelmesinde önemli rol üstlenecek Kodiaq, markanın yeni tasarım anlayışının SUV sınıfına aktarılmış ilk örneği durumunda.

Zarif çizgilere, sportif detaylara ve güçlü bir dış görünüme sahip olan Kodiaq, keskin hatlarının yanı sıra yüksek omuz çizgisiyle fark yaratıyor. Geniş, üç boyutlu radyatör ızgarası ve ızgarayla bütünlük sağlayan, Çek kristal işçiliğinden esinlenilen detaylara sahip ince farları, Kodiaq’ı tamamen benzersiz yapan unsurlar arasında. Kodiaq, standart olarak halojen farlarla sunulurken, istenirse yeni tamamen LED teknolojili farlar ile de satın alınabilecek. LED farlar, günışığına yakın bir parlaklık sunarken, karşıdan gelen sürücüleri rahatsız etmeyecek nitelikte. Ayrıca dayanıklılık süresi de, neredeyse aracın ömrüyle eşit. Adaptif Ön Far sistemi ise, ön kameradan aldığı bilgilerle farların farklı yol ve hava koşullarında, parlaklığı ve şiddetini otomatik olarak ayarlamasını sağlıyor.

Bununla birlikte farlarda kullanılan kristal görünümlü detaylar, aynı şekilde arka stop lambalarının da karakteristiği durumunda. Aracın dış yüzeylerindeki derin çizgiler ise, tam bir ışık-gölge oyunu sergilemekte. Köşeli hatlara sahip çamurluklar, Skoda’nın SUV tasarım dilinin en önemli unsurlarından biri olarak dikkati çekiyor. Arka stop lambalarında LED aydınlatmalar bulunurken, markanın geleneksel “C” şeklindeki “imzası”, bu modelde de yerini alıyor.

Dördü opak olmak üzere 14 farklı renk seçeneğiyle sunulacak Kodiaq, “Active”, “Ambition” ve “Style” donanım paketlerine sahip olacak.

Geniş bir iç mekan

Kodiaq’a yandan bakıldığında, uzun aks aralığı, iç mekanındaki genişlik konusunda ipuçları veriyor. 4.697 mm uzunluğa, 1.822 mm genişliğe ve 1.676 mm yüksekliğe sahip aracın aks aralığı ise 2.791 mm. Skoda Octavia’dan sadece 38 mm daha uzun olmasına karşın, segmentinin en fazla kabin genişliğine sahip modeli olan Kodiaq’ın 104 mm’lik arka diz mesafesiyle, sınıf ortalamasının da üzerinde bir alan ve dolayısıyla rahatlık sunuyor.

Sınıfının en büyük ve pratik bagaj hacmini sunan Kodiaq, böylelikle iddiasını daha ileriye taşıyor. 5 kişilik seçenekte 720 lt’lik bagaj hacmi, arka koltuklar katlandığında 2065 lt’ye çıkıyor. 7 koltuklu versiyonda bu değer, koltuklar yatırılmışken 630 litre, üçüncü sıra koltuklar dik konumdayken de 270 litre olmakta. İsteğe bağlı alınabilen katlanan ön yolcu koltuğu sayesinde de 2.80 metrelik uzunluğa sahip nesneler rahatça taşınabiliyor.

Elektrikli olarak da kontrol edilebilen bagaj kapağı, ister sanal pedal istenirse de kabindeki bir düğmeyle açılabiliyor. Arka koltukların sırtlıkları, bagajda bulunan düğmeler sayesinde kendiliğinden zahmetsizce katlanabiliyor.

Parlak fikirler bir arada

Lüks bir SUV’un önemli özelliklerini üzerinde barındıran Kodiaq modelinde iç mekan da, dışı gibi çekici detaylarla şekillendirildi. Özellikle orta konsolda yer alan büyük multimedya ekranı, ön paneli, sürücü ve yolcu arasında iki eşit bölüme ayırıyor.

Yüksek kaliteli işçiliğin kendisini belli ettiği Kodiaq’ta, ısıtmalı direksiyon simidi, arka koltuklarda bağımsız ısı ayarı yapılmasına olanak tanıyan opsiyonel üç bölgeli klima ve yine isteğe bağlı alınabilen ısıtmalı/soğutmalı ön koltuklar gibi üst düzey donanımlara ulaşmak mümkün. Ayrıca aracın arka koltukları, 18 cm ileri-geri hareket ettirilebildiği gibi, sırtlıkları yatırılabiliyor.

Bununla birlikte isteğe bağlı satın alınabilen ve kapı içlerinde de yer alan ayarlanabilir LED iç aydınlatmaların rengi, ışık şiddeti farklı seçeneklere sahip.

Skoda’nın “Simply Clever” olarak adlandırdığı hayatı kolaylaştıran pratik fikirler de, Kodiaq’ın vazgeçilmezlerinden. Ön kapı içlerinde yer alan şemsiyeler, depo kapağındaki buz kazıyıcı, bagajda bulunan çıkarılabilir el feneri gibi özelliklerin yanı sıra kapılar açıldığında kenar kısımlarını korumak için otomatik ortaya çıkan plastik parçalar, can sıkıcı çarpmaların önüne geçiyor.

Arka koltuk kafalıklarında isteğe bağlı sunulan ve uçaklardakine benzeyen çıkıntılarsa, uzun yolculuklarda dinlenmek, hatta uyumak isteyenler için düşünülmüş pratik Skoda buluşlarından biri olarak göze çarpıyor. Uyku paketi olarak nitelenebilecek bu sette, iki de katlanmış battaniye bulunuyor. Ayrıca ön koltukların sırtlığında iki adet açılabilen masa gibi detaylar da talep edildiği takdirde sipariş edilebiliyor. Kodiaq, 30’dan fazla “Simply Clever” özelliği sunuyor.

Teknolojik donanımlarla yüklü

Kodiaq, gerek eğlence gerekse de güvenlik sistemleriyle en son teknolojiyi üzerinde taşıyor. Hızlı ve en son teknolojiye sahip ara yüze sahip dokunmatik ekran, yüksek hassasiyetiyle keyifli kullanım sağlıyor. Temel fonksiyonlar ise, güvenli ve rahat bir kullanım için fiziksel düğmelerle ayarlanıyor. 6.5 inç’lik multimedya ekranının standart sunulduğu Kodiaq’ta, sistem “Bluetooth” ve “Skoda SmartLink” aracılığıyla akıllı telefonlarla bağlantı kurabiliyor. SmartLink sistemi, Apple CarPlay, Android Auto ve MirrorLink sistemleriyle de destekleniyor. Yüksek çözünürlüklü 8.0 inç dokunmatik ekran ise üst donanım paketlerinde sunuluyor.

Kodiaq, geniş sürücü destek sistemleriyle de dikkat çekiyor. “Çevre Kamerası”, aracın önü, arkası ve aynalarında yer alan kameralar sayesinde, gerçek zamanlı ve Kodiaq’ın yukarıdan 360 derecelik görüntüsünü ekrana yansıtıyor. Böylece sürücü, aracın etrafında neler olduğunu rahatça görebiliyor.

“Şehir İçi Acil Frenleme” özelliğini içeren “Ön Bölge Asistanı”, radarları kullanarak önde tehlike yaratabilecek yayaları ve diğer araçları algılıyor. Gerektiğinde sürücüyü uyaran sistem, aynı zamanda kısmi veya tam olarak otomatik fren de yapabiliyor. “Adaptif Hız Sabitleyici”, “Şerit Takip Asistanı”, “Kör Nokta Algılama” ve geri manevralarda etrafındaki araçları kontrol eden “Arka Trafik Uyarı” sistemi gibi birçok özellikle de Kodiaq’ın teknolojik donanımları arasında.

Beş farklı motor seçeneği

Skoda Kodiaq modelinde ikisi dizel, 1.4 lt ile 2.0 lt arasında hacimlere sahip 5 farklı motor seçeneği bulunuyor. Tüm motorlar, Stop-Start’ın yanı sıra “fren enerjisi geri kazanım” sistemi ve yüksek güce karşılık düşük tüketim sunan verimli termal yönetim özelliğine sahip.

2.0 lt TDI dizel motorlar 150 HP (340 Nm tork) ve 190 HP (400 Nm tork) üreten seçeneklere sahip.

Benzinli motorlar arasında da iki adet 1.4 lt TSI ve bir de 2.0 lt TSI seçeneği bulunuyor. Giriş modelinde, 125 HP ve 200 Nm torka sahip 1.4 lt TSI motor bulunuyor. Daha fazla güç isteyenler içinse 1.4 lt TSI motor, 150 HP güç, 250 Nm tork ve “Aktif Silindir Teknolojisi”yle sunuluyor. Benzinli motor gamının en üstündeyse 2.0 lt TSI ünite yer alıyor. 180 HP’lik motorun tork değeri 320 Nm.

Kodiaq ile zorlu yol koşullarında üst seviyede sürüş keyfi arayanlar için yeni nesil akıllı 4x4 çekiş sistemi sunuluyor. Dileyen müşteriler 1,4 TSI 150 PS benzinli motor veya motor gamının en güçlü versiyonu olan 2,0 TDI 190 PS dizel motor seçeneği ile bu özelliğe hem de DSG otomatik şanzıman seçeneği ile sahip olabilecekler.

Kodiaq, motor seçeneklerine göre 6 ileri manuel veya 6-7 ileri DSG şanzımanı tercih edilebiliyor. 1,4 TSI 150 PS motor seçenekleri ile sunulan 6 ileri DSG otomatik şanzıman markanın birçok modelinde başarıyla yer alan bir ünite iken, 2,0 TDI dizel motorlarla sunulan yeni nesil DQ500 7 ileri DSG otomatik şanzıman seçeneği geliştirilmiş tepkime ve yüksek tork çevirme özelliği ile dikkat çekiyor.

Bir SUV olmasına karşın Kodiaq, keyifli sürüş özellikleriyle de öne çıkıyor. Adaptif Dinamik Şasi Kontrolü’nün isteğe bağlı olarak alınabildiği Kodiaq’ta, sürücü, “Konfor”, “Normal” ve “Spor” sürüş ayarlarından birini tercih edebiliyor.