EMP2 platformu üzerinde yükselen DS 7 Crossback, Peugeot 3008 ve Citroen C5 Aircross ile aynı altyapıyı paylaşıyor. Tahmin edilebileceği gibi bu modelde yeni teknolojilerle konfor öğeleri artırılmış. Örneğin 3008’den farklı olarak DS 7 Crossback’in arka aksında çok kollu süspansiyon sistemi sunuyor. Bununla birlikte daha dengeli ve sessiz bir sürüş için yeni bir teknoloji kullanılarak  modelin burulma direnci yüzde 25 artırılmış.

DS 7 Crossback tasarım konusunda fütüristik öğelere sahip. Modelin ön bölümünde yer alan büyük ızgara, ortada konumlanan marka logosu, DS LED Vision adı verilen dört modüllü far grubu ve tampon kenarlarında konumlandırılan dikey formlu LED  gündüz aydınlatmaları heybetli bir görünüm oluşturuyor. 200 ile 500 metre arasında değişen aydınlatma menzili özellikle gece sürüşlerinde geniş ve net bir görüş sunuyor. Modelin arka tasarımında üst üste yerleştirilmiş formadaki LED far grubu dikkat çekiyor. Sportif ve heybetli görüntüsü ile DS 7 Crossback, kompakt bir SUV olarak lanse ediliyor ancak gerek boyutları gerekse tasarımı D SUV sınıfı bir otomobil görüntüsüne sahip olduğunu gösteriyor. 


İç mekanda geniş, kaliteli ve teknolojik bir ambiyans bizleri karşılıyor. Arka koltuklarda seyahat edecek yolcular için cömert bir diz mesafesi ve yeterli diyebileceğimiz oranda bir baş mesafesi sunuluyor. Açılabilir panoramik cam tavan ferahlık hissini artırırken kapı içlerinde bulunan koltukların arkasını yatırma düğmeleri konfor sunuyor. Ön konsolda 12 inç büyüklüğünde dokunmatik ekran ve yine 12 inçlik gösterge paneli yer alıyor. Sürüş gösterge paneli kişiselleştirilebilir temaları ile modern bir ara yüze sahipken, akıllı telefon bağlantılı dokunmatik multimedya ekranı üzerinden oldukça kolay ve keyifli kullanımlar gerçekleştirilebiliyor. Alışık olduğumuz düzenden farklı olan kumanda elemanları ile model, etkileyici bir kokpite sahip. Başta otomobilin koltuk, konsol ve kapı döşemelerinde olmak üzere birçok noktada deri kaplamalara yer veriliyor. Kapı içlerinde, kolçağın altında ve konsolun alt bölümünde sunulan küçük eşya gözleri oldukça cömert sunulmuş. Modelin 555 litrelik dev bagaj hacmi ise oldukça kullanışlı görünüyor. 


DS 7 Crossback E-Tense 4X4 premium bir otomobilden beklenen sessiz ve sarsıntısız sürüşü ile beğenimizi kazandı. Modelin sürüş güvenlik teknolojileri arasında gece görüşlü aktif çarpışma önleyici ve kameralar yardımı ile bozuk yolları algılayarak süspansiyon sistemini optimize eden asistanlar yer alıyor. Bu da hem güvenli hem de konforlu bir yolculuk sunuyor. Modelin 200 HP güç üreten 1.6 litre hacimli turbo motorunu her bir aksa entegre edilen ve her biri 109 BG güç üreten iki adet elektrikli motor destekliyor. Elektrik motorları, 13,2 kWh kapasiteli, arka koltukların altına yerleştirilmiş bataryadan enerji alıyor. Sistemin ürettiği toplam 300 HP güç ve 520 Nm tork modeli 0’dan 100 km/s hıza sadece 5,9 saniyede ulaştırıyor ve 235 km/sa maksimum sürate taşıyabiliyor.  Sınıfının en iyi 0-100 km/s hızlanma değerini sunan model, sıfır emisyonlu ve tamamen elektrikli sürüşle 58 km menzil kat edebilirken WLTP döngüsünde karma koşullara göre 100 km'de 1,5 litre benzin tüketimi gibi özellikleri bir arada sunan ilk SUV olma özelliğine sahip. DS 7 Crossback E-Tense 4X4’ün elektrikli bataryası hızlı şarj ile 2 saatte, geleneksel prizlerle ise 8 saatte tam doluma ulaşıyor. Yumuşak süspansiyon sistemi virajlarda gövde salınımını beraberinde getiriyor ancak yoldan çıkma gibi durumlar meydana gelmiyor. Sürücü, farklı sürüş modlarından birini seçebiliyor. İlk çalıştırma anında ‘Elektrikli Sürüş’ modu devreye giriyor. Sistem 13,2 kWh kapasiteli batarya ile 58 km tamamen elektrikli menzil kullanıma sunuyor. DS 7 CROSSBACK E-TENSE 4x4 tamamen elektrikli sürüş modunda 135 km/s hıza ulaşabiliyor. Otomobil bu modda kullanılmakta iken dinamik ihtiyaçlar haricinde arkadan itişli olarak çalışıyor. Yolculuk, açık bir yolda başlayıp elektrikli sürüşün en verimli olduğu sıkışık şehir trafiği ile buluşacak ise elektrikli sürüş menzili, eSAVE seçeneği ile sürüşün ilerleyen bir etabına kadar muhafaza edilebilir hatta ihtiyaca göre sürüş sırasında bu menzil artırılabilir.  İstenirse sürüşün başında da seçilebilecek olan “Hibrit” sürüş modu, otomobilin enerji seçimine kendisinin karar vermesini sağlıyor. “Konfor” sürüş modu, güç stratejisinin “Hibrit” sürüş modundaki özelliklerini taşırken DS 7 CROSSBACK’in eşsiz konforunun temel taşlarından birini oluşturan, kamera destekli DS ACTIVE SCAN SUSPENSION sistemini devreye alıyor. “Spor” sürüş modu ise tüm enerji kaynaklarını azami güç öncelikli şartlandırıyor, yüksek çekiş gücünün otomobilin dinamik sürüş limitlerini artırması adına süspansiyon sistemini sertleştiriyor, sürücünün bu limitlerde otomobili güvenle kontrol edebilmesi için de direksiyon sistemini daha yüksek geri bildirim sağlayan spor sürüş moduna alıyor.  “4WD” sürüş modu, diğer sürüş modlarında enerji kaynağı ya da dinamik ihtiyaçlara göre çekiş aksının ayarlanmasının aksine otomobilin 135 km/sa hıza kadar sürekli dört tekerlekten çekişli çalışmasını sağlıyor.


Teknik Veriler

 

Motor: 4 silindirli  1598 cc benzinli / 13.2 kWh elektrik  

Beygir gücü: 300 HP

Tork: 520 Nm

Şanzıman: 8 ileri otomatik

Maksimum hız: 235 km/s

0-100 km/s hızlanma: 5.9 sn

Ortalama tüketim:  1.5 Lt / 100 km

Bagaj Hacmi: 555 Lt

 

Yazı: Buğra Özkan