Fiat tarafından 2014 yılından bu yana üretilen küçük crossover / SUV olan Fiat 500X, ilk olarak 2014 Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştı. İtalyan şirket modeli ilk piyasaya sürdüğünde 500 ailesinin en büyük temsilcisi olması amaçlanıyordu. İtalya’da üretilen 500X, Fiat 500L ve Jeep Renegade ile aynı platformu paylaşıyor. Retro tasarım dili kullanılan model, oval çizlere sahip. Otomobilin aydınlatmalarından koltuk başlıklarına ve gösterge paneline kadar pek çok noktada yuvarlak çizgileri görmek mümkün. SUV’dan çok yerden yüksek yapılı bir şehir  olan 500X, hafif arazi kabiliyetlerine de sahip. Modelde makyajla birlikte 3 farklı gövdeye göre değişken tipte özgün dış tasarım farklılıkları ön plana çıkıyor. Yeni Full LED ön farlar, gece aydınlatmasında 90 km/s hızla seyir alırken 4 saniyelik tepki süresine olanak tanıyan uzun huzmeli bir görüşe olanak tanıyor. 


Modelin iç mekanında yeni tip modern tasarımlı çok fonksiyonlu direksiyon simidine yer veriliyor. Orta bölümde kullanılan 7 inçlik Unconnect bilgi-eğlence sistemi, Apple Car Play ve Android Auto entegrasyonları, Bluetooth özelliği ve USB çıkışı fonksiyonlarını da beraberinde getiriyor. Yenilenen modelin Dinamik Güvenlik Paketi içinde, trafik işaretleri okuma ve akıllı hız asistanı, şerit takip sistemi, kör nokta uyarı sistemi, arka çapraz trafik uyarı sistemi, acil durum otonom fren sistemi, uzun far asistanı, ön park sensörleri ve adaptif hız sabitleyici gibi güvenlik özellikleri yer alıyor. City Cross’un üstünde yer alan Cross donanım seviyesi ise 17 inç alaşım jantlar, çift bölgeli dijital klima, yağmur ve karanlık sensörleri, kendiliğinden kararan iç dikiz aynası, anahtarsız giriş ve çalıştırma, elektrikli katlanır yan aynalar, 3,5 inç renkli TFT ekran, geri görüş kamerası, hazneli kol dayama, tavan rayları, arka yolcular için USB girişi özelliklerini bünyesinde barındırıyor. 


500X, 3 farklı motor seçeneği ile tercih edilebiliyor. Bunlardan ikisi benzinli (1.0 turbo 120 HP ve 1.3 turbo 150 HP) ve biri dizel (1.6 120 HP) üniteler. Test otomobilimizde 120 HP güç ve 320 Nm tork değeri sunan 1.6 lirelik dizel motor görev alıyor. Bu ünite 6 ileri çift kavramalı otomatik şanzımanla kombine ediliyor. Performans yönünden beklentileri oldukça iyi karşılayan bu motor, şanzıman ile gayet uyum içinde çalılıyor. Ara hızlanmalarda da dizel ünite iyi cevaplar verebiliyor. Şanzıman da hızlı ve yumuşak vites geçişleri ile beklentileri karşılıyor. Şehir dışındaki açık yollarda sunulan sürüş kalitesi, dur-kalk şeklindeki sıkışık trafikte, zaman zaman kararsızlık yaşayan şanzıman neticesinde bir nebze düşüyor. Direksiyon arkasındaki kulakçıklar ve vites kolu üzerinden kontrol edilebilen şanzıman, vites değişim isteklerine yine yeterli hızda cevaplar veriyor. Direksiyon tepkileri birçok Fiat modeline göre daha keyifli bir sürüş vaat ediyor. Yüksek hızlarda ise sürüş kalitesini koruyor. Modelin serte dönük süspansiyon sistemi, virajlı yollarda avantaj sağlıyor. Bozuk yollarda ise bir nebze konfordan ödün veriyor olsa da bağımsız arka süspansiyonların da katkısı ile bu durum makul seviyelere geliyor. 500X’in ses yalıtımı günlük kullanımda ideal seviyelerde (ne çok sessiz, ne de gürültülü). Modelin ortalama yakıt tüketimi ise 6.7 lt/100 km’ler civarında seyrediyor. 


Fiat 500X, Urban, City Cross, Cross, Cross Plus ve Sport olmak üzere beş farklı donanım seviyesinde tercih edilebiliyor. Özellikle farklı tasarımı, ergonomik kullanım ve gelişen teknolojik özellikleri ile dikkat çeken model, performans ve ekonomi sunabilen motor seçenekleri ile öne çıkıyor. 

 Teknik Veriler


Motor: 4 silindirli  1598 cc dizeş  

Beygir gücü: 120 HP @ 3750 d/d

Tork: 320 Nm  @ 1750 d/d

Şanzıman: 6 ileri otomatik

Maksimum hız: 186 km/s

0-100 km/s hızlanma: 10.5 sn

Ortalama tüketim:  4.7 Lt / 100 km

Bagaj Hacmi: 350 Lt

Ağırlık: 1320 Kg

Yazı: Buğra Özkan