Hyundai’nin C segmentindeki temsilcisi i30, yeni nesil formuna kavuştu. 3. jenerasyon i30’da dış hatların yanında iç tarafta da önemli yenilikler göze çarpıyor. Markanın yeni yüzünü temsil eden yeni nesil i30’da Hyundai’nin basamaklı ızgara adını verdiği genişletilmiş çizgili ön panjur ilk bakışta öne çıkıyor. Tasarımı tamamen elden geçen modelin, sportifliği yeniden yakalayan ve ağırbaşlılığını koruyan bir karakteri göze çarpıyor.

Araç içerisinde ise dikkat çeken en büyük yeniliklerden biri konsolun ortasında konumlandırılan multimedya ekranı. 395 litre bagaj hacmine sahip olan araç eski neslinden 17 litre daha geniş olmasının yanında en büyük rakiplerinden biri olan Volkswagen Golf’ten 15 litre daha fazla bir hacim sunuyor.

Yeni Hyundai i30’da 3 ayrı motor seçeneğine yer veriliyor. Bunlar; 1.4 litrelik atmosferik ünite, yine 1.4 litrelik T-GDI turbo belemeli 140 HP’lik versiyon ve dizel cephesinde 1.6 litrelik CRDi dizel motor. Test konuğumuz olan 1.6 litrelik dizel seçenek, 136 HP güç ve 300 Nm tork değeri sunarken, yeterli diyebileceğimiz bir hızlanma değeri ve test tüketimimiz olan 5.5 lt/100 km’lik bir karma yakıt tüketimi ortaya koyuyor. Performanstan çok ekonomiyi gözeten bu motor, 7 ileri çift kavramalı DCT şanzımanla kombine ediliyor. Keskinleşen direksiyon hissiyatı ise virajlarda geliştirilmiş bir manevra kabiliyeti sunuyor. Bu konfora segmentinin en iyilerden diyebileceğimiz süspansiyon sistemi eşlik ettiğinde ise kaliteli bir yolculuk kaçınılmaz oluyor.

Hem donanım hem de sürüş kalitesiyle selefine göre sınıf atlayan i30, sınıfında iddialı bir otomobil olarak karşımıza çıkıyor. 

Yazı: Buğra Özkan

Yeni Birlik Gazetesi'nden alınmıştır