Son yılların yükselen trendi hiç kuşkusuz SUV modeller. Bu durum bir dönemin yıldızı station wagon modellerin popülaritesini gölgede bırakmış durumda. Peki SUV modeller gerçekten de SW’lardan iyi mi? Aslında bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır... 

SUV modeller yerden yüksek yapıları ve  geniş yaşam-yükleme alanları ile oldukça yoğun bir talep görüyor. Bu noktada her şey yolunda. Fakat işler o kadar da basit değil. Eğer gerçekten bir otomobil kullanmaktan keyif alıyor, yüksek viraj dinamikleri ile uzun yolculuklar gerçekleştirmek istiyor ve bununla birlikte bir sedandan daha çok alana ve fonsiyonelliğe sahip olmak istiyorsanız bu durumda siz potansiyel bir station wagon kullanıcısı olabilirsiniz. Evet arazi kullanımlarında bir SUV kadar yetenekli olmayabilir fakat kendimizi kandırmayalım... Ülkemiz SUV ismiyle satın alınan kaç tane araç safkan bir SUV veya dört tekerlekten çekiş sistemine sahip? Hatta dört çeker olanlarla kaç kişi araziye çıkıyor? Bu modeller genellikle şehirli SUV’lar ve aslında büyük boyutları asfalt kullanımlarında bir o kadar dezavantaja sahip olabiliyor. Bu durum SUV modellerin konforlu olduğu gerçeğini değiştirmese de station wagon’ların öne çıkan yönlerini bizlere gösteriyor. 


C Serisi Estate, tasarım olarak önden sedan modelle benzerliklere sahip. AMG donanımına sahip test otomobilimizde LED farlar, sportif ön tampon ve kristal görünümündeki panjur karşımıza çıkıyor. Tamponun kenarlarındaki hava girişleri sürtünme katsayısına ve ısınan frenlerin soğumasına katkıda bulunuyor. Profilde ise sportif çok kollu AMG jantlar ve port bagaj vb. Eşyalarınızı taşımanıza yarayan tavan tayları göze çarpıyor. Yine arkaya doğru düz ilerleyen tavan çizgisi modelin yaşam ve yükleme alanını destekliyor. Modelin uzunluğu ise 4.702 mm ile bir SW için ideal ölçülerde. 490 litrelik bagaj hacmi düz zemini sayesinde oldukça kolay bir yükleme sunuyor. Fonksiyonel bagajda kenarlardaki tuşlar vasıtası ile arka koltuklar pratik bir şekilde katlanabiliyor. Ayrıca bagaj perdesi de otomatik açılıp kapanabilen kapakla birlikte kapanabiliyor. Bu alanda birçok türden eşyayı taşımak oldukça kolay. Arka koltuklara geldiğimizde sedan modele kıyasla 2 yetişkinin rahatlıkla seyahat edebileceği bir yaşam alanı, kol dayama, havalandırma menfezleri ve Burmaster müzik sistemi hoparlörleri ile deri kaplamalı koltuklar ferah ve kaliteli bir bölüm sunuyor. 


Ön tarafa geçildiğinde ise makyajla birlikte dijitalleşen bir konsol tasarımı karşımıza çıkıyor. Burada çeşitli temalarla kullanılabilen dijital gösterge paneli ve akıllı telefon entegrasyonuna sahip multimedya sistemine yer veriliyor. Ayrıca 3 renkli ambiyans aydınlatması ile birlikte buradaki aydınlık ortam lüks ve teknolojik bir görünüm oluşturuyor. Multimedya sistemi direksiyon üzerindeki butonlardan ve ortadaki kontrol kumandasından ekran yönetilebiliyor ve kablolu bağlantılar için ortada USB C tipi soketlere yer veriliyor. Eşya gözleri ise oldukça yeterli düzeyde. 


Test konuğumuz C 200 d’nin kaputunun altında 1.6 litrelik 160 HP güç ve 360 Nm tork üreten Mercedes üretimi dizel bir motor görev alıyor. Arkadan itişli olarak gelen bu ünite 9 ileri tam otomatik şanzımanla kombine ediliyor. 1.6 dizel motorlar arasında en iddialı ünitelerden birine sahip test aracımız, alt devirlerden itibaren adeta 2 litrelik bir dizel motor performansa sahip. Kalkışlarda ve ara hızlanmalarda beklenenden çok daha iyi bir gücü ayaklarınızın altına seriyor. Vites geçişleri ise sakin kullanımlarda bir hayli konforlu. Performanslı sürüşlerde ise keyif veren bir değişim hissiyatı sunuyor. Viraj dinamiklerine geldiğimizde hisli direksiyon sistemi ile birleşen serte dönük süspansiyon sistemi sert virajlarda bile güven veriyor. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bir SUV’a kıyasla sedan bir otomobil dinamiği ile yüksek hızlarda dahi büyük bir güven veren yapıya sahip. Sert esen rüzgar, keskin virajlar ve yüksek hızlardan çekinmenize gerek kalmıyor. Günün sonunda akılda kalan en büyük iki cevap var: sürüş kalitesi ve fonsiyonellik. Son notu da yakıt tüketimine verelim. Test ettiğimiz yaklaşık 200 km’lik sürüşümüz sonunda 6.4 lt/100 km’lik ekonomik bir değer elde ettik. 


Mercedes C Serisi Estate, Türkiye’de 1.5 benzinli 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip versiyonla da tercih edilebiliyor. Her iki model de 700 bin 700 TL’lik başlangıç fiyatına sahipken AMG donanımı ile tercih edilebiliyor. 

 Teknik Veriler

Motor: 4 silindirli  1597 cc dizel

Beygir gücü: 160 HP @ 3800 d/d

Tork: 360 Nm  @ 1600-2600 d/d

Şanzıman: 9 ileri otomatik

Maksimum hız: 220 km/s

0-100 km/s hızlanma: 8.2 sn

Ortalama tüketim:  5.1 Lt / 100 km

Bagaj Hacmi: 490Lt

Ağırlık: 1565 Kg