Nissan Juke, bundan 10 yıl önce piyasaya sunulduğunda öncü bir model olmuştu. Bir crossover’ın karakterine ve yüksekliğine sahipti. Aynı zamanda tüm bunlar bir B-Hatchback’in uzunluğunda tasarlanmıştı. Satışa sunulduğu günden bugüne kadar 1,5 milyon adetten fazla sattı. Şimdi ise pek çok yönden farklı ve aynı ruhu koruması gerekiyor.

 Juke’dan sonra pek çok üretici crossover modelleri piyasaya sürmeye başladı. Biz bunlara kısaca “Juke’un rakipleri” dedik. Çünkü ilk crossover modellerden biriydi. İlk nesil Juke’un şehir içinde pratik bir sürüş sunduğunu biliyoruz, fakat arkada oturan yolcular için karanlık dar bir alanla birlikte arkaya monte edilmiş bir torpido gözünden biraz geniş bagaj alanı vardı... Yeni nesille birlikte boyutlar yükseldi. Artık arka koltuklarda iki yetişkin seyahat edebiliyor, bagaj alanı daha büyük ve buraya daha fonksiyonel bir şekilde erişim sağlanabiliyor.

Nissan, Juke’u rakipleri gibi büyük bir otomobil yapabilirdi. Sorun şu ki daha az şehir dostu ve ağır bir yapıda olurdu. Takdire şayan... Nissan bunu yapmadı. Uzunluktaki küçük artışa rağmen 10 cm’lik bir dingil mesafesi artışına gitti. Bu da şehir içindeki park ve manevra kolaylığını bozmazken, içeride daha geniş bir yaşam alanı sunmayı mümkün kıldı. Yine de yeni boyutlar tekerleklerin dönüş açısını biraz düşürmüş. En üst donanım seviyesindeki test aracımınzın jantları 19 inç büyüklüğünde. Tasarımcılar buna bayılıyor fakat küçük fren kaliperlerine sahip bir otomobilin bu kadar büyük lastiklere ihtiyacı olmayabilirmiş. 

 Tasarım modernize edilmiş ve daha güçlü bir duruş katılmış. Fakar önceki neslin saf karakterinden  hiçbir şey kaybetmemiş. Ön bölümde daha büyük yuvarlak aydınlatmalar var. Ancak gündüz aydınlarmalar artık dairesel değil, yonca şeklinde LED’lere sahip. Ön kapı yüzeyinde dev bir oku andıran tasarım çizgileri var. Arkaya doğru bu çizgiler açılıyor ve şişkin çamurluklara ulaşıyor. Yine camın kenarına konumlanmış arka kapı açma kolları şık görüntüsünün yanında küçük çocukların erişiminde zorluk yaşatabilecek türden. Arka plaka ve logo büyük bir altıgen tasarım giriftinin içinde bulunuyor. Micra ve Qashqai ile benzer yapıdaki yeni nesil arka aydınlatmalar ise modernlik seviyesini artırıyor.

İçeride ise Juke modeline özgü motosiklet referansın korunuyor. Orta tünelin üstünü bir yakıt deposu şeklindeki vites topuzu ve parlak renkli kaplamalar ile alcantara döşemeler çevreliyor. Yine kadranların üzerinde de bir başlık bulunuyor. Sportif koltuklar deri ve alcantara ile kaplanırken başlık kısımlarında Bose Premium müzik sisteminin hoparlörleri yer alıyor. Konsolu üzerinde ve kapı içlerinde de yine alcantara kaplamara yer veriliyor. Malzeme kalitesi genel olarak iyi seviyelerde. Ortada yer alan dokunmatik multimedya sistemi kullanmın yönünden iyi fakat çok hızlı geri bildirimlere sahip değil. Bu sistem üzerinden Apple CarPlay ve Android Auto bağlantıları yapılabiliyor. Modelde Nissan’ın güncel direksiyon simidi kullanılmaya devam ediyor.

Arka koltuklarda artık çok daha geniş bir diz mesafesi sunuluyor. Burada genel olarak ideal birsevide yolculuk  yapılabiliyor. Üst donanımda koltuk ısıtma yer alıyor fakat dijital klima tek bölgeli olarak sunuluyor.

 

Yeni Juke, Türkiye’de 3 silindirli 1.0 litrelik turbo beslemeli benzinli motor seçeneği ile satışa sunuluyor. 6 ileri manuel ve 7 ileri DCT çift kavramalı otomatik şanzıman seçenekleri ile sunulan model, ön tekerleten çekiş sistemi ile geliyor. Otomatik şanzımanlı test otomobilimiz 115 HP güç ve 200 Nm tork değerleri ile günlük kullanımda ideal ölçekte bir performans sunuyor. Kesinlikle düşük performanslı değil. Selefine göre çok daha sağlam bir yapıda olan şasi, modelin daha sıkı hissettirmesini sağlıyor. 19 inçlik jantlar içeride çukur ve kasis darbelerinin hissedilmesini sağlıyor. Süspansiyonlar ise serte dönük bir yapıda ve yumuşak süspansiyonları arattığı söylenebilir. Direksiyon ise hisli bir karaktere sahip fakat biraz sert yapıda. Modelin vires geçişleri ise oldukça hızlı ve sarsıntısız gerçekleşiyor. Modelin daha çok otoyol kullanımlarında keyif verdiği söylenebilir. Şehir içinde ise 360 derece görüş sağlayakamera sistemi ve park sensörleri sayesinde büyük bir park kolaylığı sağlanıyor. Son notu da tüketime verelim... Testimiz esnasında gerçekleştirdiğimiz 7.2 lt/100 km’lik karma tüketim verisi ideal seviyelerde.

 Yeni Nissan Juke, sevimli tasarımı, kullanımı kolay iç ekipmanları ve ergonomik yaşam alanı ile öne çıkıyor. Sürüşü sert yapılı bulanlar içinse çeşitli alternatif modeller mevcut. Tamamen seçime kalıyor. 

ARTAN GÜVENLİK SİSTEMLERİ

 Yeni Juke segmentinde öncü olarak; Tekna versiyonundan itibaren Bisiklet ve Yaya Tanımalı Akıllı Çarpışma Önleme Sistemi, Akıllı Şerit Takip Asistanı, Akıllı Otomatik Uzun Far Asistanı, Trafik İşaret Tanıma Sistemini standart olarak sunmakta. Bunlara ek olarak, Platinum Premium versiyonunda mevcut olan Kör Nokta Uyarı Sistemi, Akıllı Yorgunluk Algılama Sistemi, Akıllı Arka Çapraz Trafik Uyarı Sistemi, Akıllı Çevre Görüş Sistemi ile de segmentinde eşsiz bir yol güvenlik teknolojisi sunuyor.

 Teknik Veriler

 Motor: 3 silindirli  999 cc turbo benzinli  

Beygir gücü: 115 HP

Tork: 200 Nm  @ 3000 d/d

Şanzıman: 7 ileri çift kavramalı otomatik

Maksimum hız: 180 km/s

0-100 km/s hızlanma: 11.8 sn

Ortalama tüketim:  5.2 Lt / 100 km

Bagaj Hacmi: 422 Lt

Ağırlık: 1187 Kg

Yazı: Buğra Özkan