Yeni 208 GTi by Peugeot Sport, gündelik kullanım kolaylığı, geniş iç hacmi ve konforlu yapısını korurken, küçük ama büyük işler başaran spor bir otomobil performansı sunuyor. Tasarımsal olarak onu en yakın beş kapılı kardeşi GT Line'lan ayıran özellikleri tabii ki yarışçı ruhunu oluşturan aerodinamik parçaları ve en önemlisi 3 kapılı formda oluşu... 

Ön ızgaradaki gövde rengi lip, arka kanat, performans egzozu ve difüzörü bu otomobilin hırçın yönlerinden ipucu veriyor. Otomobilin her yerini saran GTi logoları özel hissettiriyor.

 

İçeride ise yine GTi logolarını kırmızı dikişler takip ediyor. Orta bölümdeki dokunmatik multimedya ekranından yakıt tüketim grafikleri gibi özelliklere de erişilebiliyor. Sıkı bir Peugeot Sport koltuk, ele iyi oturan gözenekli deri GTi logolu direksiyon ve kırmızı detaylı parlak metal rengindeki 6 ileri vites topuzu otomobili çalıştırmadan önce tutkuyu harekete geçiren özellikleri oluyor.

Asıl önemli olan bu otomobilin performans grafikleri… 208 GTi, kaputunun altındaki 1.6 litrelik yoğun turbo beslemeli motoru ile 208 HP güç (+8HP)  ve 300 Nm tork (+25 Nm) değeri sunuyor. Bu gücüyle 0’dan 100 km/s hıza 6.5 saniye gibi kısa bir sürede çıkan 208 GTi, 26,5 saniye de 1 km’lik mesafe kat edebiliyor. Net ve keskin bir sürüş karakterine sahip olan model, sportif yayları, kalibrasyonu yapılan amörtisörleri, viraj denge çubukları ve geliştirilmiş ön ile arka taşıyıcı rijitliği sayesinde oldukça keyifli bir sürüş dinamiği sunuyor. 

Virajlarda ise Torsen Kilitli Diferansiyel sayesinde gaza basarken içeri tırmalayan bir yapı oluşturuyor. Ön akstaki tork dağılımını lastiklerin tutunma seviyesine göre gerekli tekerleğe aktaran bu özellik, küçük sınıf bir ateşli hatcbachten beklendiğinden fazlasını veriyor. Teknik verilerine göre 230 km/s maksimum hıza ulaşan model, üst hız sınırlarında dahi titreme göstermiyor ve oldukça net bir direksiyon grafiği çiziyor. Otomobil yalnızca iyi bir üst limite değil, aynı zamanda ara hızlanmalarda da takdiri hak eden bir karaktere sahip. Bu gücü dizginlemek için ise önde 323 mm çapında ve 28 mm kalınlığındaki disklere, dört pistonlu Brembo kaliperler eşlik ediyor. Bu da kesin, çok dayanıklı, uzun ömürlü ve net bir fren anlamına geliyor. Tabii belirtmek gerikiyor ki 1160 kg ağırlığındaki 208 HP’lik önden çekişli bir hatchbach otomobilin hafifliği neticesinde tozlu, eğimli, ıslak ve bozuk zeminlerde bilinçli bir şekilde gaz, fren ve direksiyon hareketleri uygulamak şart gözüküyor.

Genel olarak keyif veren sportif bir sürüş dinamiği sunan 208 GTi by Peugeot Sport, şehir trafiğine de çok kolay uyum sağlıyor. GTi ruhunun yeni nesline sahip olmanın bedeli 106.900 TL iken 9.000 TL ödeyerek çift renkli opsiyona sahip olunabiliyor.

YAZI: Buğra Özkan-Quattroruote Test Editörü

 

Teknik Veriler:

Motor: 4 silindirli 1598 cc turbo benzinli

Beygir gücü: 208 HP @ 5800 d/d

Tork: 300 Nm @ 1700-3000 d/d

Şanzıman: 6 ileri manuel

Maksimum hız: 230 km/s

0-100 km/s hızlanma: 6.5 sn

Ortalama tüketim: 5.4 Lt / 100 km

Bagaj hacmi: 285 Lt

Boş ağırlık: 1160 kg

Fiyat: 106.900 TL

Yeni Birlik Gazetesi’nden alınmıştır