Geçtiğimiz yıl 50.yılına özel makyaj operasyonuna tâbi tutulan Toyota’nın efsane modeli Corolla, teknolojik donanımlar ile zenginleştirildi.

Yazı: Buğra Özkan

Test konumuz olan modelin ön yüzünde gündüz aydınlatmalı LED far grubuna ve far yıkama özelliğine yer veriliyor. Bununla birlikte agresif görünüme kavuşan ön tamponda park sensörleri bulunuyor. Profilde ise 50.yıla özel 16 inç alüminyum jantlar dikkat çekerken, kapı açma kollarının üzerinde krom detaylara yer verildiği görülüyor. Modelin arka kısmında ise 50.yıla özel bir logo bulunuyor.

İç mekanda ise bu donanımla birlikte gelen deri kaplamalı kol dayama yer alıyor. Bununla birlikte, karanlıkta belirginleşen mavi renkli ambiyans aydınlatması, modelin kalite algısına katkıda bulunuyor. Teknolojik yönden de geliştirilen 50.yıl versiyonu şerit takip sistemi, çarpışma önleyici ve otomatik yanıp sönen uzun far sistemi gibi özelliklere sahip.

Arkada ve önde yeterli seviyede bir yaşam alanı barındıran modelin tam 452 litrelik büyük bir bagaj hacmi bulunuyor.

Yeni Corolla’nın 1.6 litrelik benzinli ve 1.4 litrelik dizel motor seçenekleri bulunuyor.  Test aracımızda 1.6 litrelik atmosferik benzinli motor görev yapıyor. 132 HP güç ve 160 Nm tork üreten bu motora CVT şanzıman eşlik ediyor. Ara hızlanmalarda başarılı olan otomobil, CVT şanzımanın sabit devirde kalma isteğiyle biraz gürültülü çalışıyor. Manuel kullanımda ise sarsıntısız geçişler sağlanabiliyor. Direksiyon tepkilerine iyi yanıt veren Corolla rakiplerine yakın bir performans sunuyor.  Önde kullanılan bağımsız MacPherson süspansiyon sistemi otomobilin konforundan ödün vermiyor ve biraz bozuk yollarda dahi sürücü ve yolcuyu iyi hissettiriyor.  Testimiz süresince ortalama 7.5 lt/100 km karma yakıt tüketim değeri elde ettik ki bu da benzinli bir otomobil için kabul edilebilir bir değer.

Makyajdan önce özellikle tasarımsal olarak rakiplerinin gerisinde kalan Corolla, artık daha dinamik ve yenilikçi görünüyor. 1.6 lt’lik benzinli motor, hem performans hem de yakıt ekonomisi konusunda oldukça ideal. Corolla 50. Yıl özel serisi, Premium donanım seviyesinde 102.200 TL’lik fiyatı ile beklentileri karşılıyor.

Teknik veriler:

MOTOR: 4 silindirli 1598 cc benzinli

GÜÇ: 132 HP @ 6400 d/d

TORK: 160 Nm @ 4400 d/d

ŞANZIMAN: CVT otomatik

MAKSİMUM HIZ: 190 km/s

0-100 KM/S: 11.1 sn

ORT.TÜKETİM: 6.1 lt/100 km

BAGAJ HACMİ: 452 lt

AĞIRLIK: 1400 kg

FİYAT: 102.200 TL