Son yıllarda işlevselliği ile dikkat çeken pick-up’lar, artık modern ve şehirli bir havaya bürünmüş durumdalar. Gerek konforlu yapıları, gerekse tasarımsal yönleri ile şehir içi kullanım için de tercih edilebilir araç seçeneği haline geldiler. Volkswagen Amarok ise bu yönüyle zaten yıllardır ilgi toplayan bir modeldi… Şimdi ise yenilenen yüzü ile tasarımsal anlamda da bir hayli iddialı görünüyor. İlk bakışta büyük değişiklikler görülmese de Amarok’un yüzünde yenilenen Bi-Xenon farları, gündüz LED grubu ve heybetli bir karakter oluşturan büyütülmüş ön tampon ile krom kaplamalı ön ızgara dikkat çekiyor.

Profilden bakıldığında 19 inç büyüklüğündeki alüminyum jantları göze çarpıyor. Arka kısımda ise karartılmış farlar ve adventure logolu spoiler yeniliği vurguluyor. Aydınlatmalı krom basamak ise iniş binişlerde işinizi kolaylaştırıyor.

Asıl yeniliğini iç mekânda gerçekleştiren Amarok, artık birçok rakibinde de olan, 6.33 inç büyüklüğündeki işlevselliği yüksek bir dokunmatik multimedya ekranına kavuştu. Buradan USB, bluetooth, AUX bağlantıları sağlanabildiği gibi boyutsal park problemlerine büyük ölçüde çare olan geri görüş kamerası ile park sensörlerine ulaşılabiliyor. Altında ise yenilenen dijital klima butonları bulunuyor.  Kare forma kavuşan havalandırma kanalları ve konsolun ortasında çizgi şeklinde ilerleyen dekoratif şerit kalite algısına katkıda bulunuyor. Yenilenen Volkswagen ticari araçlarına benzer bir yapı segileyen model, daha keskin bir konsol yapısına kavuştu. Kaliteye bir diğer vurgu yapan yenilik ise deri koltuk döşemeleri oluyor.

Amarok’un yenilenen versiyonunun dijital araç bilgisayarında artık lastik basınç göstergesine yer veriliyor. Ergonomik yapısını koruyan model, geniş eşya gözleri ile bu anlamda oldukça başarılı görünüyor. Küçük eşyalar için konsolun üzerinde ve vitesin hemen önünde yer alan gözler oldukça kullanışlı bir yapıya sahip.

Arka yaşam alanında ise iyi bir diz ve baş mesafesi yer alıyor. Tabii pick-up modellerin genel yapısı itibariyle düz bir sırt bölümü  olan koltuklar uzun yolculuklarda konfora dezavantaj sağlayabiliyor. Yeni deri döşemeli ön koltuklar ise sanki bir Passat kullanıyormuş havası veriyor. Sürücü ve Yolcuda elektrikli olarak sunulan koltuklar, geniş bir ayarlama yelpazesine sahip.

Amarok’un bir diğer önemli yeniliği ise artık kaputunun altında Touareg’de de kullanılan 3.0 litrelik 6 silindirli V6 TDI dizel motor görev almaya başlaması oldu. Bu motor tam 224 HP güç ve 550 Nm tork üretiyor ve 8 ileri otomatik şanzımana sahip.  6 silindirli bu motor gerek gücüyle, gerekse yüksek tork değeri ile bir Pick-up için oldukça performanslı bir sürüş sunuyor. 0’dan 100 km/h hıza 7.9 saniyede çıkan Amarok, ilk devirlerden itibaren gücünü oldukça iyi hissettiriyor. Boş ağırlığı 103 kg artmasına rağmen performans kaybı görülmüyor.  8 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman sarsıntısız ve çabuk geçişler yapıyor.  Amarok yerden yüksek yapısı ve başarılı çekiş özellikleri ile arazide de gayet iyi bir sürüş sunuyor. Şehir içinde ise sorunsuz bir yapı sergileyen model büyük yapısı itibariyle sokak manevralarında alışık olmayanlar için biraz zorluk yaşatabiliyor. Park konusunda ise geri görüş kamerası ve sensörler yardımı ile artık uygun bir alan bulmak yeterli oluyor.

Amarok yük taşıma odaklı bir model olduğu için darbe emme konusunda yapısı gereği sarsıntılar yaşatabiliyor. Arka kısımda seyahat eden yolcular için yol dalgalanmaları dahi içeride hissedilebiliyor. Tabii bu durum pick-up modellerinin genel sorunu…  Yani uygun fiyatlı bir SUV mantığı ile bakıldığında, beklentilerin karşılıksız kalacağı söylenebilir.  Aracın direksiyon hissiyatı ve yola tutunma isteği oldukça başarılı. Uygun hızlarda ses izolasyonu konusunda sorunsuz ancak ani ve yüksek hızlanmalarda rüzgarla birlikte motor sesi içeride duyulabiliyor. Tabii Amarok bir pick-up için oldukça iyi bir ses yalıtımına sahip. Test sürüşümüzde 11 lt/100 km’lik bir karma yakıt tüketim değeri elde ediyoruz. Bu da Amarok’un 3.0 litrelik V6 motoru, ağırlık ve boyutları göz önünde bulundurulduğunda uygun bir değer denilebilir.  188.950 TL’lik fiyat etiketi ile bu güçte bir pick-up için Amarok oldukça iyi bir seçenek.

 

Teknik Veriler:

 

Motor: 6 silindirli 2967 cc turbo dizel

 

Beygir gücü: 224 HP @ 3000-4500 d/d

 

Tork: 550 Nm @ 1400-2750 d/d

 

Şanzıman: 8 ileri otomatik

 

Maksimum hız: 191 km/s

 

0-100 km/s hızlanma: 7.9 sn

 

Ortalama tüketim: 7.8 Lt / 100 km

 

Taşıma kapasitesi: 620-917 kg

 

Ağırlık: 2003 kg