Japon araç içi güvenlik şirketi Takata'nın otomotiv tarihindeki en büyük geri çağırmaya neden olan sorunlu hava yastıkları konusundaki soruşturmada anlaşmaya varmak üzere olduğu bildirildi. Japon firma önümüzdeki hafta içinde yaklaşık 1 milyar dolar ceza ödemeyi kabul ettiğini duyuracak. Bazı kaynaklar ise anlaşmanın 1 milyar $'dan az olduğunu ve ödemenin birkaç yıla yayılacağını belirtti.

Soruşturma sonucunda Takata'nın veya herhangi bir alt markasının görevi kötüye kullanmak suçunu kabul edip etmeyeceği henüz bilinmiyor. Takata ve Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı arasında anlaşma imzalandıktan sonra şirket üzerindeki hükûmet soruşturması sona erecek.

Aralık ayının başında A.B.D. Ulaştırma Bakanlığı hatalı hava yastığı inflatörlerinin (şişiricilerinin) değişim sürecinin hızlandırılmasını istediklerini duyurmuştu. Gerekli parçaların ilk örnekleri hızlandırılmış bir şekilde toplanacak ve en çok risk taşıyan otomobillere takılacak.

Takata'nın geri çağırma sürecinden yaklaşık 42 milyon araç, 64 ile 69 milyon arasında da hava yastığı inflatörü etkilenmiş olacak. Sene sonuna kadar tamir edilen hava yastığı sayısı 6.7 milyonu sürücü tarafı, 5.8 milyonu yolcu tarafı olmak üzere toplamda 12.5 milyona ulaştı. Bu rakam dünya çapında etkilenen otomobillerin beşte birinden azına tekabül ediyor.

NHTSA, kasım ayında geri çağırma sürecinin masraflarını karşılama işinin otomobil üreticilerinin sorumluluğunda olduğunu duyurmuştu. Firmanın geri çağırma ücretlerini karşılamak ve alacaklılara borçlarını ödemek için sponsor arayışında olduğu da iddialar arasında.