Bireysel ve ticari otomotiv kredileri stoğu toplamda 53.7 Milyar TL olarak gerçekleşti. 2018 yılının ilk 4 ayında bireysel otomobil alımı için 18 Milyar TL, ticari otomotiv alımı için kullanılan kredi miktarı ise 35.7 Milyar TL oldu.

ALJ Finans Genel Müdürü Soner Irmak, Nisan 2018 itibarıyla finansman şirketlerinin verdiği otomotiv kredisi büyüklüğünün geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 arttığını belirtti. Irmak, aynı dönemde bankaların kredi bakiyelerinin ise yüzde 13 artış gösterdiğini kaydederek  “Özellikle finansman şirketlerinin ticari kredileri, geçtiğimiz yılın Nisan sonuna göre yüzde 27 büyürken, bireysel ve ticari otomotiv kredilerinde finansman şirketlerinin payı yüzde 53 olarak gerçekleşti. Finansman şirketlerinin bireysel otomotiv kredilerindeki payı yüzde 60, ticari otomotiv kredilerinde de yüzde 49 oldu” şeklinde konuştu.

Filolar Krediyle Alınıyor

Otomobil markalarının filo satış hacminin artış göstermesi, tüzel firmaların kredi kullanımını arttırdığını sözlerine ekleyen Irmak “Otomobil kredileri stoğuna baktığımızda, yüzde 34’ünün bireysel, yüzde 66’sının ticari krediler olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz senenin aynı dönemi karşılaştırıldığında, ticari kredilerde bir miktar artış olduğu izlenmektedir” dedi.

ALJ Finans Genel Müdürü Soner Irmak

Otomobili Kredi ile Alıyoruz

Yeni araç satışlarının yüzde 50-60’ının finansman yöntemiyle gerçekleştiğini belirten Irmak, finansman hizmeti olan markalarda bu oranın, kampanya dönemlerinde yüzde 70’lere ulaşabildiğini belirterek tüketicilerin, satış noktasında kredi başvuru aşamasından, sözleşme aşamasına kadar tüm süreci, showroom’da gerçekleştirdikleri ve bütçelerine uygun ödeme natiflerine sahip olabildikleri için özellikle finansman şirketlerinden kredi kullanmayı tercih ettiklerini de sözlerine ekledi.

Vadeler Kısalıyor

ALJ Finans Genel Müdürü Soner Irmak, otomotiv kredilerinde vadelerinde önceki yıllara göre kısaldığını söyledi. Irmak “Geçmiş dönemde ortalama vade, 42-48 ay aralığında iken, son 1-2 senedir vade biraz daha kısalmış ve 36-40 aylara gerilemiştir. Eskiden 5 yıllık vadelerde kredi kullanarak araçlarını 5-6 yılda bir değiştiren tüketiciler, artık 2-3 yılda bir değişim beklentisine girmektedir’’ şeklinde konuştu.

ALJ Finans Hakkında

MENAT bölgesinde 70 yılı aşkın süredir çeşitli iş kollarında operasyonlarını sürdüren Abdul Latif Jameel’in (ALJ) Türkiye’deki yatırımlarını bir çatı altında toplayan ALJ Holding A.Ş., 1998 yılından bu yana Türkiye’de otomotiv ve finansal hizmetler alanında faaliyet gösteriyor. ALJ Holding A.Ş. iştiraki olan ALJ Finans, otomotiv kredileri alanında uzmanlaşmış bir finansman şirketidir. ALJ Finans, 2013 Mayıs’tan bu yana %100 ALJ sermayeli Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.’nin iş ortağı olarak Toyota, Lexus, Otoshops satıcıları ve müşterileri ile ikinci el konusunda uzmanlaşmış seçili perakende noktalarında kolay başvuru imkânı, hızlı değerlendirme süreçleri, rekabetçi koşulları ile yeni ve ikinci el araç kredisi hizmeti vermektedir. ALJ Finans’ın ürün yelpazesi, müşterilerinin ve işbirliğinde bulunduğu bayilerinin istek ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere özelleştirilebilmektedir. ALJ Finans, hizmet verdiği sektöre yönelik KredimOL mobil uygulaması, e-sözleşme hizmeti gibi inovasyonlarıyla farklılaşmaktadır.