Ford Otosan geçen hafta bir grup otomotiv gazetecisini Kocaeli Yeniköy fabrikasında ağırladı. Genel Müdür Güven Özyurt başkanlığında , Genel Müdür Yardımcısı Cem Temel, Fabrika Müdürü Aysan Hoşver açıklamalarda bulundular ve gazetecilerin sorularını yanıtladılar. İşte rakamlarla Ford Otosan Yeniköy Fabrikası...

Yenilikçi, dijital, verimli ve sürdürülebilir uygulamalarla yeniden tasarlanan Ford Otosan Yeniköy Fabrikası, üretimin geleceğini temsil ediyor.
Otomotiv ekosisteminin ve ihracatın geleceğe geçiş kapısı konumunda olan Yeniköy, verimlilik ve sürdürülebilirlik uygulamalarıyla donatılmış olan üretim gücüyle Türkiye ekonomisinin gücüne güç katıyor.


·       Yeniköy Fabrikası, Ford’un Avrupa’daki ticari araç üretim üssü olarak Ford Otosan’ın mühendislik ve üretim gücünü küresel sahneye taşıma kararlılığını ortaya koyuyor. Ford'un Avrupa'daki elektrifikasyon stratejisini bir üst seviyede destekliyor.Kocaeli’nde 1 milyon 700 bin metrekarelik alanda, 2024 itibariyle 452 binlik üretim kapasitesi, 2025 yılında 605 bin adete yükselecek. Bu adetle Ford Otosan Kocaeli tesisleri Avrupa’da tek kampüste en fazla üretim yapan şirket olacak.

·       Yeniköy, Ford Otosan'ın ve Türkiye'deki otomotiv ekosisteminin rekabet gücünü artırıyor, ihracat potansiyelini yükseltiyor, yeni istihdam yaratıyor.
·       Doğrudan 3500’den fazla kişiye istihdam yarattı.
·       Yan sanayi alanında, 10'dan fazla tedarikçinin fabrika çevresinde kurduğu yeni işletmeler sayesinde ilave istihdam yaratılıyor.
·       Ford Otosan, halihazırda faaliyetlerinin yarattığı doğrudan ve dolaylı katkılar doğrultusunda sadece ekosistemini geliştirmekle sınırlı kalmayarak Türkiye ekonomisinin lokomotif güçlerinden biri konumunda.
·       Ford Otosan bu istikrarlı büyümesi ile ekosistemini ve Türkiye ekonomisini güçlendiriyor. Ford Otosan’ın her bir TL'lik üretimi Türkiye üretimini 2.6 TL artırıyor.
·        Ford Otosan'ın Türkiye GSYH'ına yaptığı 1 TL'lik katkı ise, Türkiye GSYH'ına 3.3 TL olarak geri dönüyor/yansıyor.
 
Sürdürülebilirlik:
·       Yeniköy, dünyanın geleceği için tasarlanmış sürdürülebilirlik ve verimlilik uygulamaları ile üretimin geleceğini simgeliyor.
·       Türkiye otomotiv sektöründe ve Ford fabrikalarında birer ilki teşkil eden yenilikçi uygulamalara sahip.
·       Fotovoltaik Cam Duvar, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor.
·       Güneş ışığını yakalayan ‘Photowall- Suntracker’ teknolojisiyle üretim alanlarının aydınlatma ihtiyacına destek oluyor.
·       Üretim alanındaki ısıtma ihtiyacı da ‘SolarWall’ sistemleri sayesinde doğalgaz yerine yenilenebilir enerjiden karşılanıyor.
·       Yeniköy Fabrikası kurulan solar paneller ile 1 futbol sahasının 6 ayda tükettiği enerjiyi tasarruf edebiliyoruz. Bu elektrik enerjisi yaklaşık 1344 hanenin 1 yılda tükettiği enerjiye denk.
·       Yeni boyahane atölyesinde, akıllı enerji yönetimiyle elektrik tasarrufu sağlanarak en yüksek verim elde ediliyor.
·       Gelişmiş yağmur suyu toplama, atık su ve gri su geri kazanım uygulamaları ile her yıl 128 olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar su tasarruf ediliyor. Bu tasarruf, 1153 haneye bir yıl boyunca su sağlayabilir.
·       Bu entegre uygulamalar, Ford Otosan'ın 2030 yılına kadar tüm fabrikalarında karbon nötr olma hedefiyle uyumlu.
·       Gölcük, Yeniköy, Eskişehir ve Sancaktepe’deki yerleşkelerimizde tüketilen elektrik enerjisinin tamamını yenilenebilir kaynaklardan elde ediyoruz. Bu çalışmalarımızla Dünya çapında tanınan I-REC sertifikasına sahibiz. Şimdi kendimiz üretecek şekilde çalışıyoruz.  Eskişehir ve Kocaeli fabrikalarının enerji ihtiyacını desteklemek için Kütahya ve Burdur’da GES’ler kuruyoruz.
 
Akıllı ve verimli üretim çözümleri:
·       Kocaeli’ndeki akıllı fabrika uygulamaları ile 2019’da Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Öncü Fabrika Ağı’na (Global Lighthouse Network) girmeye hak kazanan Türkiye’deki ilk, dünyadaki dört otomotiv üreticisinden biri olan Ford Otosan, ‘Endüstri 4.0’ çalışmalarını Yeniköy ile bir üst seviyeye taşıdı.
·       Yeniköy, gerçek zamanlı anlık üretim datası sağlayan ekranları ile eş zamanlı izlenebilirlik sağlayan dijital bir fabrika konumunda.
·       Montaj hatlarında ilk kez havalı presleme ekipmanı yerine kablosuz ve şarj edilebilir matkaplar kullanılıyor, böylece ‘sessiz fabrika’ düzeyine ulaşıyor.
·       Kaynak ve montaj atölyeleri, Ford fabrikaları arasında ve Türkiye'nin otomotiv sektöründe bir ilki teşkil ediyor. Ford Otosan mühendisleri tarafından sıfırdan tasarlanıp hayata geçirilen bu çok katlı mimari, alan kullanımını ve üretim hatları verimliliğini artırıyor.
·       Hatlara malzeme taşımak için programlanmış AGV'ler (Automatic Guided Vehicles- Otomatik Yönlendirmeli Araçlar) sayesinde ilgili malzemeler hat kenarına hassas ve hızlı bir şekilde taşınıyor.  Böylelikle zaman ve malzeme verimliliği sağlanmış oluyor.
·       Akıllı, esnek ve yüksek verimlilikte bir tesis olması için anlık veri ve yapay zekâ desteği ile uçtan uca yönetiliyor. Yüksek otomasyon seviyesiyle dikkat çekiyor. Endüstriyel ekipmanlardan sensörlerle veri toplanıyor ve bunlar Nesnelerin İnterneti ile birbirine bağlanıyor.
·       Akıllı fabrikaların temel özelliği olan kapalı döngü modeli işletiliyor. Üretim planlaması gelişmiş veri analitiği ile gerçekleştiriliyor. Böylece talep, arz ve süreç sapmalarındaki değişiklikler karşısında üretimin optimize edilmesi sağlanıyor.
·       Gelişmiş robotik, makine görüşü ve simülasyon modellerine dayalı operasyonların dijital ikizleri kullanılıyor.
Üretim ve araçlar:
·       Yeniköy Fabrikası, esnek ve entegre bir tesis olmasıyla öne çıkıyor. Gerektiğinde %100 kapasite transferi ile hem içten yanmalı hem de elektrikli araçları üretebilecek Türkiye’deki ilk ve tek fabrika konumunda. Aynı zamanda bu iki teknolojiyi en son sürdürülebilirlik ve çevresel standartlara uygun bir şekilde üretiyor.
·       Fabrika, yıllık 245 bin adet araç üretim kapasitesine sahip. Planlanan yatırımlar tamamlandığında bu kapasite yıllık 405 bin adede yükselecek. Ford Otosan’ın toplam yıllık üretim kapasitesi ise 900 bin adedin üzerine çıkacak.
·       Yeniköy, Avrupa'nın en çok satan ticari aracı olan Transit Custom’ın dünyadaki tek üretim merkezi. Transit Custom, Ford markasını Avrupa'da ticari araç pazarında dokuz yıldır üst üste pazar liderliğine taşıyor.
·       Yeniköy’de hattan indirilen ilk araç yeni nesil Ford Transit Custom oldu. Transit Custom, “2024 Uluslararası Yılın Ticari Aracı" (IVOTY) ödülüne layık görüldü. Böylece, Ford Otosan'ın üretim mühendisliğini ve yetkinliklerini küresel arenada en yüksek standarda bir kez daha yükseltti.
·       Custom serisinin merakla beklenen ve Ford’un ikinci tamamen elektrikli ticari aracı olan ve Avrupa’da satışa sunulan E-Transit ve E- Tourneo Custom bağlanabilirlik özellikleriyle Yeniköy’de üretiliyor.
·       Buna ek olarak Ford Otosan, Ford ve Volkswagen’in stratejik ortaklığı kapsamında Volkswagen'in yeni nesil 1 tonluk ticari aracını Yeniköy’de üretecek.
·       Yeniköy fabrikasında batarya montaj tesisi inşaatına başlandı. Tamamlandığında, Gölcük fabrikasındaki 150 bin batarya montaj kapasitesine ilaveten Yeniköy ile birlikte toplam kapasite 300 binin üzerine çıkacak.