Şehir içi ve şehirlerarası yollarda araç kullanan sürücüler ve şoförlere önemli uyarılarda bulunan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Dursun Kavuran, tatil mevsimi nedeniyle karayollarındaki araç trafiğinin yoğunlaştığını, Ramazan ayı dolayısıyla direksiyon başındaki insanların sinir ve stresinin de yükseldiğine dikkat çekerek, böyle durumlarda sürücülerin dikkat ve refleks zayıflığı ve kaza olma riskinin de yükseldiğini belirtti.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde gitmesinin trafikte sürücü, yaya ve yolcu olan herkesi etkilediğini ifade eden Kavuran, "Ramazan ayında olmamız nedeniyle de birçok sürücümüz oruçlu olarak trafiğe çıkıyor. Bu konuda sürücülerin çok dikkatli olması gerekmektedir. Sürücülerimiz araçlarını mümkün olduğu kadar sıcak saatlerde kullanmamalı, aşırı hız yapmaktan kaçınılmalıdır" dedi.


Terlik ayağınızdan kayabilir

Kavuran, sıcak havalarda pedal hakimiyeti için terlikle otomobil kullanmak yerine, ayağı kavrayan spor ayakkabıların tercih edilmesi gerektiğini belirterek, "Ayağınız terlediğinde terlik ayağınızdan kayabilir ve bu da pedal hakimiyetinizin kaybolmasına yol açar" diye konuştu.

Direksiyonda cep telefonu uyarısı

Sıcak havalarda asfaltın eridiğine dikkat çekerek, sürücülerin takip mesafesine muhakkak uymaları gerektiğini söyleyen Kavuran, "Havaların sıcaklığı asfalt yollarda da erimelere yol açar. Araçlar arasındaki takip mesafesi bu yüzden çok önemlidir. Zincirleme kazalar takip mesafesine uyulmadığı için meydana gelmektedir. Ayrıca sürücülerimiz aracına binerken emniyet kemerimizi mutlaka takmalıdır. Seyahat sırasında cep telefonu ile asla görüşülmemelidir. Uzak bir şehre gidecekler de her iki saatte bir ellerini ve yüzlerini yıkamalıdırlar" dedi.