Elektrikli araçlar (EV) yaygın olarak kullanılacak olursa, iyi gelişmiş bir şarj istasyonu ağı kurulmalıdır. 2017 yılının sonuna kadar 10 bin şarj istasyonu kurmayı hedefleyen Tesla, 42 dolum noktasıyla Avrupa'daki en büyük şarj istasyonunu Norveç'e kuracak. 

Tesla, bu istasyonarı Norveç'in Oslo kentinde inşa edecek. Ülke bu tür inşaat için mantıklı bir seçim. Çünkü Norveç, 1990'lı yıllardan beri fosil yakıtlı araçlara karşılık natif kaynaklı araçları teşvik ediyor. 

Tesla Norveç'in iletişim yöneticisi olan Sandvold, "Norveç'in elektrikli otomobiller hakkındaki ilgi ve bilgi birikimi artmakta. Özellikle uzun yolculuklar için iyi bir altyapıya sahip olmak önemlidir. Uzun bir yolculuk yapmayı kolaylaştıran önemli güzergahlar ve önemli yerler arasında şarj istasyonları inşa ediyoruz." dedi.

Oslo bölgesi, ülkedeki daha geniş ulaşım ağına entegrasyonu kolaylaştıracak olan Rygge havaalanı yakınında yer alacak. Avrupa'daki en büyük şarj istasyonu istasyonu olacak olsa da, dünyanın en büyüğü olmayacak. Günya'nın en büyük şarj istasyonu en çok elektrikli araç satılan ülkelerinden Çin'in, Şanghay kentinde (50 adet) bulunuyor.

Yer tutacak

Tesla'nın Norveç'te Avrupa'nın en büyük şarj istasyonunu istasyonunu kurma kararı, elektrikli otomobillerin özellikle popüler olduğu bir ülkede, konumlarını pekiştirme girişimi olarak görünebilir. Bununla birlikte, şirket İskandinav ülkesinin EV pazarına hakim değil.

Forbes tarafından yayınlanan istatistiklere göre, 2017 yılının ilk altı ayında Tesla'nın Model S ve Model X'in satışları, ABD'deki elektrikli otomobiller pazarının tamamının yüzde 45'ini oluşturuyordu. Bununla birlikte, şirket aynı zaman aralığında Norveç'te satılan elektrikli taşıtların sadece yüzde 15'ini üretti.

Tesla'nın Oslo'daki bu şarj istasyonu yapımı taktiksel bir harekettir. Altyapıyı inşa ederek, şirket Norveç'te araç satışlarını artırabilir. Altyapıyı diğer üreticilerle paylaşmak gelecekte bir olasılık olsa da şu an sadece bunu Tesla araçları kullanabiliyor .

Elektrikli otomobil satışları pazarını köşeye sıkıştırmak otomobil üreticileri için büyük öncelik taşırken, en iyi şarj altyapısına sahip olmak da kârlı olabilir. Şarj etme noktaları yeni benzin istasyonları haline gelecek.

Kaynak: Milliyet