Faaliyetlerine 1939 yılında vatka imalatıyla başlayan Hassan Group, bugün başta otomotiv ve hijyen olmak üzere, beyaz eşya, mobilya, yapı ve inşaat sektörlerine 9 farklı lokasyonda dokusuz tekstiller üretimi gerçekleştiriyor. 7 ayrı şirketinde bin 200’ün üzerinde çalışana sahip grup, cirosunun yüzde 45’ini iç pazar, yüzde 55’ini ihracat ile elde ediyor.
 
1987 yılında kurulan Hassan Tekstil, bugün otomotiv sektörü için motor izolatörü, koltuk kılıfı astarı, koltuk arkası halısı, taban halısı, bagaj tabanı ve yan giydirmeler, tavan kumaşı ve şapkalık gibi dokusuz tekstiller üretiyor. Global anlamda sektörde motor izolatörlerini üretebilen iki Avrupalı firmanın ardından, yeni üretim hatları ile birlikte bu firmalara global bir rakip olup pazardan pay almayı hedefliyor.
 
Şişman: “Globaldeki satış potansiyelimizi 10 kat artırdık”
Hizmet verdikleri en büyük sektörün otomotiv olduğunu belirten Hassan Tekstil Genel Müdürü Ahmet Şişman, “Sanayideki dijital dönüşüme uygun olarak dizayn edilen bu yeni hat yatırımımız, şimdiye kadar Grup içinde yapılan en büyük yatırım oldu ve bu sayede otomotiv sektöründe mevcut eski hatlarımızda sınırlı kapasite ile ürettiğimiz motor izolatörü ürünleri üretimini yıllık 74 milyon araca ürün sağlayacak seviyeye çıkardık. Bizim için gurur veren ise; yeni yatırımımızı devreye aldıktan sonra 60 adet müşteri numunesi çalıştık ve bunların 56’sı ilk denemede üretim onayı aldı. Bu başarımız sayesinde sektördeki bilinirliğimiz ve itibarımız da arttı. Şu anda devam eden mevcut projelerimize örnek olarak Mercedes, BMW, Ford, Toyota, Renault, Hyundai, Honda, Porsche, Nissan, Peugeot ve Dacia’yı sayabiliriz. Bununla birlikte 2020 yılında da ilave olarak Tesla, Jaguar ve Volkswagen’in de dahil olmasını bekliyoruz” dedi.
Yerli otomobil projesinde de Hassan Tekstil ürünlerinin kullanılması yönünde görüşmelerinin sürdüğünü söyleyen Şişman, bu aracın taban, bagaj ve tavan halısını üretmek konusunda istekli olduklarını dile getirdi.
“Yeni hattımızda özgün ürünler üretilecek”
Hassan Tekstil Genel Müdürü Şişman, yeni hattımızda üreteceğimiz motor izolatörlerinde, geçmiş yıllardan edindiğimiz bilgi birikimi ile yeni bir üretim tekniği geliştirmeye çalıştık ve bunun da uluslararası patent başvurusunu yaptık. Bu sayede müşterilerimize üretimleri esnasında ciddi avantajlar sağlayacağız. İlk testleri yurtdışında gerçekleşiyor. Saha testlerinin başarılı olmasının ardından bu yılın sonunda ilk üretimi gerçekleştirmeyi planlıyoruz”
Şişman: “Grup olarak ilk kez Çin pazarına gireceğiz”
Yeni hattımızda üreteceğimiz motor izolatörleri ile birlikte Çin pazarına da satış yapmaya başlayacaklarını söyleyen Şişman, “Düşük nakliye maliyetleri nedeniyle Türkiye’den Çin’e ihracat yapmak aslında çok kolay. Ayrıca Çin’deki üreticiler de zaten bu ürünleri Avrupa’dan ithal ettikleri için, onlara çok iyi bir alternatif tedarikçi olacağız. Hedefimize ulaşır ve bu pazara çalışmaya başlarsak, grubumuz için de bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. 2000 yılından bu yana Çin pazarına girmek istiyorduk ama uygun ürünümüz yoktu. Yeni hattımızda üreteceğimiz motor izolatörleri ürünleri ile bu pazara girmeye çok yakınız” dedi.
 
Elektrikli araçlara özel tabandan ısıtma sistemi
Üretim teknolojilerine olduğu kadar araştırma ve geliştirme faaliyetlerine de yatırım yapan Hassan Tekstil, 2018 yılında cirosunun yüzde 1,73’ünü Ar-Ge faaliyetlerine aktardı. 2019 yılının sonu itibariyle de yüzde 1.90 civarı olması bekleniyor. (Türkiye ortalaması %1,4, Avrupa ortalaması %2,7) 2017 yılında Uluslararası Dokusuz Tekstil Derneği (EDANA) tarafından En İyi Sürdürülebilir Ürün dalında ödül alan Ar-Ge departmanı, 20 çalışanıyla 16 patent almayı başardı.  Hassan Tekstil’in Ar-Ge departmanının mevcut projeleri arasında ısıtmalı taban halısı da yer alıyor. Proje sayesinde önemli bir potansiyele sahip elektrikli araçların iç mekanlarını, çok fazla elektrik sarf eden klima sistemi yerine, daha az enerji gerektiren özel halılarla ısıtılabilecek.

 

TESLA İLE ÇALIŞABİLİRİZ!
 
“Bizi heyecanlandıran yeni projelerimiz var. Tesla ile gelecek yıl çalışmayı planlıyoruz. Yeni ürünümüzle birlikte Çin pazarına giriyoruz. Türkiye’den Çin’e ihracat yapmak aslında çok kolay.  Türkiye’den hiçbir şey gitmediği için mesela 500 dolara konteyner gönderebiliyorsunuz. İstanbul’dan Gaziantep’e kamyon yollayamazsın bu fiyata. Boş gittiği için limanda indirme bindirme masraflarını alayım kardır diye düşünüyorlar. Çin’de bizim ürün grubunu satan iki firma bulunuyor. Biz de bu ürünle gireceğiz. Grubumuzun ürün yelpazesinin yüzde 55’i ihraç ediliyor. Bunun içinde yüzde 73’ünü otomotiv ürünleri oluşturuyor. 2000 yılından bu yana Çin hayalim vardı. Orada olmayan bir ürünü Çin’e satacağız ve çok büyük bir keyif olacak bizim için.